ASF: Volumul total al activităţii de subscriere, pe piaţa asigurărilor, a crescut cu 11% în primele 9 luni din 2024, la 16,9 miliarde lei, față de perioada similară din 2023

asf, autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Volumul total al activităţii de subscriere pe piaţa asigurărilor s-a situat la valoarea de 16,9 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, din care 81% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, iar 19% sunt pentru asigurările de viaţă, conform raportului publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiară, transmite Agerpres.

„Dinamica activităţii de subscriere a fost una pozitivă în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din anul anterior, în creştere cu 11%, susţinută atât de avansul înregistrat de primele brute subscrise de societăţile autorizate de ASF (+9%), cât şi de creşterea volumului de prime brute subscrise de sucursalele care derulează activitate pe teritoriul României (+25%)”, se menţionează în raport.

În ceea ce priveşte solvabilitatea societăţilor de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieţei asigurărilor se menţineau supraunitare la finalul lunii septembrie 2024.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, rata SCR a scăzut, pe fondul creşterii mai rapide a cerinţei de capital de solvabilitate (+29%) faţă de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (+23%).

Indicatorul de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale (2,99) a scăzut uşor comparativ cu situaţia înregistrată la finalul anului 2023 (3,14). Valoarea activelor lichide a crescut cu 14%, iar obligaţiile pe termen scurt ale asigurătorilor s-au majorat cu 20%. În cazul activităţii de asigurări de viaţă, indicatorul a crescut. Îmbunătăţirea lichidităţii pentru activitatea de asigurări de viaţă a avut loc pe fondul creşterii activelor lichide cu 15%, în timp ce obligaţiile pe termen scurt s-au majorat într-un ritm mai redus (+13%) faţă de finalul lui 2023.

Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite (inclusiv sucursale) s-a situat la valoarea de circa 8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, din care 82% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 18% sunt pentru asigurările de viaţă.

Valoarea totală a investiţiilor societăţilor de asigurare (inclusiv activele deţinute pentru unitlinked) se situa la 30,6 miliarde lei, în creştere cu 13,5% faţă de finalul anului 2023.

„Societăţile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligaţiuni guvernamentale, ce deţin o pondere de circa 66% în valoarea totală a investiţiilor la 30 septembrie 2024”, se precizează în raportul ASF.

Ponderea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale a crescut cu 3,3 puncte procentuale în totalul investiţiilor, pe fondul majorării cu 19% a valorii investiţiilor în titluri de stat. La finalul trimestrului III 2024, valoarea rezervelor tehnice conform regimului Solvabilitate II se situa la 21,4 miliarde lei, în creştere cu 29% faţă de perioada similară a anului anterior. Dinamica pozitivă a fost susţinută atât de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale (+33%), cât şi de creşterea valorii rezervelor constituite pentru asigurările de viaţă (+23%). Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 58% sunt constituite pentru activitatea de asigurări generale, iar 42% pentru activitatea de asigurări de viaţă.

Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români şi străini (asigurări generale şi de viaţă) a crescut cu circa 14,2%, pe fondul creşterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale +13,8% şi asigurările de viaţă +24,8%) faţă de perioada similară din anul precedent. În primele nouă luni ale anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români şi străini, ponderea cea mai mare fiind deţinută în continuare de asigurările generale (82%).

Pe piaţa asigurărilor din România 25 de societăţi sunt autorizate de ASF să desfăşoare activitate, iar 14 sucursale derulează activitate în baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.