Guvernul româniei ia în calcul blocarea preluării furnizorului de gaze E.On de către compania maghiară MVM, a declarat ministrul Energiei Sebastian Burduja pentru Financial Times, spunând că oferta este „umflată” comparativ cu valoarea reală a afacerilor E.On și că există suspiciuni din cauza relațiilor companiei ungare de stat cu Rusia”.
Economedia a scris în exclusivitate, în septembrie, că compania ungară MVM, cu capital majoritar de stat, a ajuns la un acord cu compania germană E.ON pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică din România, au declarat pentru G4Media și Economedia surse oficiale. Tranzacția are nevoie și de aprobarea unor instituții ale statului român. Romgaz și OMV Petrom au fost și ele interesate de cumpărarea diviziei de furnizare E.ON.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat pentru Financial Times că preluarea ar putea fi blocată din motive de securitate, într-o mișcare similară cu cea a Spaniei de anul trecut, când Madridul a oprit o fuziune feroviară cu o companie maghiară în parte din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.
„Am văzut precedente în Spania, unde o tranzacție implicând entitatea maghiară a fost respinsă de un comitet similar celui român”, a declarat Burduja. „Va trebui să luăm în considerare toate acestea atunci pentru a ajunge la o decizie”.
Eon Energie România deservește milioane de clienți români cu energie electrică și gaze, cu o cotă de piață care se apropie de 50%, a precizat el.
MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria după venituri și a fost principalul importator de gaze rusești în Ungaria. De asemenea, aceasta operează o centrală nucleară de concepție rusească în Ungaria, care este în curs de extindere sub egida Rosatom, gigantul nuclear de stat al Moscovei.
Compania maghiară s-a oferit să plătească până la 200 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de acțiuni la Eon Energie, pe care Burduja l-a estimat la cel mult 50 de milioane de euro. Oferta a fost mult mai mare decât ceea ce erau dispuși să plătească concurenții, printre care și două companii energetice românești deținute de stat.
Burduja a declarat că serviciile de informații vor contribui la evaluarea riscului preluării Eon Energie de către MVM.
„Valoarea tranzacției va fi analizată… și implicațiile potențiale pe piața energiei”, a spus el. „[Vom] investiga în continuare, probabil solicitând și un punct de vedere din partea instituției de securitate națională”.
„Nu vom permite gazului rusesc să intre în țară”, a declarat Burduja, adăugând că țara se străduiește să își exploateze propriile resurse de gaze naturale și să cumpere livrări suplimentare pe piața spot.
România este deosebit de sensibilă la orice influență rusă, având în vedere apropierea sa de războiul din Ucraina și după ce a anulat alegerile prezidențiale din cauza presupusului amestec al Rusiei, mai scrie Financial Times.
Premierul ungar Viktor Orbán a criticat în mod repetat sancțiunile UE asupra sectorului energetic rusesc, afirmând că Occidentul „s-a împușcat singur în picior” prin respingerea gazului ieftin și prin întâlnirea cu președintele Vladimir Putin din vara anului trecut, ceea ce a provocat o reacție de respingere din partea colegilor lideri europeni.
În decembrie, Orbán a declarat pentru Financial Times, după ce a discutat despre acordul MVM cu premierul român Marcel Ciolacu, că există „probleme nerezolvate” care mai trebuie clarificate.
„Premierul român a ridicat aceste probleme și a cerut… să înființăm un grup de lucru comun pentru a calma pe toată lumea și a face totul transparent”, a declarat Orbán, lăsând fără răspuns alte întrebări privind implicarea Rusiei în afacere.
MVM a declarat că va coopera cu autoritățile române, dar a refuzat să discute detaliile a ceea ce a declarat a fi o tranzacție în curs. MVM a declarat că portofoliul său regional de achiziții de gaze naturale este divers atât în ceea ce privește sursele, rutele, cât și maturitatea.
Gazul rusesc furnizat de compania de stat Gazprom „constituie doar 40% din totalul portofoliului comercial regional”, a declarat compania. Aceasta primește gaz rusesc printr-o conductă care traversează Turcia, ultima rută rămasă către Europa după ce un acord de tranzit între Gazprom și Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie.
Eon nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.