Sporirea protecţionismului politicii comerciale a SUA ar fi extrem de nocivă atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Europa, a declarat vineri comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni, transmite agenția Reuters, citată d Agerpres.
Noul preşedinte american Donald Trump a vehiculat ideea unor taxe vamale de 10% sau mai mult la toate bunurile importate în Statele Unite, care sunt principalul partener economic al Europei.
“Nivelul integrării între economiile noastre este de o asemenea anvergură încât relaţiile comerciale UE-SUA sunt o forţă de stabilizare economică şi politică”, a afirmat Gentiloni la o conferinţă de presă.
“În pofida disputelor comerciale şi a divergenţelor pe probleme de reglementare, ambele regiuni menţin un interes comun în promovarea unor standarde înalte, concurenţă loială, şi stabilitate pe pieţele globale. Şi, în acest context, o posibilă îndreptare spre protecţionism ar fi extrem de nocivă pentru ambele economii”, a adăugat oficialul european.
Comisia Europeană, care este responsabilă de politica comercială a UE, va lucra cu următoarea administraţie americană pentru a promova “o agentă solidă transatlantic” şi a se asigura că rămân deschise canalele comerciale internaţionale, în timp ce devin mai sigure, a afirmat Gentiloni.
Acesta susţine că ţările cele mai afectate de potenţiala sporire a taxelor SUA vor fi Germania şi Italia, deoarece ele exportă cel mai mult către Statele Unite. Taxele ar complica problemele cu care se confruntă deja producătorii din Germania şi Italia, a adăugat oficialul european.
De asemenea, taxele vamale ar avea un impact negativ asupra economiei SUA majorând inflaţia, cu toate consecinţele ce decurg din aceste evoluţii, a avertizat Gentiloni.