TikTok le va interzice în următoarele săptămâni minorilor din Europa filtrele de înfrumusețare. Aceștia nu vor mai putea să își mărească ochii, să își mărească buzele și să își netezească sau să își schimbe nuanța pielii cu ajutorul filtrelor. Această măsură este luată pentru a atenua impactul negativ al filtrelor de înfrumusețare asupra sănătății mintale a adolescenților, relatează Fast Company.
Platforma de social media a anunțat luni, 25 noiembrie, într-un comunicat de presă, că restricțiile nu se vor aplica filtrelor care sunt „concepute pentru a fi evidente și amuzante”, cum ar fi adăugarea de urechi de animale sau exagerarea comică a anumitor caracteristici.
Cu toate acestea, nu același lucru se poate spune și despre efectele de înfrumusețare precum a filtrului Bold Glamour, care au fost criticat pentru că a promovat niște standarde de frumusețe nerealiste.
Noile măsuri, anunțate în timpul unui forum legat de siguranța organiat la sediul european al companiei din Dublin, includ, de asemenea, și extinderea descrierilor filtrelor pentru a specifica ce ajustează filtrele atunci când sunt aplicate.
Măsurile care vor fi puse în următoarele săptămâni sunt un răspuns la un raport al organizației non-profit Internet Matters, pentru siguranța online a copiilor, care a constatat că „filtrele de înfrumusețare contribuie la o viziune distorsionată asupra lumii, în care imaginile perfecte sunt normalizate”. Acest raport a fost susținut de TikTok.
TikTok are peste un miliard de utilizatori activi lunar la nivel global, cu 150 de milioane în Statele Unite și este cea mai utilizată platformă social media. Copiii cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani petrec aproape două ore pe zi pe TikTok, a raportat Business Insider.
Copiii nu pot face diferența între o imagine modificată și una nealterată, filtrele hiperrealiste din prezent schimbă fețele pixel cu pixel, mult mai mult decât filtrele tradiționale de înfrumusețare, care suprapuneau o plasă a feței pe un ecran 2D.
Raportul a constatat că adolescenții se confruntă cu o „presiune socială imensă” pentru a apărea într-un anumit fel în online. Din păcate, filtrele au un efect dezastruos asupra stimei de sine și pot afecta semnificativ sănătatea mintală.
În prezent, TikTok permite oricărei persoane cu vârsta de peste 13 ani să devină utilizator înregistrat, conform propriilor condiții de utilizare, iar cei cu vârsta cuprinsă între 13 și 18 ani au la dispoziție setări și valori implicite diferite.
Totuși, în timp ce compania încearcă să pună în aplicare aceste restricții de vârstă prin diverse mecanisme, restricțile sunt eficente doar dacă utilizatorii se înregistrează cu vârsta lor reală. TikTok a anunțat, de asemenea, că își înăsprește sistemele de blocare a utilizatorilor sub 13 ani de pe platformă și că va lansa un test până la sfârșitul anului 2024 pentru a detecta persoanele care trișează când îți înregistrează vârsta.