În cadrul audierilor parlamentare privind situația din domeniul energetic, care urmează să aibă loc săptămâna aceasta, trebuie clarificate toate cauzele ce au dus la majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă, a declarat expertul în energetică, Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, în cadrul unei conferințe de presă organizate de Blocul„Împreună”. Totodată, el cerut adoptarea unei legi care ar permite instituirea unei administrații temporare la Moldovagaz, transmite Radio Chișinău, potrivit Rador Radio România.
Expertul în energetică Sergiu Tofilat, membru în consiliul de observatori al Moldovagaz, susține că majorarea prețurilor la gaze în plină iarnă este cauzată de faptul că autoritățile nu au asigurat procurarea de gaze la prețuri mai avantajoase în perioada de vară. El a subliniat că Moldovagaz are obligația să aprovizioneze consumatorii cu gaze. Sergiu Tofilat a explicat că, deși R. Moldova nu dispune de depozite subterane de gaze, există strategii care trebuie utilizate, în special așa-numitele contractele forward.
„Moldovagaz are obligația de serviciu public să aprovizioneze consumatorii cu gaz, trebuia să inițieze, începând cu luna mai, procurarea gazelor naturale pentru sezonul de încălzire, însă licitațiile pentru lunile de iarnă au fost inițiate abia pe 12 iulie, în condiții care au împiedicat participarea activă a trader-ilor și obținerea prețurilor avantajoase”, a menționat Sergiu Tofilat.
De asemenea, potrivit expertului, trebuie analizate acțiunile instituțiilor de stat care nu au supravegheat activitatea Moldovagaz și Energocom privind procurarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri”, a spus Sergiu Tofilat.
O altă problemă ține de incertitudinea aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene, spune Sergiu Tofilat, iar miza Kremlinului este de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare:
„Dacă Putin va ordona Gazpromului să oprească livrările către Tiraspol de la 1 ianuarie, R. Moldova trebuie să fie pregătita să importe energie electrică din România, unde prețurile sunt mai mari. De asemenea, va trebui asigurată livrarea gazelor către cetățeni din stânga Nistrului cu achitarea integrală la preț de piață. Conștientizăm intențiile Moscovei de a destabiliza situația din R. Moldova, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare. În aceste condiții, considerăm iresponsabil de a-l menține la conducerea la Moldovagaz pe Vadim Ceban, care susține poziția Gazpromului pe subectul datoriei la gaz, iar prin filialele Moldovagaz finanțează propaganda rusă și achită bani unor persoane care promovează dezinformarea și amplifică războiul hibrid. Mai mult, permite ca unii conducători ai filialelor Moldovagaz să se implice în campania electorală a Victoriei Furtună, susținută de gruparea criminală Șor”, a precizat Sergiu Tofilat.
Sergiu Tofilat a acuzat Moldovagaz și Energocom că nu au procurat gaze la prețuri mai bune în vară, ceea ce a dus la majorarea prețurilor pentru consumatorii casnici.
Șeful Moldovagaz Vadim Ceban respinge acuzațiile și susține că deciziile pentru pregătirea de sezonul rece au fost corecte și va prezenta toate documentele în cadrul audierilor parlamentare.
Prețurile la gaze pentru consumatorii casnici au fost majorate până la 16 lei și 74 de bani pentru un metru cub de gaze, de la 1 decembrie. Recent, premierul Dorin Recean a declarat că „Oamenii nu vor plăti mai mult pentru încălzire decât în iarna trecută. În programul de compensare s-au înregistrat peste 700 de mii de gospodării, Compensațiile vor varia între 300 și 800 de lei pe lună, per gospodărie”, au anunțat autoritățile.