Sectorul construcțiilor din România a cunoscut creșteri semnificative în ceea ce privește numărul de angajați în 2023, reflectând o revitalizare puternică și un interes sporit pentru dezvoltarea infrastructurii și proiectelor de construcții, arată datele IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere la nivel național și care realizează anual un clasament al celor mai mari constructori. PORR, Strabag și Construcții Erbașu sunt companii care aveau anul trecut, fiecare, peste pragul de 1000 de angajați. Construcțiile au atras peste 20% din locurile de muncă nou create în economie în acest an, iar infrastructura ține piața, conform datelor Colliers.
Conform TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții, Construcții Erbașu, Strabag și PORR sunt cei mai mari jucători din domeniu, potrivit datelor financiare din 2023. Menționăm că acest clasament, realizate în 2024 pe baza cifrelor din 2023, are în vedere companii specializate în lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (CAEN 4120), motiv pentru care nu regăsim aici firmele din piața construcțiilor de infrastructură (CAEN 4211).
Câți angajați au firmele de construcții și arhitectură din TOP 10?
Sectorul construcțiilor din România a cunoscut creșteri semnificative în ceea ce privește numărul de angajați în 2023, “reflectând o revitalizare puternică și un interes sporit pentru dezvoltarea infrastructurii și proiectelor de construcții”, conform unei analize publicate de IBC Focus pe platforma proprie Construct-intelligence.ro.
Cine sunt cei mari angajatori din TOP 100 Antreprenori Generali în Construcții?
Cum văd antreprenorii din construcții piața?
Perioada 2023-2024 a fost una profitabilă în domeniul construcțiilor și cu proiecte noi, conform datelor financiare anunțate pentru finalul de an fiscal și a lucrărilor noi din portofoliile companiilor.
Conform unui chestionar realizat de IBC Focus, la care au răspuns principalii actori din piața de construcții, 62% dintre ei plănuiesc să crească echipa, iar 55% spun că au crescut salariile cu peste 10%.
Cele mai mari probleme ale marilor constructori sunt legate de forța de muncă
Cea mai des indicată problemă de marii constructori (69%) este creșterea costurilor directe cu
forța de muncă, iar pe a treia poziție, imediat după întârzierea proiectelor este cea legată de
educația și formarea insuficientă în domeniul construcțiilor.
Astfel, 7 din 10 constructori declară că au în continuare un deficit în ceea ce privește forța de
muncă specializată. Angajarea lucrătorilor străini este deja o practică întâlnită des în zona
construcțiilor. Totuși, 45% din marii constructori preferă să lucreze și încă găsesc resursă umană
exclusiv din România.
Cum a evoluat numărul de angajați și deficitul de personal în Construcții
Consultanții de la IBC Focus fac o trecere în revistă a evoluției numărului de angajați. Astfel, raportul arată că deficitul de forță de muncă pe piața construcțiilor din România a început cu mult înainte de criza care a lovit sectorul imobiliar în 2008. Astfel, în 2007 sectorul construcțiilor din țara noastră număra circa 360.000 de angajați, cu un deficit de peste 150.000 de persoane. Potrivit cercetărilor statistice și estimărilor din acei ani, aproape 100.000 de muncitori români în construcții lucrau în străinătate în 2007, majoritatea în Israel, Germania, Spania și Italia.
În 2008, situația s-a îmbunătățit – România avea peste 414.000 de angajați în construcții. Dar, din nou, între 2009 și 2017, peste 260.000 de muncitori în construcții, atât calificați, cât și necalificați, părăsiseră țara, căutând locuri de muncă mai bine plătite în Europa de Vest și nu numai. Drept urmare, în 2017 se înregistra un deficit de circa 200.000 de muncitori în construcții și numărul de angajați care au rămas în țară a fost de aproape 332.000 de persoane. În 2018, numărul de angajați în construcții din România a ajuns la 384.000.
Acum însă, numărul total de contracte individuale de muncă active, declarate de firmele din sectorul construcțiilor, la nivel național, este de 578.946, la finalul lunii februarie a acestui an, potrivit datelor furnizate de Inspecția Muncii, din subordinea Ministerului Muncii.
Construcțiile au atras peste 20% din locurile de muncă nou create în economie în acest an. Infrastructura ține piața
Sectorul construcțiilor este responsabil de circa 8% din PIB, însă de la începutul anului și până acum peste 20% din locurile de muncă nou create în economie au fost create în sectorul construcțiilor, potrivit unei analize prezentate de Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.
Acesta subliniază că evoluția pozitivă a sectorului construcțiilor este susținută în special de segmentul construcțiilor inginerești și mai ales de lucrările de infrastructură. Circa 800 de km de autostrăzi și drumuri expres se află în diferite stadii de execuție în prezent, impulsionați de fondurile disponibilie prin PNRR. Infrastructură feroviară este un alt mare beneficiar al acestor fonduri.
În sectorul construcțiilor s-au creat peste 11.000 de locuri de muncă de la începutul anului.
“În aceste condiții, îndeplinirea jaloanelor din PNRR și încadrarea în termenele prevăzute pentru lucrările în curs devin cu atât mai importante pentru evoluția economică pe termen scurt și mediu. Fără aceste fonduri, activitatea în construcții ar înregistra un recul care ar pune presiune suplimentară pe creșterea economică. Pe segmentul rezidențial, ritmul mai lent al construcțiilor este de așteptat să continue și în perioada următoare, iar evoluția autorizațiilor de construire ne arată că o revenire semnificativă este încă departe de orizont. Cu toate acestea, încrederea la nivelul sectorului construcțiilor se menține ridicată, cu o evoluție bună a numărului de comenzi. Rămâne de văzut care va fi efectul asteptatelor măsuri de consolidare fiscală de anul viitor, dar un lucru este cert: fără investițiile în infrastructură, susținute și de fondurile europene, peisajul economic ar fi fost mult mai dificil”, punctează Blăniță.