Euro suferă cea mai mare scădere de la criza COVID în condițiile în care Trump este pe cale să câștige alegerile din SUA

euro, bancnote euro, dolari, bancnote dolari Sursa foto: pixabay.com

Pe măsură ce o victorie decisivă a lui Donald Trump pare probabilă în alegerile prezidențiale din SUA, a avut loc o creștere bruscă a dolarului american, trimițând euro la cel mai scăzut nivel din ultimele patru luni și crescând Bitcoin cu 5% la un nivel record în momentul deschiderii piețelor europene, scrie Euronews.

Partidul Republican a recâștigat controlul asupra Senatului și conduce în Camera Reprezentanților, consolidând un scenariu de tip „red sweep” care îi acordă lui Trump o marjă de manevră semnificativă pentru a-și urmări agenda politică.

Cu această victorie, care marchează probabil al doilea său mandat după președinția din 2016-2020, se așteaptă ca Trump să mențină impozitele scăzute pentru corporații și persoanele fizice bogate și să crească tarifele la importurile străine.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Ne vom repara frontierele”, a declarat Trump în primul său discurs după rezultate, adăugând că «America a dat un mandat puternic, fără precedent».

Economiștii sunt în mare parte de acord că tarifele comerciale ale lui Trump, împreună cu reducerile de impozite și o poziție fermă privind imigrația, sunt de natură să determine creșterea prețurilor de consum. Acest lucru ar putea determina Rezerva Federală să adopte o politică monetară mai restrictivă, susținând în continuare dolarul.

Dolarul se consolidează în general, euro suferă cea mai proastă zi de la izbucnirea COVID-19

Euro a scăzut cu 1,75% până la 1,0740 euro la ora 8:00, ora Europei Centrale, fiind pe cale să înregistreze cea mai proastă zi din martie 2020.

Un indice al dolarului care urmărește puterea dolarului față de un coș de valute majore a crescut cu 1,5%.

Alte monede, inclusiv yenul japonez, dolarul australian și lira sterlină, au slăbit de asemenea, yenul scăzând cu 1,5%, dolarul australian cu 1,4%, iar lira sterlină cu 1,3%.

Monedele din Europa Centrală și de Est au înregistrat o scădere de 2,4% pentru forintul maghiar, de 2% pentru coroana cehă și de 1,9% pentru zlotul polonez.

Între timp, yuanul chinez și peso-ul mexican au scăzut cu 1,2% și, respectiv, cu peste 3%, influențate de așteptările privind politici comerciale și de frontieră mai stricte.

„Reacția de pe piețele valutare a fost un dolar puternic pe toate planurile. Ne așteptăm la o perioadă prelungită de supraperformanță a dolarului”, a scris Francesco Pesole, analist forex la ING Group.

Cu toate acestea, Otavio Costa, strateg macro la Crescat Capital, a avertizat că potențiala presiune a lui Trump asupra Rezervei Federale de a reduce ratele dobânzilor ar putea contrabalansa această creștere a dolarului.

„Cu o Fed care este obligată să reducă ratele, în ciuda semnelor clare de inflație. Acesta este unul dintre cele mai dificile medii pentru USD pe care le-am văzut în cariera mea”, a scris Costa pe social media X.

Randamentele Trezoreriei SUA au crescut peste noapte, randamentul de referință pe 10 ani urcând cu 15 puncte de bază la 4,42%, mărind diferența dintre Trezoreria pe 10 ani și Bund-ul german la 200 de puncte de bază, cea mai mare diferență din ultimele șase luni.

Randamentele Trezoreriei SUA au crescut peste noapte, randamentul de referință pe 10 ani urcând cu 15 puncte de bază până la 4,42%.

Diferența de randament dintre Trezoreria pe 10 ani și Bund a crescut la 200 de puncte de bază, cea mai mare din ultimele șase luni.

Consolidarea dolarului și creșterea randamentelor din SUA au afectat materiile prime.

Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,5%, la puțin sub 71 de dolari pe baril, în timp ce țițeiul Brent a scăzut, de asemenea, cu 1,5%, la 74,40 dolari.

Aurul a scăzut cu 0,7%, iar argintul și cuprul au scăzut cu 2,4%.

Acțiunile americane și mondiale cresc, în timp ce China alunecă

Victoria lui Trump a alimentat creșterile futures ale acțiunilor americane, futuresul S&P 500 urcând cu 2%, indicând o deschidere potențială record.

Piețele par optimiste, așteptându-se la o ușurare a creșterii impozitului pe profit propusă de Kamala Harris și minimalizând riscurile potențiale pentru creșterea globală generate de tarifele mai mari impuse de SUA.

În Asia, indicele Nikkei 225 din Japonia a crescut cu peste 3,4%, în timp ce indicele Hang Seng și Shanghai Composite din Hong Kong au scăzut cu 2,5% și, respectiv, 1,1%, reflectând îngrijorările legate de potențialele restricții comerciale impuse Chinei.

În Europa, acțiunile rusești au fost cele mai performante, indicele MOEX urcând cu 2,5%, pe fondul speranțelor că administrația Trump ar putea relaxa sancțiunile economice împotriva Rusiei.

Piețele europene au deschis în mare parte în creștere. Indicele extins Euro STOXX 50 a crescut cu 0,5%, indicele olandez AEX cu 0,8%, indicele francez CAC 40 cu 0,6%, indicele german DAX cu 0,5%, iar indicele italian FTSE MIB cu 0,3%. Indicele spaniol IBEX 35 a fost cel care a ieșit în evidență, scăzând cu 0,7%.

Sectorul financiar european a condus câștigurile, cu Unicredit, Deutsche Bank, Societe Generale, AXA și BNP Paribas, toate în creștere la deschidere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.