Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

gaze, aragaz, foc Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece este practic independentă în sectorul gazelor naturale şi îşi acoperă necesarul de consum din producţia proprie, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece ţara noastră nu se află în situaţia de a fi importator de gaze ruseşti. România nu are contracte directe de furnizare gaze naturale cu Gazprom, aşadar încetarea acordului de tranzit nu afectează securitatea în aprovizionare la nivel naţional. Producţia internă, nivelul bun al stocurilor de gaze din depozite şi infrastructura existentă în regiune sunt pilonii care contribuie la asigurarea stabilităţii în aprovizionarea cu gaze naturale în România”, a afirmat ministrul Energiei.

Acesta a subliniat că România este practic independentă în sectorul gazelor naturale şi îşi acoperă întreg necesarul de consum din producţia proprie, terestră şi pe mare, de 8-10 miliarde normal metri cubi (nmc).

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“În 2024, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. În prezent, România are stocate aproape 2 miliarde de nmc în depozite, la un consum zilnic de sub 40 de milioane de nmc. Din motive comerciale, România importă uneori gaze naturale din direcţia Szeged-Arad şi prin intermediul punctelor de interconectare din sud, cu Bulgaria, Kardam1-Negru Vodă1 (Coridorul Trans-balcanic) şi Giurgiu-Ruse”, a precizat Sebastian Burduja.

El a spus că ţara noastră sprijină la maximum şi Republica Moldova prin gazoductul Iaşi-Ungheni, cu o capacitate tehnică de export de 1,88 miliarde mc/an – 5,1 milioane mc/zi, care poate acoperi în întregime necesarul de consum dintre Prut şi Nistru.

Totodată, a adăugat el, în ultimii ani România a lucrat continuu la diversificarea surselor de aprovizionare şi a rutelor alternative de transport a gazelor naturale. Astfel, prin Coridorul Vertical (Grecia-Bulgaria-România) şi prin Coridorul Trans-balcanic (Turcia-Bulgaria-România-Ucraina-Republica Moldova), există acces la surse alternative, inclusiv de GNL.

Pe de altă, în 2027 România va demara producţia de gaze naturale în noul proiect Neptun Deep din Marea Neagră, care are rezerve evaluate de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. De asemenea, se lucrează la cea mai mare exploatare de gaze pe uscat, la Caragele.

“Aşadar, aprovizionarea cu gaze este sigură în România. De asemenea, România acoperă aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. Mai mult, România este în măsură să contribuie direct la consolidarea aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene, iar din 2027 îşi va dubla producţia naţională de gaz şi va contribui la reducerea/eliminarea dependenţei europene de gaz rusesc”, a adăugat Sebastian Burduja.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.