Producătorul danez de bere Carlsberg a anunțat marți că își vinde operațiunile din Rusia, la o zi după ce Vladimir Putin a semnat un decret prin care elimină aceste activități de pe lista activelor gestionate de statul rus. „Noul acționar majoritar al Baltika Breweries va fi o societate deținută în mod egal de doi angajați de lungă durată ai Baltika, care dețin în prezent funcții de conducere în cadrul companiei”, a precizat grupul danez într-un comunicat citat de Le Figaro.
În martie 2022, Carlsberg și-a anunțat decizia de a părăsi Rusia în urma invaziei Ucrainei, scoțând la vânzare operațiunile sale extinse din țară, care aveau atunci 8.400 de angajați. În iulie 2023, acțiunile Baltika, afacerea sa din Rusia, au fost plasate „temporar” sub controlul statului rus, CEO-ul grupului danez, Jacob Aarup-Andersen, afirmând că Carlsberg a fost „jefuit”.
„De când ne-am anunțat intenția de a părăsi Rusia în 2022, am epuizat toate opțiunile posibile pentru a găsi o modalitate de a ne retrage complet din Rusia, protejându-ne în același timp angajații, activele și valoarea afacerii Carlsberg”, a declarat directorul general al grupului Carlsberg, citat în declarația de marți. „Date fiind circumstanțele, credem că aceasta este cea mai bună soluție posibilă pentru angajații noștri, pentru acționarii noștri și pentru continuarea activității noastre”, a adăugat el, precizând că acordul pune capăt tuturor litigiilor. Carlsberg va primi o sumă nedivulgată în numerar, precum și acțiunile Baltika în operațiunile din Azerbaidjan și Kazahstan.
Vânzarea Baltika Breweries anunțată marți a fost autorizată în prealabil de comisia guvernamentală rusă responsabilă de vânzarea activelor rusești deținute de companii din așa-numitele țări „neprietenoase”. Deși valoarea vânzării nu a fost dezvăluită de Carlsberg în comunicatul său de presă, Rusia și-a înăsprit criteriile pentru astfel de tranzacții la începutul lunii octombrie. Reducerea prețului de vânzare în raport cu valoarea activului a fost majorată de la 50 % la 60 %, iar impozitul de ieșire datorat bugetului federal a fost ridicat la 35 % (față de 15 % anterior), pentru a descuraja vânzările companiilor occidentale.
În sfârșit, orice tranzacție în valoare de peste 50 de miliarde de ruble (aproximativ 445 de milioane de euro la cursul actual) trebuie aprobată direct de Vladimir Putin, în plus față de comisia guvernamentală.