Mogulul Radu Budeanu, apropiat de PSD, cumpără agenția de știri Mediafax de la Dan Șucu și mogulul Adrian Sârbu, care a instigat la vot în alb în turul 2 al prezidențialelor

Radu Budeanu Agerpres - Silviu Matei Foto: Radu Budeanu (Agerpres - Silviu Matei)

Compania Titluri Quality Srl, deținută de Radu Budeanu, a cumpărat de la Mediamex Investment Srl brandul Mediafax și site-ul, agenția foto și fluxul de știri. Tranzacția a fost perfectată pe 8 ianuarie 2025, potrivit gândul.ro. Budeanu mai controlează publicațiile Gândul, Cancan și Prosport.

Compania Mediamex Investment este deținută de Dan Șucu (asociat cu 51%) și Adrian Sârbu (asociat cu 49% prin intermediul firmei Prosperya Financial Management).

Mediamex Investment mai deține și Ziarul Financiar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Agenția de știri Mediafax a fost înființată de Adrian Sârbu în 1991.

Context

Cumnatul lui Radu Budeanu, care controlează prin intermediul soției publicațiile Gândul și Cancan, a prins un loc eligibil la Camera Deputaților, grație bunelor relații dintre Budeanu și premierul Marcel Ciolacu, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Cătălin Viorel Mândroc, cumnatul lui Budeanu, a fost plasat pe locul 3, eligibil, poziție care ar fi fost rezervată de PSD Central, potrivit presei locale. Familia lui Budeanu se vizitează periodic cu liderul PSD și cu persoane apropiate acestuia, după cum au declarat surse din mediul politic pentru G4Media.ro. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru G4Media.ro că a lăsat organizația PSD Argeș să facă lista și că ”persoana respectivă este membru de mulți ani al organizației locale PSD”.

G4media.ro a mai descoperit că Mîndroc a fost asociat într-o firmă cu fiul Mihaelei Elena Neagu, supranumită ”Regina contractelor cu statul”. Neagu a apărut brusc la o dezbatere electorală cu Marcel Ciolacu organizată de Antena 3, așezată în sală în primul rând alături de Sorin Grindeanu și Paul Stănescu, doi dintre liderii PSD. Marcel Ciolacu susține, într-o declarație pentru G4Media.ro,  că nu o cunoaște. ”Am mers la Antena3 din calitate de candidat, chiar să gestionez 500 de invitați și, se pare neinvitați, este cam mult și pentru mine”, a mai spus Ciolacu pentru G4Media.ro

Mihaela Elena Neagu este promovată intens de Gândul, una dintre publicațiile aflate în portofoliul lui Budeanu. Acesta a declarat pentru G4Media.ro că ”Nu sunt apropiat și nici nu ofer consiliere” lui Marcel Ciolacu, iar legat de cumnatul său a spus că ”nu sunt în relații foarte apropiate”. Marcel Ciolacu s-a rezumat să spună, într-o declarație pentru G4Media.ro: ”Îl cunosc pe dl Budeanu de la mama lui care a decedat de curând”.

Membru PSD, Cătălin Viorel Mîndroc este cumnatul lui Radu Budeanu. Din trustul de presă deținut în acte de soția lui Budeanu fac parte, printre altele, publicațiile Gândul, Prosport și Cancan. Astfel, soția lui Budeanu, Cristina Săvulescu este sora Corinei, soția lui Mîndroc.

Cariera politică a lui Mîndroc, candidat la parlamentare în Argeș în 2020, pe loc neeligibil – astfel că a trebuit să se mulțumească cu funcția de consilier județean -, a avansat spectaculos în ultimul an, în relație cu personaje-cheie din structura centrală a PSD.

Astfel, la finalul lui 2023, Mîndroc a demisionat din funcția de consilier județean după ce, anterior, prinsese un post la Cancelaria președintelui Camerei Deputaților, Alfred Simonis, unul dintre cei mai apropiați lideri PSD ai președintelui formațiunii, Marcel Ciolacu.

