BREAKING România a împrumutat 2,8 miliarde euro și 1,25 miliarde de dolari, în prima ieșire pe piețele externe din acest an/ Cât de ridicate sunt dobânzile

grafic investitii calculator

Guvernul a ieșit luni să împrumute de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, cu titluri emise pe 5 și 9 ani, dar și prin o emisiune de obligațiuni în dolari pe 12 ani, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia. Aceasta este prima ieșire a statului pe piețele externe din acest an.

Ieșirea externă vine într-o perioadă turbulentă pentru politica internă şi încrederea investitorilor pe plan global, transmit Bloomberg şi site-ul investing.com.

România oferă obligaţiuni denominate în euro şi dolari la costuri semnificativ mai ridicate comparativ cu precedentele vânzări, deoarece Guvernul face eforturi să limiteze cheltuielile bugetare, după ce cheltuielile din campaniile electorale de anul trecut au dus la cel mai ridicat deficit din UE.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Oferta include obligaţiuni în euro cu scadenţa la cinci şi nouă ani, plus obligaţiuni denominate în dolari cu scadenţa la 12 ani.

Oferta include o obligațiune în euro pe cinci ani, cu discuții inițiale de preț în zona de 330 de puncte de bază peste midswaps și un titlu pe 9 ani la 420 de puncte de bază, potrivit unei persoane care cunoaște subiectul. România oferă, de asemenea, obligațiuni pe 12 ani denominate în dolari la 325 de puncte de bază peste bonurile de trezorerie americane, a declarat persoana, care a cerut să nu fie identificată, scrie Bloomberg.

România a atras 2,8 miliarde euro, din care 1,4 miliarde euro pe emisiunea in euro de 5 ani și 1,4 miliarde euro pe emisiunea în euro de 9 ani.  În plus, a atras 1,25 miliarde dolari pe emisiunea de 12 ani in dolari.

Vânzarea are loc pe fondul celei mai mari crize politice din România de la căderea comunismului, guvernul de la București luptând să reziste în fața unei ascensiuni a extremei drepte. Acesta tocmai a aprobat un proiect de buget pentru acest an, care vizează reducerea deficitului cu mai mult de un punct și jumătate procentual, până la 7% din producția economică în acest an.

De asemenea, România vine pe piață într-un moment în care anunțurile președintelui american Donald Trump privind tarifele comerciale provoacă o vânzare a activelor de pe piețele emergente.

Deși România nu a convins investitorii că și-a rezolvat problemele fiscale, oferă o primă mai mare decât colegii regionali și este posibil să fi dorit să vină pe piață înainte ca Trump să își extindă tarifele la Europa, a declarat Charlie Robertson, șeful strategiei macro de la FIM Partners, cu sediul la Londra.

„Aș înțelege cu reticență de ce cineva ar dori să dețină obligațiunile, având în vedere randamentele ridicate”, a spus Robertson. „Dacă pot obține numerar în euro mai ieftin decât pe piețele locale, ar putea reduce presiunea de pe piața locală.”

Aranjorii acestei emisiuni sunt Bank of America, Erste, GS (B&D), ING, MS și RBI.

Amintim că, recent, agențiile de rating Fitch și S&P au decis să înrăutățească perspectiva de rating a României, la un pas de junk, adică pe ultima treaptă recomandată investițiilor. În ultimele săptămâni dobânzile de împrumut ale statului s-au menținut ridicate și doar adoptarea bugetului de stat pe anul 2025 de către Guvern a mai atenuat aceste costuri.

România va rămâne unul dintre cei mai mari emitenți de datorie externă dintre colegii săi regionali în acest an, cu vânzări vizate de 13 miliarde de euro (13,3 miliarde de dolari), după ce anul trecut a strâns un record de 18 miliarde de euro.

Nevoile brute de finanțare ale țării sunt estimate la 231 de miliarde de lei (48 de miliarde de dolari). Mai mult de jumătate din această sumă va fi acoperită de pe piața internă, inclusiv prin intermediul datoriei cu amănuntul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.