Paradă a șefilor din Silicon Valley la Mar-a-Lago. De ce îl curtează mogulii tech pe Trump

mar a lago, donald trump Sursa Foto: katiecouric.com

Directorii executivi ai celor mai importante companii americane din domeniul tehnologiei îl vizitează în prezent pe președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, la reședința sa din Florida, într-o paradă care a luat prin surprindere scena politică de peste ocean. Unii dintre aceștia au anunțat chiar că vor dona milioane de dolari pentru ceremonia de învestitură a republicanului, programată pentru 20 ianuarie 2025, o decizie controversată ținând cont de faptul că mulți dintre ei sunt cunoscuți pentru agenda lor liberală.

Alai la Mar-a-Lago

Directorii executivi ai celor mai importante firme din Silicon Valley, unii care au avut mult timp relații controversate cu Trump, au promis bani și sprijin pentru viitoarea administrație a republicanului, a scris NPR.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, intenționează să facă o donație personală de un milion de dolari către fondul de inaugurare al lui Donald Trump, a confirmat compania.

Aceasta după ce Meta, compania-mamă a Instagram și Facebook, a contribuit deja cu un milion de dolari la fond. Și Amazon a promis, de asemenea, o infuzie de un milion de dolari în conturile comitetului de inaugurare a lui Trump. Aceasta după ce un alai aproape nesfârșit de șefi din Silicon Valley s-a întâlnit cu viitorul locatar din Biroul Oval.

Unul dintre primii care a luat cina la Mar-a-Lago, reședința lui Trump din Florida, a fost CEO-ul Apple, Tim Cook, la o zi după ce republicanul a fost vizitat de directorul executiv al Google, Sundar Pichai, și cofondatorul companiei, Sergey Brin.

Cook, care a avut o relație mai amiabilă cu Trump în comparație cu alți lideri din domeniul tehnologiei în timpul primului său mandat, s-a grăbit să-l laude pe republican după câștigarea alegerilor sale luna trecută.

“Felicitări președinte Trump pentru victoria dumneavoastră!” a scris Cook pe X pe 6 noiembrie, la o zi după alegeri. “Așteptăm cu nerăbdare să ne angajăm cu dumneavoastră și cu administrația dumneavoastră pentru a ne asigura că Statele Unite continuă să conducă și să fie alimentate de ingeniozitate, inovație și creativitate.”

Mark Zuckerberg a zburat și el în Sunshine State în ajunul Zilei Recunoștinței pentru a se întâlni cu viitorul președinte al Statelor Unite, iar Jeff Bezos – fondatorul Amazon și patronul Washington Post – îl va vizita pe Trump în această săptămână.

Iar CEO-ul Salesforce, Marc Benioff, a spus recent despre relația sa cu Trump: “Întoarcem pagina.”  La scurt timp după aceea, revista TIME, publicația pe care miliardarul o deține, l-a declarat pe Trump “Persoana Anului 2024.”

Adulația pentru Trump nu a fost însă rezervată doar mogulilor din industria de tehnologie a informației. Trump a fost aplaudat frenetic pe Wall Street zilele trecute, când a sunat clopoțelul de deschidere a New York Stock Exchange.

“Când Donald Trump a sosit la Bursa de Valori din New York săptămâna aceasta pentru o tură postelectorală a victoriei sale, zeci de directori influenți s-au aliniat pentru a arunca o privire asupra omului care ține în mâinile sale viitorul afacerilor lor,” a scris Wall Street Journal.

“Adunați în spatele unor frânghii de catifea roșie erau directori seniori de la Visa, Meta Platforms, Goldman Sachs, Charles Schwab și Citadel… Magnatul imobiliar și aerospațial Robert Bigelow a fost văzut în mulțime, la fel ca investitorul (și aliatul lui Trump) Bill Ackman.”

“Sărutând inelul” lui Trump

Luate împreună, donațiile și alte gesturi sărbătorești arată o industrie care sărută inelul unui viitor președinte în speranța că va primi ceva în schimb, a declarat Margaret O’Mara, care predă istoria Silicon Valley la Washington University.

“Este doar o recunoaștere a faptului că nu există prea multe de câștigat într-o opoziție deschisă, dar poate că există ceva de câștigat dacă ești foarte clar în legătură cu sprijinul tău și ai speranța că Trump se va descurca bine,” a spus ea.

Potrivit acesteia, pentru o companie de mai multe trilioane de dolari o donație de un milion de dolari echivalează cu “o eroare de rotunjire a cifrelor.” Dar companiile sunt dornice ca Trump să nu reglementeze sectoare precum inteligența artificială și criptomonedele, unde “mulți dintre ei au făcut investiții personale și, ca afaceri, investiții majore.”

Comentatorii americani afirmă că mulți lideri din Silicon Valley consideră rolul miliardarului Elon Musk ca și consilier în Administrația Trump ca pe o cale de acces către Casa Albă.

Musk, care a cheltuit mai mult de un sfert de miliard de dolari pentru a-l ajuta pe Trump să câștige realegerea, a promis că va reduce drastic reglementările guvernamentale, lucru care a fost salutat de mulți din industria tehnologiei.

