Platforma de foraj Transocean este pregătită pentru a fi trimisă în larg, pentru a începe săpăturile în perimetrul gazeifer Neptun Deep pentru o perioadă de cel puțin 540 de zile, fiind angajată în acest sens de Petrom, operatorul de proiect, anunță Offshore – Energy.
Platforma semi-submersibilă a sosit la Constanța în noiembrie 2024, forajul începe în aprilie 2025. Acest proiect este dezvoltat de OMV Petrom și Romgaz, fiecare companie având o participație de 50%.
„Proiectul Neptun Deep este în desfășurare! Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore andocată în Constanța, România, este pregătită să navigheze la 160 km în larg și să înceapă forarea sondelor de producție”, a subliniat operatorul.
Atunci când a fost luată decizia finală de investiție, în iunie 2023, s-a estimat că proiectul va necesita investiții de până la 4 miliarde EUR pentru faza de dezvoltare. Cu primele cantități urmând a fi extrase în 2027, producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Potrivit OMV Petrom, proiectul Neptun Deep avansează conform planului. Construcția platformei a fost finalizată în al patrulea trimestru al anului 2024 la șantierele Saipem din Indonezia și Italia – un contract de 1,6 miliarde de euro.
Operatorul a încheiat acorduri cu mai multe companii, Halliburton pentru servicii integrate de foraj, Corinth Pipeworks pentru fabricarea și furnizarea conductei pentru proiectul din Marea Neagră.
Situat la aproximativ 160 de kilometri de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri, blocul Neptun Deep din Marea Neagră se întinde pe o suprafață de 7.500 de kilometri pătrați. Aici se estimează că există rezerve de 100 miliarde de metri cubi de gaze. Statul român are drept de preempțiune la achiziția gazului extras.