Dolarul american câștigă teren. Efecte în Europa

bani, dolari Sursa foto: Pexels

Întărirea recentă a dolarului american poate aduce atât beneficii, cât şi dezavantaje Europei, spun analiştii, în contextul în care se anticipează ca monedele principale ale regiunii să se deprecieze în 2025, o dată cu instalarea în funcţie a preşedintelui ales Donald Trump şi persistenţa incertitudinii economice, arată o analiză CNBC, citată de News.ro.

Indicele dolarului american, care măsoară valoarea acestuia în raport cu un coş de valute, a atins luni cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, după un raport neaşteptat de puternic privind piaţa muncii din SUA.

Luni, euro a scăzut cu 0,4%, ajungând la 1,0199 dolari, cel mai mic nivel din august 2022. Lira sterlină, deja sub presiune din cauza costurilor de împrumut guvernamental şi a preocupărilor legate de economia britanică, a pierdut 0,8%, tranzacţionându-se la 1,2125 dolari, cel mai mic nivel din 2023.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Previziuni pentru dolar şi monedele europene

Bartosz Sawicki, analist de piaţă la Conotoxia, estimează că dolarul va rămâne puternic pe termen scurt, dar ar putea să slăbească pe termen lung, în funcţie de politica Rezervei Federale. Totuşi, perspectivele nu sunt optimiste pentru euro şi liră sterlină, care s-ar putea confrunta cu dificultăţi în atragerea investitorilor, afectate de temeri legate de războaiele comerciale şi incertitudine economică.

Echipa de cercetare a Deutsche Bank prognozează un interval de 0,95-1,05 dolari pentru euro în 2025, menţionând posibile tarife comerciale noi impuse de administraţia Trump drept un risc major. Pentru lira sterlină, preţul ridicat al energiei şi fluxurile externe slabe ar putea menţine presiunea asupra monedei.

În schimb, francul elveţian ar putea beneficia de aceste tendinţe, conform lui George Saravelos, de la Deutsche Bank. Acesta consideră că Banca Naţională a Elveţiei este puţin probabil să intervină agresiv pentru a slăbi moneda, ceea ce i-ar permite să se aprecieze.

Norvegia, un exportator major de petrol, este văzută drept un alt câştigător. Coroana norvegiană ar putea câştiga teren, având în vedere că exporturile sale, evaluate în dolari, ar aduce venituri mai mari, iar fondul suveran al ţării are expunere semnificativă la active denominate în dolari.

Efecte asupra economiilor europene

Întărirea dolarului ar putea pune presiune suplimentară asupra economiilor precum Marea Britanie şi Germania. Importurile de energie în dolari ar deveni mai scumpe, mărind inflaţia, în timp ce sectorul manufacturier german, deja afectat de costurile mari ale energiei, ar putea fi lovit şi mai tare.

Totuşi, există şi efecte pozitive. Exportatorii britanici, de exemplu, ar putea beneficia de produse mai ieftine pentru importatorii americani, oferind o uşoară alinare economiei britanice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.