Uzina Mecanică Cugir, în subordinea Romarm, va investi 345 milioane lei în următorii trei ani pentru a crește capacitatea de producție de muniție 12,7 x 99 mm tip NATO, potrivit unui proiect de HG promovat de Ministerul Economiei. După finalizarea investiției, Economiei prevede, în proiecția financiară anuală, vânzări de muniție de 155 milioane de lei anual la costuri de exploare de 131 milioane lei, generând profituri de 26 milioane lei.
Cartușul 12,7 X 99 mm, dezvoltat pentru mitraliera grea M2 Browning la sfârșitul anilor 1910, a intrat în serviciu oficial în 1921. Este un cartuș de serviciu standard pentru forțele NATO. Cartușul în sine a fost fabricat în mai multe variante: gloanțe obișnuite, trasoare, perforante, incendiare.
Finanțarea lucrărilor se va face de la buget, sumele fiind alocate distinct în contabilitatea Economiei.
În fundamentarea acestei investiții, se face mențiune la Ucraina și situația din Ucraina.
„Contextul geopolitic actual, pune în prim-plan necesitatea ca România să își consolideze autonomia și capacitatea de apărare. România și-a intensificat eforturile de a se alinia la cerințele NATO, alocând resurse semnificative pentru apărare.
În acest context, consolidarea capacităților de producție în care se realizează muniții devine o extensie logică a angajamentelor țării noastre. Având în vedere și poziționarea geostrategică a României, la Marea Neagră, și susținerea fermă a integrării Ucrainei și NATO, este imperativ ca țara noastră să dispună de mijloacele necesare pentru a garanta securitatea proprie și a aliaților”.
Situația actuală a echipamentelor de la Cugir este una dezastruoasă, acestea fiind uzate fizic și moral. “Această situație nu implică doar un decalaj tehnologic în raport cu standardele internaționale contemporane, ci și posibile riscuri asociate cu integritatea procesului de producție și calitatea produselor finite”, se mai arată în actul normativ citat.
Amortizarea investiției ar urma să se facă în 15 ani.