Reamintim că președintele ales i-a numit pe Elon Musk și Vivek Ramaswamy în fruntea “Departamentului pentru Eficiența Guvernului” (Department of Government Efficiency – DOGE), al cărui scop este de a revizui, eficientiza și elimina departamentele, birourile și agențiile guvernamentale federale, în timp ce zeci de mii de angajați federali ar putea fi concediați. (https://www.npr.org/2024/11/12/g-s1-33972/trump-elon-musk-vivek-ramaswamy-doge-government-efficiency-deep-state)

Într-un articol de opinie publicat recent de Wall Street Journal, Musk și Ramaswamy și-au prezentat planul de reformare a guvernului american și de reducere masivă a cheltuielilor publice. (https://www.wsj.com/opinion/musk-and-ramaswamy-the-doge-plan-to-reform-government-supreme-court-guidance-end-executive-power-grab-fa51c020)

Potrivit celor doi apropiați ai liderului republican, noua comisie de eficiență guvernamentală – care, susțin ei, se va ghida după Constituția Statelor Unite – va identifica “mii” de reglementări pe care președintele Trump le va elimina după instalarea în funcție.

Motive diferite

NPR a scris că unii dintre liderii tech și-au anunțat deja intențiile legate de colaborarea cu viitoarea administrație. “Președintele Trump va conduce țara noastră în era AI și sunt nerăbdător să-i susțin eforturile pentru a se asigura că America rămâne în frunte,” a declarat Sam Altman.

Pentru alții, este vorba despre repararea unor relații care au fost până acum dificile.

De exemplu, directorul executiv al Meta, Mark Zuckerberg, a luat masa cu fostul președinte la clubul său Mar-a-Lago din Florida la sfârșitul lunii noiembrie. Aceasta la doar câteva luni după ce Trump a amenințat că îl va arunca pe Zuckerberg în închisoare din cauza opinie lui că șeful Meta a intervenit în alegerile din 2020 făcând o investiție semnificativă în infrastructura electorală.

În plus, cu doar câteva zile înainte de scrutinul din urmă cu patru ani, Facebook și Zuckerberg au limitat răspândirea unui material din New York Post care descria lucrurile controversate descoperite pe laptopul lui Hunter Biden, fiul contracandidatului democrat al lui Trump, Joe Biden. Multe voci au spus că materialele suprimate de Facebook ar fi putut schimba radical rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite din 2020.

Reamintim că Zuckerberg a impus una dintre cele mai dure pedepse pe care o rețea de socializare le-a luat împotriva lui Trump, după ce Facebook l-a interzis la câteva zile după insurecția de la Capitol din 6 ianuarie 2021.  Interdicția a durat doi ani, lui Trump fiindu-i permis accesul pe platformele Meta la începutul anului 2023.

Însă în timpul campaniei din 2024, Zuckerberg a părut să-și atenueze poziția – numindu-l pe Trump “tare de tot,” după ce fostul președinte a supraviețuit unei tentative de asasinat în iulie.

Detaliile întâlnirii recente dintre Trump și Zuckerberg nu au fost dezvăluite, purtătorul de cuvânt al republicanului afirmând doar că “este un moment important pentru viitorul inovației americane.”

În ceea ce privește Amazon, pe lângă suma de un milion de dolari promisă de companie pentru fondul de inaugurare al republicanului, gigantul tehnologic intenționează să transmită în direct inaugurarea lui Trump în ianuarie pe platforma sa Prime Video, a relatat Wall Street Journal.

Potrivit celor afirmate de Margaret O’Mara de la Washington University, nu este neobișnuit ca companiile din Silicon Valley să susțină o viitoare administrație prezidențială – dar acest sprijin nu mai este discutat acum în ședințe cu ușile închise și prin asociațiile din industrie. În schimb, mogulii din domeniul tehnologiei sprijină deschis viitoarea Adiministrație Trump.

“Și asta este ceva nou,” a afirmat ea.

Comentatorii de peste ocean cred că această strategie este, de asemenea, o încercare de a evita repetarea celor întâmplate în primul mandat al lui Trump, când tensiunile dintre Casa Albă și liderii tech au fost mari.

În acel moment, Trump a criticat frecvent ziarul Washington Post al lui Bezos, pentru modul în care a acoperit mediatic președinția sa. Conflictul a escaladat în 2019, când Pentagonul a atribuit un contract de 10 miliarde de dolari Microsoft în loc de Amazon. Compania lui Bezos l-a acuzat pe Trump că folosește bugetul militar pentru a-și implementa agenda personală.

Dinamica s-a schimbat în contextul alegerilor din 2024, când Bezos a blocat conducerea ziarului pe care îl deține să o susțină pe vicepreședinta democrată Kamala Harris în cursa pentru Casa Albă.

Anunțul lui Bezos a venit ca un șoc.

