Istvan Tiborcz, ginerele premierului maghiar Victor Orban, este, potrivit presei internaționale, unui dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ungaria, iar prezența sa este simțită și în România.
Granit Bank, o instituție financiară maghiară al cărei acționar principal este ginerele lui Viktor Orban, a anunțat în vara acestui an că va începe să opereze în România. A fost prima dată când banca digitală a intrat pe o piață străină. Granit Bank pune la dispoziția clienților conturi în lei și forinți prin intermediul unei aplicații în limbile română, maghiară și engleză.
Granit Bank are un total de 200.000 de utilizatori în Ungaria și este a opta cea mai mare bancă universală din Ungaria, cu active totale de 3,56 miliarde euro, marcând o creștere de două ori în doi ani.
Banca digitală, supranumită Revolut-ul maghiar, a fost înființată în 2010 de magnatul Sandor Demjan din industria construcțiilor pentru a ajuta IMM-urile locale să se redreseze în urma crizei financiare și economice mondiale. A fost prima instituție bancară din Ungaria care a adoptat servicii digitale.
În 2021, holdingul imobiliar ungar BDPST, deținut de ginerele premierului Viktor Orban, a cumpărat o participație de 57% în Granit Bank, potrivit Reuters. BDPST a cumpărat participația de la o firmă de consultanță maghiară, care este controlată de președintele și directorul general al Granit Bank, Eva Hegedus, potrivit raportului privind rezultatele din 2020 ale băncii, publicat pe site-ul băncii.
BDPST a fost fondată de ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, în 2015, iar în ultimii ani a construit un portofoliu de proprietăți imobiliare de top în Budapesta și în întreaga țară, inclusiv hoteluri și vile, precum și hoteluri de schi în Austria. Tiborcz a fost listat ca a 37-a cea mai bogată persoană din Ungaria într-o listă a celor mai bogate 100 de persoane din țară începând cu 2021. Tiborcz s-a căsătorit cu fiica lui Orban, Rahel Orban, în 2013.
Apoi, la trei luni distanță după anunțul extinderii Granit Bank, a venit confirmarea, potrivit Profit.ro, că o compania ungară, Gránit Asset Management, controlată de István Tiborcz, a încheiat cu succes procesul de due diligence cu suedezii de la Skanska pentru achiziția clădirii de birouri Equilibrium 1 din Bucureșt. Tranzacția a fost evaluată la 50 de milioane de euro.
Bloomberg nota în primăvara acestui an că ginerele lui Viktor Orban construiește un imperiu hotelier în Ungaria.
Ginerele lui Orban, Istvan Tiborcz, a devenit cel mai important investitor al țării în industria turismului, cu 6 hoteluri din Budapesta, fie finalizate, fie în curs de reconstrucție. Activele holdingului său au crescut la cel puțin 65 de miliarde de forinți (180 de milioane de dolari) în ultimii opt ani, conform celor mai recente date publicate.
Tiborcz spunea atunci că are misiunea de a ajuta la revigorarea capitalei ungare și de a-i permite să ajungă din urmă orașe precum Viena în ceea ce privește locuințele de lux. Aceasta include restaurarea unor clădiri precum emblematicul hotel spa Gellert de pe malul Buda al Dunării și Hotelul Dorothea de pe malul Pest.
Viziunea sa este „de a ridica profilul Budapestei la o destinație turistică de top, de calitate superioară”, a declarat Tiborcz într-un schimb rar cu presa străină prin e-mail luna trecută. El a deschis, de asemenea, un club privat și a renovat hoteluri în alte locuri turistice, cum ar fi Lacul Balaton și regiunea viticolă Tokaj.
Totuși, adversarii lui Orban susțineau că ascensiunea lui Tiborcz ilustrează modul în care politica și afacerile au devenit intrinsec legate sub conducerea unui lider pe care Uniunea Europeană l-a acuzat că promovează un sistem de clientelism.
Primarul Budapestei, Gergely Karacsony, un critic feroce al lui Orban, a declarat că Tiborcz a profitat de legăturile sale cu premierul ungar. Acesta a declarat că municipalitatea orașului și-a văzut fondurile reduse de guvern.
Proiecte precum complexul guvernamental al lui Orban din cartierul Castelului, noile muzee și hotelurile din Tiborcz atrag privirile, dar fac prea puțin pentru oraș, a declarat Karacsony.
„Politicile guvernului nu sunt orientate spre turism sau spre a ajuta locuitorii, ci sunt motivate de afaceri și putere”, a spus el. „Narațiunea lui Tiborcz este că el apără patrimoniul arhitectural. Acest lucru nu este adevărat”.
Tiborcz s-a căsătorit cu Rahel, fiica cea mare a lui Orban, în 2013, după ce s-au cunoscut cu șase ani înainte la biserică, potrivit unui interviu acordat de aceasta săptămânalului Mandiner. În timp ce alți membri ai familiei prim-ministrului păstrează în mare parte un profil scăzut, Tiborcz a devenit un nume cunoscut în Ungaria.