”La data de 19.09.2023,  domnul Mîndroc Cătălin-Viorel a ocupat funcția de consilier la CANCELARIE – Compartimentul pentru relația cu structrurile Camerei Deputaților și Senatului, pe durată determinată, pe perioada exercitării funcției de președinte al Camerei Deputaților a domnul Alfred-Robert Simonis.”, a transmis Biroul de Presă al Camerei, pentru G4Media.ro, adăugând că angajarea a avut loc în contextul în care ”numirea funcționarului public parlamentar care își desfășoară activitatea la Cancelaria președintelui, (…) grupurile parlamentare se face la propunerea președintelui Camerei Deputaților (…) liderului grupului parlamentar”. În răspuns se mai precizează că, la data de 14 octombrie 2024, contractul individual de muncă al lui Mîndroc figura drept suspendat cu acordul părților.

”Este membru PSD Argeș, a fost consilier județean un mandat sau două, mi s-a părut un băiat smart și de aceea l-am angajat. Restul nu sunt chestiuni de interes public”, a declarat Simonis pentru G4Media.ro.

În octombrie 2024, în circumstanțe speciale, Cătălin Mîndroc a prins un loc eligibil pe lista pentru Cameră a PSD Argeș.

Acord de recunoaștere a vinovăției încheiat de Radu Budeanu cu DNA. Patronul Cancan, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul mitei pentru Hidroelectrica

Tribunalul București a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Radu Budeanu cu DNA. Potrivit acordului, el va primi doi ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că i-a dat mită Elenei Udrea 3,8 milioane de dolari din partea unui om de afaceri în dosarul ”băieților deștepți” de la Hidroelectrica.

Omul de afaceri Radu Budeanu, patronul unui trust de presă din care fac parte publicațiile Cancan, Prosport și Gândul, a încheiat cu DNA în iulie un acord de recunoaștere a vinovăției în dosarul Hidroelectrica, potrivit unui comunicat al DNA.

Budeanu a recunoscut că în 2011 i-ar fi transmis Elenei Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului de la acea dată, promisiunea unui om de afaceri de a-i oferi suma de 5 milioane de dolari pentru ca aceasta să-și exercite influența în vederea menținerii contractelor încheiate de firmele omului de afaceri cu firma de stat Hidroelectrica.

Ulterior, în perioada noiembrie 2011 – februarie 2012, Radu Budeanu ar fi predat printr-un intermediar fostului ministru suma de 3,8 milioane de dolari, pusă la dispoziție de omul de afaceri, potrivit comunicatului DNA.

Pentru că și-a recunoscut vinovăția, Radu Budeanu va scăpa cu o pedeapsă de 2 ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

Elena Udrea a respins acuzațiile la acel moment.

Dosarul filajului la jurnaliști și magistrați, clasat a doua oară / Procurorul arată că au fost implicați paparazzi de la Gandul Media Network, firma patronată de soția lui Radu Budeanu, dar și că ancheta trebuia făcută imediat, la cald

Procuroarea Viviana Ciucă de la Parchetul Curții de Apel București (PCAB) a clasat dosarul filajului la jurnaliști și magistrați pentru faptele de hărțuire și violare a vieții private, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

Procuroarea arată însă că 11 persoane au fost implicate în operațiunea de supraveghere a jurnaliștilor Alex Costache (G4media.ro/Știrile TVR) și Cosmin Savu (România, te iubesc!, Știrile Protv) și a magistraților Horațiu Radu (adjunct al procurorului general la acea dată, candidat pentru funcția de procuror general al României) și Răzvan Păștilă (judecător la Tribunalul Ilfov).  În seara zilei de 20 februarie 2020, aceștia sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu într-un restaurant bucureștean.

Potrivit documentului PCAB, printre cele 11 persoane implicate, 7 erau angajate ca jurnaliști cu drepturi de autor la trustul de presă Gandul Media Network SRL și alte două ca fotografi-paparazzi. Alte două persoane, două femei, erau prietene ale angajaților Gandul Media Network.

Potrivit altor documente din dosar, unul dintre așa-zișii jurnaliști, Vlad-Eugen Dragomir, a fost polițist de frontieră și a venit la locul operațiunii cu un autoturism împrumutat de la Ionuț-Gabriel Olaru, un fost ofițer SRI, patron al unor firme de detectivi particulari.

Aceștia au susținut în fața procurorului că ținta documentării în teren ar fi fost jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu întrucât ar fi fost ”persoane publice” și ”prezentau un interes pentru publicația acestora și cititorii ei”. Pontul despre întâlnirea celor doi jurnaliști l-ar fi avut Dan-Andrei Năstase, angajat la Gandul Media Network.  Paparazzi au declarat că nu au știut cine sunt persoanele cu care s-au întâlnit jurnaliștii Alex Costache și Cosmin Savu, ”aflând abia ulterior că sunt magistrați, astfel încât dacă ar fi știut nu ar mai fi efectuat activitățile respective”.

