La doar câteva luni după furia fanilor trupei Oasis din cauza sumelor exorbitante cerute pentru anumite bilete la concertele ce vor marca reunirea celebrei trupe rock britanice, Guvernul de la Londra a anunţat vineri că intenţionează să plafoneze preţurile practicate de site-urile specializate în revânzarea tichetelor, informează agenția de știri AFP, citată de Agerpres.
Guvernul britanic a precizat într-un comunicat că a constatat “o creştere îngrijorătoare a numărului de fani” care doresc să asiste la concerte, evenimente sportive sau alte manifestări, “dar care se confruntă cu profesionişti din sectorul revânzărilor care acumulează bilete şi le revând apoi la preţuri extrem de mari”.
Executivul se declară totodată îngrijorat de “lipsa de transparenţă a sistemului de tarifare dinamică”, o practică utilizată de vânzătorii oficiali de bilete şi care constă în ajustarea preţurilor în funcţie de cerere.
Fraţii Liam şi Noel Gallagher au anunţat la sfârşitul lunii august 2024 – la 15 ani după despărţirea lor şocantă – că intenţionează să reformeze legendarul grup Oasis cu ocazia unui turneu care va avea loc în vara viitoare.
În zilele de după anunţ, fanii trupei Oasis care doreau să cumpere locuri la acele concerte s-au confruntat pe site-urile oficiale cu o tarifare dinamică ce a făcut să crească spectaculos preţurile biletelor, în timp ce tarifele atingeau uneori câteva mii de euro pe site-urile neoficiale de revânzare.
Această situaţie nu reprezintă un caz izolat, precizează Guvernul britanic. “De la turnee sportive la concertele lui Taylor Swift, marile evenimente au fost prea des afectate din cauza numărului mare de consumatori care au fost abuzaţi de site-urile specializate în revânzarea de bilete”, a declarat ministrul pentru Companii, Jonathan Reynolds, citat în acelaşi comunicat.
Biletele disponibile pe platformele de acest tip pot fi revândute cu preţuri de până la şase ori mai mari decât preţul original, a precizat Guvernul britanic în comunicatul său de presă.
Executivul de la Londra lansează vineri o consultare publică în legătură cu anumite propuneri, cum ar fi plafonarea preţurilor biletelor în sistem de revânzare, într-un interval cuprins între preţul original şi o creştere cu 30%, sau o limitare a numărului de bilete pe care site-urile de revânzare vor putea să le propună cumpărătorilor.
În paralel, Guvernul britanic intenţionează să solicite opiniile actorilor din acest sector cu privire la practici precum tarifarea dinamică, pentru a se asigura că “sistemul actual oferă o protecţie suficientă împotriva practicilor abuzive”.