Guvernul german a declarat că va investi miliarde de euro în sectorul național al semiconductorilor, în încercarea de a consolida competitivitatea globală a Germaniei și de a reduce dependența de țări precum China și SUA, transmite Euronews.com.
Germania a dezvăluit că intenționează să investească aproximativ 2 miliarde de euro în sectorul semiconductorilor din țară, sub formă de subvenții, potrivit Bloomberg. Cu toate acestea, detalii suplimentare nu au fost dezvăluite.
Se preconizează că această măsură va ajuta în mare măsură companiile producătoare de semiconductori să își modernizeze în mod semnificativ instalațiile de producție actuale.
La începutul acestei luni, Ministerul Economiei din Germania a cerut firmelor producătoare de semiconductoare să își prezinte cererile de subvenționare. Cu toate acestea, suma exactă disponibilă sub formă de subvenții nu a fost încă stabilită.
Acest lucru va fi probabil decis după următoarele alegeri din țară, care se preconizează că vor avea loc în februarie 2025.
Măsura vine după ce Intel a renunțat recent la planurile de a investi aproximativ 30 de miliarde de euro într-o fabrică de semiconductori care ar fi trebuit să fie situată în Magdeburg. Acest lucru a reprezentat o lovitură majoră pentru Germania, deoarece acest proiect trebuia să fie una dintre cele mai mari fabrici de semiconductori din țară.
Alte companii, precum ZF Friedrichshafen AG și Wolfspeed Inc, și-au suspendat, de asemenea, planurile de producție de cipuri în Germania, slăbind și mai mult sectorul național al semiconductorilor din Germania.
De asemenea, a primit subvenții în valoare de aproximativ 10 miliarde EUR în temeiul Legii europene privind cipurile din 2023. Cu toate acestea, compania a decis să amâne aceste planuri, încercând să facă față pierderilor tot mai mari și scăderii vânzărilor.
Semiconductorii sunt utilizați într-o varietate de dispozitive, inclusiv camere foto, telefoane mobile, microprocesoare, sateliți, echipamente militare și automobile.Germania, alături de alte câteva economii europene importante, a investit masiv în industria internă a semiconductorilor în ultimii ani, în încercarea de a-și mări rapid producția de produse sofisticate.
Se așteaptă ca acest lucru să contribuie în mod semnificativ la competitivitatea globală a Germaniei, precum și la reducerea dependenței de țări precum SUA și China. Acest lucru a devenit deosebit de important ca urmare a blocajelor din lanțul de aprovizionare observate în timpul pandemiei COVID-19.
Escaladarea tensiunilor comerciale și geopolitice dintre China și SUA, în special în ceea ce privește Taiwanul, a contribuit, de asemenea, la această nevoie stringentă a țărilor europene cheie de a-și dezvolta propriile industrii de semiconductori și inteligență artificială. Acest lucru se datorează în principal temerilor crescute cu privire la utilizarea de către China a tehnologiei avansate de inteligență artificială pentru aplicații militare și de spionaj.
Pentru a sprijini acest lucru, au fost instituite acte precum European Chips Act, care vizează îmbunătățirea industriei semiconductoarelor din UE în ansamblu, cu scopul de a crește cota de piață a Europei pe piața mondială a semiconductorilor la 20% până la sfârșitul deceniului.