Depomureș, operatorul depozitului de înmagazinare subterană a gazelor naturale Târgu-Mureş, companie deținută de Grupul ENGIE S.A. prin ENGIE Group Participations (59%) și de S.N.G.N. Romgaz S.A. (40%), anunță lansarea, la începutul acestei săptămâni, a lucrărilor de construcție a unei stații de comprimare care să deservească depozitul atât pentru injecția gazelor în depozit, cât şi pentru extracţia acestora în vederea livrării în Sistemul Național de Transport (SNT), investiţie ce face parte din Proiectul de Interes Comun 6.20.4 Depozit Depomureş în România, transmite un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, investiţia are ca obiective principale:
– Creșterea capacității de stocare a depozitului de gaze naturale cu 33%, de la 300 milioane m3 la 400 milioane m3 (+100 milioane m3, echivalentul a circa 1 TWh), contribuind astfel la întărirea securității aprovizionării cu gaze naturale pe timp de iarnă și în perioadele cu vârf de consum când este necesară activarea acestei surse pentru acoperirea cererii de consum;
– Creşterea flexibilităţii depozitului, prin mărirea debitelor zilnice de injecţie / extracţie cu 75%, de la circa 2 milioane m3 până la 3,5 milioane m3 (+1,5 milioane m3 / zi, echivalentul a circa 15,8 GWh);
– Creşterea gradului de integrare a unei pieţe interne eficiente şi competitive prin reducerea şi prevenirea blocajelor de infrastructură legate de furnizarea gazelor.
Valoarea totală a investiției va fi susținută din fonduri proprii și din surse atrase, inclusiv un grant în valoare de 12,77 milioane de euro, accesat prin Programul CEF Energy (Connecting Europe Facility). Proiectul este planificat să fie finalizat în cursul anului 2026.
„În contextul actual, cu provocările energetice crescute în Europa, mai ales după conflictele geopolitice recente, România joacă un rol important pentru diversificarea aprovizionării, putând oferi o alternativă regională la gazele rusești și contribuind la stabilitatea aprovizionării țării și în regiune. Dezvoltarea infrastructurii energetice, inclusiv prin extinderea capacității de înmagazinare a gazelor naturale este, în acest sens, vitală, iar Depomureș rămâne un pilon important în asigurarea securității energetice a României și a regiunii. Acest proiect strategic ne va permite să răspundem prompt și eficient cerințelor pieței, contribuind totodată la securitatea energetică locală și regională”, a declarat Dan Pantilie, Președinte al Consiliului de Administrație al Depomureș.
În urma contribuției acționarilor principali la proiectul de dezvoltare a depozitului, atât ENGIE Group Participations SA, cât și SNGN Romgaz SA și-au mărit procentul participațiilor deținute la Depomureș, ajungând la 59,59% și respectiv la 40,40%.
Depomureș este al doilea operator de înmagazinare subterană a gazelor naturale din România și operează depozitul localizat în Târgu-Mureș care are, în prezent, o capacitate de stocare de 300 milioane m3.