Aproximativ 1.000 de angajaţi ai Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) vor protesta, luni, în faţa sediului central al societăţii, de la ora 15:30, în condiţiile în care ordonanţa “trenuleţ” încalcă contractul colectiv de muncă, a declarat pentru Agerpres, Cristian Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Independent din Sucursala Electrocentrale Bucureşti (SLI-SEB).
El a adăugat că prejudiciul fiecărui salariat este, în medie, de 1.500 lei,
“În jur de 1.000 de persoane vor fi în faţa sediului societăţii. O serie de drepturi negociate şi asumate prin contractul colectiv de muncă, precum creşteri salariale în raport cu inflaţia, nu vor fi respectate, ca efect al ordonanţei “trenuleţ”. Astfel, fiecare salariat va pierde, în medie, 1.500 lei. Avem o discuţie astăzi (luni, n.r.) la Ministerul Energiei, la ora 14:30, cu ministrul Energiei. Probabil protestele vor continua, existând chiar riscul ca salariaţii să nu mai intre în viitor la lucru, în momentul în care pierderile chiar vor fi cuantificate. N-am ajuns să luăm banii, pe 22 ianuarie angajaţii vor lua avansul. Ei (guvernanţii, n.r.) ne-au transmis clar: Nu. Ok, să vină ei să muncească atunci. Noi nu mai vrem să muncim. Şi de aici un risc pentru încălzirea Bucureştiului. Nu va accepta nimeni ca Guvernul, după ce a făcut cheltuieli nejustificate, să vină să bage mâna în banii oamenilor. Aici nu vorbim de creşteri viitoare, vorbim de lucruri care deja sunt negociate, asumate”, a menţionat Cristian Popescu.
ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din România (40% din producţia totală) şi din Bucureşti (peste 90% din producţia oraşului). Cota de piaţă la energie electrică livrată de ELCEN în reţele la nivel naţional este de aproximativ 4%. ELCEN deţine 4 centrale termo-electrice sau centrale electrice de termoficare (CET) în care dispune de 600 MW putere electrică instalată şi 4.204 MW putere termică instalată.