Publicația a sprijinit mereu candidații democrați, nu a susținut niciodată un republican la președinție, iar în ultimii ani a fost vârful de lance al campaniei dusă de media americane împotriva lui Trump. Actuali și foști angajați ai ziarului cu sediul la Washington au criticat vehement ceea ce ei au numit “lașitatea” lui Bezos de a-și declara susținerea pentru Harris.

Analiști independenți au spus atunci că decizia lui Bezos de a nu anunța public că o susține pe Harris arată faptul că acesta anticipa o victorie a lui Trump și a preferat să se pună la adăpost, în mod preventiv, de posibilele represalii post-electorale ale republicanului.

În plus, mișcarea a fost privită ca o încercare de a-i câștiga favorurile republicanului, mai ales că cealaltă companie a lui Bezos, Blue Origin, are un contract de mai multe miliarde de dolari cu NASA.

The Hill a precizat că Amazon a contribuit cu 276.000 de dolari la fondul de inaugurare al lui Biden în 2021 și 58.000 de dolari la fondul lui Trump în 2017, adică cu mult sub milionul de dolari donat lui Trump pentru ceremonia din 2025. Inaugurarea lui Biden a fost difuzată și pe Prime Video.

Între timp, Facebook nu a contribuit la fondurile inaugurale ale lui Biden în 2021 și nici la fondul inaugural al lui Trump în 2017.

Semnificații

Margaret O’Mara a spus că, la urma urmei, tot ce își doresc puternicele companii din domeniul tehnologiei este să-și crească în continuare dimensiunea, influența și profiturile, iar directorii speră că Trump nu va interfera cu expansiunea industriei.

“Industria tehnologică vrea să scape de amenințarea reglementărilor și să se întoarcă la auto-reglementare… Așa au devenit ele atât de mari,” a declarat experta. “Cred că acest lucru este ceva pe care ei îl consideră în interesul lor și al acționarilor lor.”

Schimbarea de 180 de grade pe care mogulii tech, dar și directorii executivi ai multor altor companii americane, au făcut-o în ceea ce-l privește pe Trump este însă semnificativă.

“Spectacolul comercial agresiv al lui Trump arată că piețele, de la acțiunile de pe bursă la cripto, cred că el va fi bun pentru afaceri. Dar, după ce și-au păstrat distanța în timpul campaniei electorale, directorii executivi nu “lasă nimic la voia întâmplării,” a scris WSJ.

Iar Trump îi ascultă. Luna trecută, el a declarat în timpul unui podcast că nu va lăsa autoritățile europene de reglementare “să profite de companiile noastre,” după ce a afirmat că Cook l-a sunat și i-a spus că Apple a fost amendată cu 2 miliarde de dolari pentru că App Store nu permite concurența.

“Asta nu se va întâmpla,” i-ar fi răspuns Trump lui Cook.

Noua atitudine a șefilor din Sillicon Valley nu a scăpat neobservată. În domeniul tehnologiei, “schimbarea bruscă a fost deosebit de gravă, deoarece unii directori din domeniul tehnologiei care au făcut angajamente de donații sau s-au întâlnit cu domnul Trump săptămâna aceasta păreau a fi liberali declarați,” a notat New York Times.

Cei din Partidul Democrat sunt revoltați de noua strategie a celor din Silicon Valley, care ani de zile au fost unii dintre cei mai mari susținători și donatori pentru cauzele stângii americane. Intersele de afaceri ale acestora par să fie mai importante în prezent decât opiniile lor politice.

În plus, peisajul politic american s-a schimbat mult față de 2020. Republicanii controlează acum Casa Albă, Senatul și Camera Reprezentanților, iar democrații sunt încă în stare de șoc după eșecul electoral din acest an și încă își caută direcția politică pe care o vor urma. Trump și republicanii au șanse mari să-și impună, aparent fără opoziție solidă, agenda politică și economică. Șefii din Silicon Valley știu asta și acționează în consecință.

“Mogulii tehnologiei îl curtează pe Trump cu întâlniri din Mar-a-Lago și donații de un milion de dolari,” a scris Washington Post, precizând că liderii de la Amazon, Google și Meta îl caută pe viitorul președinte, care i-a blamat în trecut în numeroase declarații publice. Ei se aliniază însă acum în spatele lui, într-o încercare aparentă de a-i câștiga favoarea. (https://www.washingtonpost.com/technology/2024/12/12/zuckerberg-bezos-pichai-trump/)

Wall Street Journal a menționat că marile firme tech “l-au abandonat (pe Trump) după revolta din 6 ianuarie 2021. Acum, ele se grăbesc să obțină favoarea președintelui ales în timp ce acesta se pregătește să se întoarcă la Casa Albă.” Publicația a remarcat schimbarea radicală de atitudine, afirmând că întâlnirile pe care republicanul le-a ținut la Mar-a-Lago zilele trecute au marcat “săptămâna în care directorii executivi au îngenuncheat în fața lui Trump.”

Surse: NPR, AP, New York Times, FoxNews, San Francisco Chronicle, TIME, CNN, Wall Street Journal, Racket, Mediaite, The Hill, Washington Post, nasa.gov, YouTube

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.