Independenţa băncii centrale este pusă sub semnul întrebării în diverse părţi ale lumii, iar o influenţă politică mai mare asupra politicii instituţiei ar putea spori volatilitatea economică, a avertizat luni preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
“Deşi cercetările recente sugerează că de jure (de drept) independenţa băncii centrale nu a fost niciodată mai importantă decât este în prezent, nu există dubii că de facto (de fapt) independenţa băncii centrale este pusă sub semnul întrebării în câteva părţi ale lumii”, a declarat Lagarde la o conferinţă pe teme bancare desfăşurată la Budapesta.
Săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a spus că va cere Rezervei Federale a SUA (Fed) să reducă costurile de împrumut, susţinând că se pricepe la dobânzi “mai bine decât persoana care este în principal responsabilă cu luarea acestei decizii”.
În 29 ianuarie este programată reuniunea de politică monetară a Rezervei Federale a SUA. În noiembrie, Fed a redus dobânda de referinţă cu un sfert de punct, până la un interval cuprins între 4,25% -4,50%, ceea ce a dus reducerile totale de dobândă decise începând din septembrie 2024 la 100 de puncte de bază. Cu toate acestea, în prezent oficialii Fed prognozează că în 2025 vor mai fi decise doar alte două reduceri cu un sfert de punct, comparativ cu patru reduceri cât prognozau în septembrie, recunoscând faptul că economia rezistă la relaxarea creditului, iar inflaţia este în continuare la un nivel ridicat.