Un proiect de lege inițiat de parlamentarii PNL privind societățile pentru investiţii imobiliare şi societățile cu profil imobiliar a fost restras marți dimineață de pe ordinea de zi a Comisiei de Buget din Camera Deputaților, susțin deputații USR.
Ei spun că acest lucru s-a întâmplat întrucât proiectul de lege prevede scutiri de impozite pentru investitorii în piața imobiliară, în plin scandal Nordis și în condițiile în care taxele ar putea crește după alegeri pentru restul populației și firmelor.
Proiectul de lege se referă la regimul aplicabil societăţilor pentru investiţii imobiliare şi societăţilor cu profil imobiliar deţinute de societăţile pentru investiţii imobiliare, precum şi regimul fiscal aplicabil acestora. A fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL, iar aceștia spun că are ca scop reglementarea anumitor categorii de societăţi active în domeniul imobiliar, care se circumscriu noţiunii de REIT, așa cum este cunoscută la nivel global. Este vorba despre Societăţile pentru investiţii imobiliare (S.I.I. sau Real Estate Investment Trusts – REIT).
Pentru a fi scutite de impozite, acestea trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
a) are sediul social în România;
b) acțiunile sale să fie tranzacționate pe o piață reglementată din România;
c) obiectul sau principal de activitate constă exclusiv în vânzarea, cumpărarea, închirierea de bunuri imobile proprii sau orice alta forma de dobândire și/sau cedare a dreptului de folosință asupra bunurilor imobile proprii, precum și fie direct sau indirect, prin societățile cu profil imobiliar deținute de aceasta, exploatarea, operarea, administrarea și/sau dezvoltarea de bunuri imobile și/sau proiecte imobiliare;
d) cel putin 75% din veniturile sale provin din activitățile menționate la lit.c) inclusiv din dividende distribuite de societățile cu profil imobiliar sau din dividende distribuite de alte S.I.I. in care respectiva S.1.1 deține acțiuni;
e) distribuie cu titlu de dividende cel putin 90% din profit până la finalul exercițiului financiar următor celui în care a fost obținut, dupa constituirea rezervei legale;
f) nu este microîntreprindere.
Iar regimul de scutiri prevede următoarele:
Reprezentanții USR susțin că parlamentarii PNL ar fi dorit să treacă proiectul de lege cât mai repede și prin Camera Deputaților. Vinerea trecută, pe 8 noiembrie, membrii comisiei de buget, finanțe și bănci au primit ordinea de zi pentru ședința marți, 12 noiembrie, în care apărea acest proiect de lege la punctul 4.
Ordinea de zi publicată marți dimineață pe site-ul camerei nu mai include și punctul 4.
Deputatul USR, Victor Ilie, a declarat pentru Economedia că retragerea proiectului ar fi fost făcută din motive electorale: „Probabil că s-au prins că urmează să atacăm subiectul și atunci nu vor să facă vâlvă în campanie, dar era pe ordinea de zi pregătită pentru azi. Vineri de obicei să se trimite ordinea de zi pentru comisia de buget și era pe ordinea de zi. Noi ne pregăteam să criticăm puternic proiectul pentru că scutește de impozit dezvoltatorii imobiliari și practic un sector care oricum a fost ținut în brațe fiscal de România: a avut TVA redus, a avut programul Prima casă, a avut scutirile de impozit pentru lucrătorii din construcții. Ultimul lucru de care aveau nevoie era această scutire de impozit pe profit când ei vând apartamente la prețuri de Spania și fac profituri de milioane. Să îi scutim, mai ales după scandalul Nordis? Adică, una era să să faci lucrul ăsta acum șase luni, să zicem, și alta să faci asta după scandalul Nordis, când toți ochii sunt pe reglementarea domeniului în beneficiul consumatorilor, nu pentru scutirea de impozit. PNL nu vrea să ne dăm seama cât e de ipocrit legat de cazul Nordis.”
Parlamentarul USR nu exclude, însă, ca proiectul de lege să fie repus pe ordinea de zi a Comisiei de Buget după votul pentru viitorul parlament și să fie votat în plen până la finele anului, înainte de încheierea actualei legislaturi.