Comisia Europeană a aprobat joi planul fiscal-structural pe termen mediu al Ungariei, după ce oficialii de la Budapesta au furnizat executivului comunitar date actualizate și date care lipseau anterior, informează Politico. Se preconizează că în 2026 Ungaria va ieși din regimul de supraveghere suplimentară pentru țările cu cheltuieli excesive.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform noului document, deficitul țării – diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetare – ar urma să fie de 3,6% din PIB în 2025 și de 2,5% în anul următor, sub pragul de 3% stabilit de UE. Datoria totală a țării ar urma să se ridice la 68,2% din PIB în 2028.

Trimișii UE au decis miercuri să amâne până în februarie un vot al miniștrilor de finanțe cu privire la recomandările anterioare pentru Ungaria, în lumina noii evaluări a Comisiei, au declarat pentru Politico patru diplomați și un oficial al Comisiei.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Planul actualizat – cu datele furnizate de Ungaria la 20 decembrie – arată „o poziție fiscală inițială mai favorabilă”, o inflație mai mare și „un rezultat bugetar mai bun decât cel prevăzut pentru perioada ianuarie-noiembrie 2024, în special venituri nefiscale mai mari decât cele prevăzute și cheltuieli ușor mai mici decât cele prevăzute”, a scris Comisia în evaluarea sa.

Executivul a subliniat, de asemenea, că planul nu include „o strategie fiscală pe deplin dezvoltată și cuantificată”. Dimpotrivă, există „o serie de măsuri necuantificate de creștere a deficitului în diferite domenii”, astfel încât „ar putea fi necesare măsuri fiscale suplimentare pentru îndeplinirea angajamentelor”.

Planul a prezentat, de asemenea, o listă de 132 de reforme și investiții aliniate la prioritățile comune ale UE, dintre care mai mult de jumătate vor fi finanțate prin programe UE.

Ca și alte țări cu cheltuieli excesive, Ungaria urmează să prezinte până la sfârșitul lunii aprilie un raport privind măsurile pe care le-a luat pentru a îndeplini obiectivele fiscale ale UE.