La fața locului, paparazzii de la Gandul au realizat fotografii cu cei doi jurnaliști vizați care s-au întâlnit cu magistrații Horațiu Radu și Răzvan Păștilă. La plecare, unul dintre jurnaliști, Alex Costache, a fost urmărit până în dreptul casei, fără ca paparazzi să poată să îi facă fotografii pe drum, se arată în ordonanța de clasare a PCAB.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, Gandul Media Network SRL, care editează publicația online gandul.ro, este deținută de Claudia-Cristina Săvulescu-Budeanu, soția lui Radu Budeanu, fondatorul tabloidului Cancan, condamnat penal la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a recunoscut că a dus o geantă cu 3,8 milioane de dolari mită de la magnatul Energiei Bogdan Buzăianu către fostul ministru PDL Elena Udrea.

De ce a fost clasată ancheta pentru hărțuire

Procurorul de caz a arătat că episodul ar fi fost unul izolat, nu ”în mod repetat”, ceea ce înseamnă că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de hărțuire. În plus, ancheta ar fi trebuit realizată la cald, imediat, nu după 1 an și jumătate.

De ce a fost clasată ancheta pentru violarea vieții private

Ancheta a fost clasată și sub aspectul infracțiunii de violare a vieții private întrucât ”nu a rezultat că fotografiile/imaginile prezentate public ulterior au fost obținute prin plasarea, fără drept, a unor mijloace tehnice de înregistrare audio sau video”, ci au fost făcute de paparazzii de la Gandul Media Network cu un aparat foto și cu telefoanele proprii.

Procurorul de caz indică, indirect, faptul că jurnaliștii și magistrații vizați de operațiunea paparazzilor au posibilitatea de a-i acționa în judecată în civil, dacă se consideră prejudiciați, și faptul că CNA a sancționat postul RTV pentru că ”nu a asigurat informarea imparțială și cu bună-credință a publicului” atunci când a prezentat imaginile cu cei 4 jurnaliști și magistrați.

Mogulul Adrian Sârbu a instigat la vot nul în turul 2 al prezidențialelor dintre candidata pro-europeană Elena Lasconi și candidatul pro-rus Călin Georgescu / Sârbu a fost urmărit penal într-un dosar istoric de evaziune fiscală și spălare de bani de 14 milioane de euro

Adrian Sârbu i-a instigat pe români să îşi anuleze votul. Mai exact, să meargă la vot şi să „pună ştampila pe alb”, scrie publicația Pagina de Media. E vorba despre un clip de pe Aleph News cu Adrian Sârbu, distribuit de publicaţia economică Ziarul Financiar, clip cu titlul „Le-o dăm în vot”.

Textul lui Sârbu a fost scris cu majuscule: „DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ŞI PUNE ŞTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIŞTI!”

Înainte de Revoluția anticomunistă din decembrie 1989, Adrian Sârbu era regizor de filme la Studioul Sahia, folosit de regimul comunist pentru filme documentare de propagandă. Imediat după Revoluție, el a deveni membru al FSN, partidul care a moștenit Partidul Comunist Român.

Mogulul Adrian Sârbu a fost urmărit penal într-un dosar istoric de evaziune fiscală și spălare de bani de 14 milioane de euro, fiind acuzat de procurori că nu ar fi plătit taxele și contribuțiile pentru angajații de la instituțiile media pe care le controla.

În 2020 însă, dosarul de evaziune fiscală și spălare de bani de 14 milioane de euro al lui Adrian Sârbu a fost restituit de judecătoarele de cameră preliminară de la Înalta Curte, Elena Barbu și Cristina Eleni Marcu. Dosarul a stat 3 ani în procedură de cameră preliminară, iar inițial, la Curtea de Apel București, instanța a decis că probele au fost administrate legal și procesul pe fond poate să înceapă.

În 2021, G4Media a scris că o lege care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă achită integral prejudiciul, inițiată de PSD și promulgată de președintele Iohannis, avea efecte majore asupra dosarelor penale fără un verdict definitiv, aflate în curs de anchetă sau judecată.

Unul dintre dosare era chiar cel al lui Adrian Sârbu.

În acest caz, Adrian Sârbu a fost arestat timp de 4 luni, între februarie și mai 2015.

 

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.