Românca Luciana Lixandru, partener la o celebră firmă de investiții americane: Cei care compară succesul SUA în tech cu cel al Europei greșesc. Europa are fondatori la fel de buni, am lucrat cu unii – cum ar fi Daniel Dines

Luciana Lixandru Sursa foto World Economic Forum 1 Luciana Lixandru / Sursa foto: World Economic Forum

Românca Luciana Lixandru, partener al celebrei firme de investiții americane Sequoia Capital, numită de Bloomberg BusinessWeek unul dintre „oamenii de urmărit”, spune că cei care compară Europa cu SUA în domeniul tehnologiei și al giganților tech greșesc, deoarece comunitatea europeană este într-un stadiu mult mai timpuriu al acestei călătorii comparativ cu Silicon Valley. Ea spune, în schimbă, Europa ar trebui să se concentreze pe ce are de făcut pentru a reduce decalajul, pentru a diminua reglementarea și încetinirile birocratice. Ea spune că și fondatorii din Europa sunt la fel de buni ca cei din SUA și dă exemplul, printre alții, al lui Daniel Dines, românul care a fondat UiPath.

„În ultimele luni am întâlnit din ce în ce mai multe întrebări cu privire la „declinul Europei în domeniul tehnologiei”. Am dorit să împărtășesc aici răspunsul meu la aceste întrebări. Deși sunt realistă cu privire la succesul modest al Europei din trecut și la faptul că nu există companii de miliarde de dolari, sunt optimistă cu privire la viitorul său. De fapt, „mi-am pus banii la bătaie” și am ales să-mi pariez cariera pe aceasta – de peste un deceniu fac venture pe continent în loc să mă mut în Silicon Valley.

Iată câteva dintre gândurile mele pe această temă.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

1/ Da, construirea unei companii de tehnologie în Europa este mai dificilă. Europa este fragmentată și expansiunea în diferite țări este provocatoare. În majoritatea sectoarelor, trebuie să te impui și în SUA pentru a deveni o companie gigant. Acest lucru nu se va schimba niciodată.

2/ Reglementarea excesivă. Lipsa mobilității forței de muncă încetinește angajările și concedierile. Reglementarea face fuziunile și achizițiile mai dificile. Etc, etc. Acest lucru trebuie să se schimbe, iar guvernele trebuie să asculte dacă le pasă de creștere și inovare.

3/ În același timp, compararea succesului trecut al Americii în domeniul tehnologiei cu cel al Europei este pur și simplu un mod greșit de a privi lucrurile. Este ca o competiție de alergare între un copil de un an care învață să meargă și un adolescent. Silicon Valley a început să se dezvolte în urmă cu cinci decenii, în timp ce scena tehnologică din Europa a început să se dezvolte cu adevărat în urmă cu aproximativ un deceniu. Noi suntem pur și simplu într-o etapă mai timpurie în această călătorie.

4/Majoritatea fondatorilor decacorn din SUA sunt fondatori în serie sau fondatori care au învățat în scale-up-uri și au plecat să își facă propria afacere. Având în vedere că ecosistemul nostru este mai timpuriu, abia începem să vedem acest val în Europa și îmi place acest lucru.

5/Fondatorii mari care construiesc în Europa sunt la fel de buni ca și fondatorii mari care construiesc în SUA. Am fost destul de norocoasă să lucrez cu mulți dintre ei – Daniel Dines la UiPath, William S. la Deliveroo, Thomas Plantenga la Vinted, Koen Bok și Jorn van Dijk la Framer, Andrey K. la Miro, Arthur Waller la Pennylane. Ei sunt cei mai buni dintre cei mai buni.

6/DeepMind, Spotify, Klarna, Revolut, Adyen, Supercell, etc…

7/Noi avem ingineri de talie mondială la grămadă, precum și cercetători AI de talie mondială.

8/ Da, avem acces la capital și nu, fondatorii europeni nu doresc să vândă devreme… acestea sunt concepții greșite depășite.

9/ Și, în cele din urmă, un „apel la arme”… în loc să scriem un alt articol de opinie despre de ce Europa este nașpa, haideți să ne apucăm de treabă pentru a o face mai bună”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.