Patronatele din industria alimentară, despre efectele ordonanței austerității: Ne așteptăm la creșterea economiei subterane, pe lângă majorarea ponderii produselor străine pe piața românească / Este posibilă o scumpire cu 10% a produselor

alimente, supermarket, magazin, piață, mâncare, provizii Sursa foto: Pixabay

Federația Patronală din Industria Alimentară Română – Romalimenta apreciază că ordonanța austerității, prin care guvernul a abrogat integral facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT, inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii, va avea multiple efecte negative în economia românească.

Reamintim, pe 30 decembrie 2024, a fost adoptată ordonața care a stabilit că  angajatorii din domeniile mai sus menționate urmează să plătească impozit, contribuții la sănătate și la pensie la nivelurile reglementate, fără alte niveluri reduse.

Astfel, din ianuarie 2025, salariații din IT, construcții și agroalimentar datorează integral taxele salariale, nu în cuantum redus, deși facilitățile trebuiau să se aplice până în 2028. Reprezentanții companiilor din domeniile respective se așteaptă la majorări de prețuri din acest motiv. Cei din construcții au spus că ar putea crește costurile cu 5%, în timp ce în alimentație va fi de 10%

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Romalimenta a explicat pentru Economedia că “în urma eliminării facilităților fiscale pentru angajații din industria alimentară, posibilele măsuri nu vor avea un efect pozitiv asupra pieții. Iar aceste măsuri nu pot fi decât fie taxele să fie suportate de angajat, fie angajatorul să își actualizeze bugetul astfel încât angajatul să rămână cu același venit net, sau o combinație dintre cele două, cu aceleași consecințe negative.  În situația în care taxele vor fi suportate de angajat, angajatului îi va scădea venitul net, ceea ce îl va determina să părăsească acest loc de muncă, în căutarea unui venit mai mare. În cazul în care costul va fi suportat de către angator, acesta va fi nevoit să își actualizeze bugetul, ceea ce va avea ca efect inevitabil creșterea prețului de vânzare a produselor (o creștere de circa 10% este posibilă)”.

În același timp, Romalimenta estimează că în aceste condiții, unii dintre angajați vor căuta locuri de muncă mai bune.

“Măsurile aplicabile ca și consecință a anulării facilităților fiscale vor avea un impact negativ asupra pieții, astfel fie angajații se vor orienta către alte domenii cu salarii mai bune, fie creșterea costurilor cu forța de muncă, ceea ce se va reflecta îin creșterea prețurilor produselor, scăderea vânzărilor și implicit a producției. Mai mult, anularea facilităților are un efect negativ major (asupra salariilor angajaților și asupra prețului produselor alimentare) cu atât mai mult cu cât afectează succesiv întregul lanț: producție primară (vegetală), zootehnie și procesare, operatorii respectivi făcând deja estimari asupra producției de carne sau lapte, de ex. Bineînțeles, pe acest fond, ne așteptăm și la creșterea economiei subterane, pe lângă majorarea ponderii produselor străine pe piața românească, acestea nefiind afectate de asemenea “zguduiri” fiscale.”

Evaluări similare au venit și de la patronatele din construcții, în răspunsurile trimise Economedia. Cristian Erbașu, proprietar al companiei Construcţii Erbaşu, dar şi preşedinte al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), a declarat pentru Economedia că firma sa va menține salariile nete ca în 2024, astfel că va crește salariile brute. În restul pieței, el crede că, „pentru unii salariați se vor micșora salariile nete. Însă există riscul creșterii muncii la gri, adică diferența va fi plătită la negru. Majoritatea companiilor vor menține salariile nete, deci vor suporta impozitelor care până acum erau scutite prin lege, așa cum s-a întâmplat și acum 14 luni când au mai fost o dată reduse aceste facilități. În aceste condiții așteptăm creșteri de aproximativ 5% ale costurilor din construcții în 2025, doar ca efect al eliminării facilităților”.

În fine, la fel ca și în construcții, Romalimenta crede că o parte dintre angajați vor prefera să își caute de lucru în străinătate.

“În contextul actual, ne putem aștepta la o orientare a forței de muncă înspre domeniile mai bine plătite, acolo unde este posibil, o creștere a șomajului și nu în ultimul rând, o pierdere a forței de muncă în favoarea pieței externe.”, a mai transmis Federația Patronală din Industria Alimentară Română – Romalimenta pentru Economedia.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.