Complexul Energetic Oltenia a scos la licitație în SICAP proiectul construcției unui grup noi de 475 MW, în ciclu combinat pe gaze, la Turceni, un contract cu o valoare maximală de 2,1 miliarde lei (410 milioane euro). Această termocentrală este parte din planul de decarbonizare al CEO, care include și montarea de parcuri fotovoltaice pe haldele de zgură în parteneriat cu privați precum Petrom și Tinmar Energy, despre care Economedia.ro a relatat deja. De altfel, această termocentrală se realizează tot în parteneriat cu Tinmar, prin compania de proiect CCCG Turceni, din care fac parte CEO și Tinmar Energy.
Prețul din contract va acoperi proiectarea, ingineria, achiziția, execuția lucrărilor, punerea în funcțiune și serviciile de mentenanță pe termen lung. Execuția propriu-zisă durează 40 de luni, din care șase luni proiectarea și 36 luni lucrările și este estimată la 360 milioane de euro. Mentenanța inclusă în contract este de 60 de luni și costă 50 de milioane de euro.
Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice și de 50% pentru centrala pe gaz Turceni, precum si din alte surse.
Ofertele pot fi depuse în limba engleză până pe data de 29 mai.
Este de precizat că, de-a lungul anilor 2023 și 2024, au apărut neînțelegeri între CEO și Tinmar în ceea ce privește detaliile parteneriatului. Minerii au angajat o casă de avocatură și au amenințat cu ruperea înțelegerii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a intervenit în conflict solictând ambelor părți să ajungă de urgență la o înțelegere, pentru a nu risca pierderea finanțării de la Bruxelles.
Tinmar Energy este producător de energie din surse regenerabile și furnizor de energie electrică și gaze naturale. Compania este controlată de omul de afaceri Augustin Oancea. În ianuarie 2023, în urma procedurii de selectie si a negocierilor purtate, Tinmar Energy SA a fost desemnată ca investitor pentru patru proiecte fotovoltaice și un grup pe gaze naturale. Proiectele urmau să fie dezvoltate prin intermediul a cinci entități juridice separate, cu o structură de participație de 50% – 50%. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea acestor capacități se ridică la suma de cca 595 milioane de euro.
CEO mai funcționează permanent doar cu câteva grupuri care generează 6-700 MW, în sezonul cald, și 1.000, maxim 1.200 MW, în sezonul rece.