El și soția sa au respins în mod repetat orice idee că au profitat de pe urma apropierii lor de Orban, deși Tiborcz a declarat anul trecut pentru site-ul de știri Index.hu că discută în mod regulat despre dezvoltarea turismului cu socrul său prim-ministru. De asemenea, el a respins plângerea primarului Budapestei cu privire la proiectele sale, afirmând că se concentrează pe conservarea arhitecturii care riscă să se ruineze.
„Întotdeauna este mai benefic pentru proprietarii locali să aibă în apropiere o unitate de lux renovată, decât o structură neglijată”, a spus el. „În ceea ce privește retorica politică asociată cu numele meu, consider că astfel de discuții sunt deplasate. Nu mă implic în politică”.
În e-mailul său, Tiborcz a refuzat să comenteze calculul Bloomberg privind activele sale și a indicat declarațiile financiare disponibile public. Forbes l-a plasat pe Tiborcz pe locul 27 pe ultima sa listă a celor mai bogați maghiari, cu o avere estimată la 75,3 miliarde de forinți.
Prima sa afacere importantă a fost Elios Zrt, o companie specializată în licitații pentru iluminat stradal finanțate de UE. Tiborcz a vândut firma în 2015 lui Attila Paar, a cărui companie de construcții a câștigat contracte de achiziții publice pentru unele dintre cele mai vizibile proiecte guvernamentale, inclusiv renovarea Castelului Buda și a Operei de Stat.
Trei ani mai târziu, agenția antifraudă a UE a susținut că tranzacțiile Elios au fost frauduloase și a îndemnat Ungaria să ia măsuri împotriva lui Tiborcz și a unui fost asociat. Cazul a fost clasat, în timp ce guvernul ungar a trebuit să ramburseze 43,7 milioane de euro din fondurile care au fost alocate companiei.
Principalul obiectiv al lui Tiborcz a fost de atunci BDPST, pe care a înființat-o în anul în care a ieșit din Elios. Scopul, a declarat el în răspunsul trimis prin e-mail la întrebări, a fost acela de a accesa „vastul potențial neexploatat în sectorul turismului din Ungaria, care este foarte promițător pentru economia națională”.
Prima achiziție a fost un castel dărăpănat în Tura, la 50 de kilometri est de Budapesta. Acesta este acum hotelul de cinci stele emblematic al BDPST, după ce clădirea degradată a fost salvată după zeci de ani de utilizare necorespunzătoare în timpul comunismului.
BDPST a investit, de asemenea, în transportul de mărfuri, logistică, finanțe și, în ultima vreme, în agricultură, însă turismul a fost întotdeauna principalul său interes și al soției sale. În interviul cu Mandiner publicat la sfârșitul anului 2022, Rahel Orban a menționat un stagiu la Hotelul Kempinski ca fiind unul dintre primele lor locuri de muncă. Ea este, de asemenea, absolventă a programului MBA la școala elvețiană de afaceri în domeniul ospitalității EHL din Lausanne.
„Turismul din capitală trebuie ridicat la un nivel superior”, a declarat ea pentru revistă. „Budapesta ar putea deveni, de asemenea, o destinație alternativă pentru oaspeții de înaltă clasă”..
Tiborcz nu este intimidat de ceea ce ar putea spune adversarii socrului său. Pentru el, este vorba doar de construirea unui brand turistic. „Până acum, eforturile noastre s-au concentrat pe Ungaria și Budapesta”, a declarat el. „Dar acest lucru nu exclude posibilitatea unor proiecte în alte țări sau orașe în viitor.”
La începutul lunii decembrie 2024, o nouă informație a readus în atenție legăturile afacerilor ginerelui lui Orbán cu politica de la Budapesta. Serviciile secrete din Ungaria au spionat funcționari anti-fraudă ai UE care cercetau o companie deținută de ginerele premierului Orban, scria recent Politico.
Oficiul de Informații al Ungariei (IH), echivalentul CIA de la Budapesta, ar fi luat în vizor investigatori de la Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), care, la un moment dat, cerceta o companie maghiară deținută de ginerele premierului Orbán.
Relatarea centrului media de investigații maghiar Direkt36 și al ziarului belgian De Tijd citează exemple din perioada 2015-2017 în care funcționarii UE care lucrau pentru OLAF și care călătoriseră în Ungaria au fost urmăriți fizic în timpul călătoriilor cu mașina și le-au fost ascultate telefoanele.
Investigația a adăugat că este o practică obișnuită a agenției de spionaj din Ungaria să percheziționeze camerele de hotel ale delegațiilor UE aflate în vizită și să descarce informații de pe laptopurile acestora.
Contactat de Politico, Bertalan Havasi, șeful de presă al biroului lui Orbán, a declarat: „Nu răspundem la relatări despre știri false”.