“Traversăm o perioadă cu incertitudini economice, cu schimbări fiscale care vor afecta cu siguranță toate business-urile și, implicit, deciziile de extindere ale echipelor. Vom continua să vedem angajări în domeniile mari precum retailul, serviciile, call center / BPO sau transport – logistică și în special pentru pozițiile entry level. Cel mai probabil, o stagnare vom vedea în domeniile care angajează preponderent specialiști și candidați white collar. De altfel, în cazul lor și tendința de a-și schimba jobul este mai redusă decât în cazul celor entry level sau blue collar”, a transmis Ana Călugăru, responsabila de Comunicare a platformei eJobs.
“Pe măsură ce organizațiile se adaptează la schimbările tehnologice, implementarea tehnologiilor AI transformă fundamental modul în care se desfășoară activitatea. Creșterea utilizării AI necesită o strategie echilibrată și bine gândită, care să completeze, mai degrabă decât să înlocuiască, abilitățile umane. Pe fondul acestei accelerării, angajatorii pun un accent tot mai mare pe competențele tehnologice, iar acest lucru se va intensifica în 2025. Domenii precum IT&C, analiza de date, securitatea cibernetică și inteligența artificială vor domina cererea, dar și rolurile care combină abilități din multiple arii (tehnologie, management, marketing) vor câștiga teren”, transmite Ana Vișian, marketing manager Bestjobs.
Aceasta mai estimează că în acest an vom vedea mulți angajatori care își vor regândi strategiile pentru flexibilitatea muncii și retenția angajaților. “Modelele de lucru hibrid și remote vor rămâne preferate de angajați, forțând angajatorii să ofere un echilibru între flexibilitate și productivitate. În plus, retenția angajaților va deveni o prioritate strategică, cu pachete de beneficii personalizate și politici de sprijin pentru dezvoltarea profesională și echilibrul dintre viața personală și cea profesională”, spune Vișian.
Așadar: care sunt job-urile anului? “În 2025, joburile multidisciplinare vor deveni esențiale pentru companii, pe măsură ce digitalizarea și automatizarea continuă să transforme piața muncii. Specialiștii care îmbină competențe tehnice solide cu abilități digitale avansate vor fi extrem de căutați, deoarece pot contribui la implementarea soluțiilor tehnologice și la optimizarea proceselor. Roluri precum ingineri cu expertiză în analiza datelor, manageri de proiect familiarizați cu inteligența artificială sau specialiști în marketing digital care dețin cunoștințe de design vor câștiga teren, devenind piloni strategici în dezvoltarea organizațională”, spun reprezentanții BestJobs.
Salarii, cu plusuri și ninusuri
Cei de la BestJobs menționează că există sectoare cheie, în care rolurile specializate vor deveni tot mai disputate, pe fondul deficitului de personal calificat. “Companiile vor fi obligate să aloce resurse considerabile pentru programe de formare, recalificare și pachete salariale mai competitive, cu scopul de a atrage și reține profesioniștii bine pregătiți. Aceste poziții vor beneficia de cele mai mari creșteri salariale, ca răspuns la cererea ridicată. Importanța strategică a acestor joburi devine astfel un factor determinant, influențând atât competiția din piață, cât și nivelul remunerației oferite”, menționează Vișian.
Anul 2024 a fost marcat de o reducere semnificativă a numărului de joburi disponibile, cu sectorul IT/Telecom înregistrând o scădere de 21% a ofertei de angajare, iar începutul lui 2025 se prefigurează precaut. “Se anticipează că tendințele de optimizare și eficientizare vor continua, influențate de instabilitatea economică și politică, precum și de discuțiile privind creșterea taxelor. Companiile vor pune accent pe identificarea soluțiilor de eficientizare a costurilor pentru a-și îmbunătăți procesele și a-și menține competitivitatea”, a completat Vișian.
“Din păcate, sunt și domenii precum IT-ul, construcțiile și industria alimentară, care au rămas și fără ultimele facilități fiscale și, în cazul lor, vedem deja chiar scăderi ale salariilor nete”, a transmis Călugăru.
Cel mai recent raport al World Economic Forum, numit „Viitorul locurilor de muncă 2025”, despre care Economedia a scris aici, aici și aici, arată că schimbările structurale ale pieței muncii nu vor ocoli nici România.
Companiile românești consideră că posturile cheie de care va fi nevoie pentru îmbunătățirea afacerilor vor fi specialiștii în AI și învățare automată și project managerii. În schimb, angajatorii consideră că vor fi afectate de dispariție roluri precum angajații în contabilitate, evidență contabilă și salarizare, muncitorii la asamblare și în fabrici, directori generali și de operațiuni și auditorii.