Guvernul a prevăzut în bugetul pentru 2025 suficienţi bani pentru a plăti datoriile către furnizorii de energie deja validate şi pentru sumele care vor veni şi cu siguranţă va fi o nouă schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, a declarat sâmbătă, ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.
“Noi am bugetat în bugetul anului 2025 suficienţi bani pentru a plăti datoriile deja validate de ANRE (Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei n.r). În acelaşi timp, avem fonduri suficiente pentru a plăti în continuare sumele care vin de la ANRE lunar pentru a oferi companiilor acel sprijin de care au nevoie practic pentru a-şi recupera banii. În momentul în care Comisia care lucrează la formula noii scheme va lua o decizie finală, vom putea analiza şi impactul bugetar pe 2025-2026 al noii scheme. Cu siguranţă, va exista o schemă de sprijin pentru consumatorii vulnerabili şi, cu siguranţă, vom putea plăti sumele care sunt necesare”, a spus Tanczos Barna.
El a subliniat că, neavând prelungită schema şi neavând un impact bugetar, în momentul de faţă nu se poate vorbi despre cifre exacte şi a reiterat că bugetul are suficiente prevederi, are suficienţi bani pentru a face plăţi în mod curent.
Întrebat dacă va exista o schemă de sprijin pentru toţi consumatorii sau doar pentru persoanele vulnerabile, ministrul a răspuns că Executivul “nu plăteşte persoanele, ci este în relaţie cu companiile care oferă energia şi gazele la preţ redus”.
“Trebuie să vedem în aprilie care va fi schema nouă, să o bugetăm, să o prindem în bugetele celor două ministere (Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii n.r). Stringentul este acum plata datoriilor pe anii trecuţi. Acolo avem bani şi, în momentul în care vin celelalte decontări, avem şi acolo bani ca să facem plăţi”, a punctat Tanczos Barna.
În urmă cu câteva zile, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirma că scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme de compensare-plafonare pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil şi al creşterii preţului gazului pe pieţele internaţionale, scrie Agerpres.
“Schema de compensare-plafonare pentru preţurile la energie se află în atenţia Guvernului şi a Coaliţiei de guvernare. Preocuparea noastră este de a găsi cele mai bune soluţii pentru a proteja consumatorii. Scenariul de bază rămâne prelungirea actualei scheme pentru o perioadă determinată, în contextul regional instabil şi al creşterii preţului gazului pe pieţele internaţionale”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.
Ministerul Energiei are prevăzuţi în buget 1,5 miliarde de lei pentru plata cererilor de decontări acordate furnizorilor de energie în baza schemei de plafonare-compensare, o sumă similară fiind alocată şi în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, potrivit proiectului de buget aferent anului 2025.
În bugetul Ministerului Energiei, la capitolul 80.01 “Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă”, titlul 40 “Subvenţii”, este prevăzută suma de 1,5 miliarde de lei pentru plata cererilor de decontări formulate în cazul consumatorilor noncasnici, în baza prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare.
De asemenea, tot 1,5 miliarde de lei sunt alocaţi în bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale, la capitolul 68.01 “Asigurări şi asistenţă socială”, titlul 57 “Asistenţă socială” pentru plata cererilor de decontări formulate de furnizorii de energie în baza prevederilor aceleiaşi OUG, pentru consumatorii casnici.
“În anul 2025, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, în situaţia în care fondurile asigurate din contul de disponibil prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, nu asigură plata integrală a cererilor de decontări transmise conform prevederilor acestui act normativ, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Energiei pot efectua plăţi, din bugetul propriu, pentru achitarea acestora”, se arată în proiectul de act normativ.
Însă, conform raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2025 şi proiecţia acesteia pe anii 2026-2028, aceste măsuri de urgenţă fiscală luate pentru a răspunde şocului preţurilor la energie ar trebui să fie eliminate cât mai curând posibil.
“Sprijinul bugetar nespecific prelungit acordat gospodăriilor şi întreprinderilor nu este instrumentul potrivit în situaţia actuală, deoarece sporeşte presiunile inflaţioniste şi contribuie la o politică monetară restrictivă prelungită. De asemenea, limitează marja bugetară pentru cheltuielile productive, de exemplu pentru investiţiile verzi şi digitale. Sprijinul pentru gospodăriile vulnerabile ar trebui să fie acordat în mod specific prin intermediul sistemelor de protecţie socială şi al plaselor de siguranţă socială instituite”, prevede raportul.
Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a primit de la furnizorii de energie cereri de decontare pe schema de compensare-plafonare în valoare de aproximativ 4 miliarde de lei, iar în perioada decembrie 2024 – 23 ianuarie 2025 au fost verificate şi trimise spre plată Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii – Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) cereri de aproape 327 milioane de lei, a anunţat, joi, preşedintele ANRE, George Niculescu.