Consilierii judeţeni bihoreni au aprobat, miercuri, înfiinţarea companiei aeriene locale S.C Air Oradea S.A, care va opera, din primăvara anului viitor, spre Bucureşti în timpul săptămânii şi patru curse externe în Europa.
Intenţia înfiinţării acestei companii aeriene a fost anunţată la începutul lunii august, de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan şi de primarul municipiului Oradea, Florin Birta.
Proiectul de hotârâre privind înființarea Societății AIR ORADEA a fost aprobat de Consiliul Județean Bihor astăzi, 29 septembrie, în ședința extraordinară, urmând ca Primăria Municipiului Oradea să îl supună la vot în ședința Consiliului Local de joi, 30 septembrie, scrie Agerpres.
Într-o declaraţie de presă online, înaintea şedinţei Consiliului Judeţean, primarul Florin Birta a declarat că a fost rezervată săptămâna trecută denumirea Air Oradea. Municipalitatea va fi acţionar cu 60%, iar judeţul cu 40%, urmând ca în această toamnă să se decidă dacă se cumpără sau se închiriază aeronave pentru operarea curselor.
„Avem un plan de zbor cu trei curse săptămânale între Oradea şi Bucureşti, dus-întors, de luni până vineri, şi două curse în week-end, sâmbătă şi duminică, plus patru curse externe pe săptămână în conexiune cu patru hub-uri internaţionale, ce vor fi anunţate într-un viitor apropiat”, a precizat Birta.
„Ce urmărim prin această companie aeriană? Cu siguranță dezvoltarea transportului aerian în Oradea și în județul Bihor, atragerea investițiilor, atragerea turiștilor și, bineînțeles, crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea. Pentru înființarea acestei companii am efectuat un business plan care va fi prezentat în următoarea perioadă, în care va fi stabilit cum va funcționa compania”, a precizat Florin Birta, primarul Municipiului Oradea.
„Urmează ca în toamna acestui an să lansăm procedura de licitație pentru închirierea echipajelor care vor opera pe aeronavele companiei. Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea și județul Bihor pentru că, asigurând o conectivitate aeriană cu capitala țării și câteva hub-uri europene, va pune Oradea pe harta globală a dezvoltării în așa fel încât să fim mult mai atractivi pentru investiții în anii următori. Acest lucru înseamnă mai multe oportunități, salarii mai bune și o mai bună calitate a vieții”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Birta a menţionat că noua societate va avea un capital de 15 milioane lei, din care 9 milioane lei fiind aportul municipalităţii, iar 6 milioane lei cel al judeţului. Primăria Oradea va deține astfel 60% din acțiuni, iar Consiliul Județean Bihor 40%. Compania aeriană va avea sediul la Aeroportul Oradea, într-un spațiu cu o suprafață de 6,45 m2.
Scopul înfiinţării companiei, a precizat primarul, este unul triplu: „dezvoltarea transportului aerian, atragerea de investitori şi turişti în Oradea şi în Bihor, şi crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul din Oradea”.
Birta a mai spus că a fost efectuat şi un business plan în baza căruia vor fi luate decizii în ce priveşte operarea cu avioane de tip Jet sau cu elice, precum şi dacă acestea vor fi închiriate ori cumpărate. „În scurt timp vom face şi rezervări de sloturi”, a mai spus primarul Oradiei.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ilie Bolojan, a spus, la rândul său, că urmează să fie declanşată şi procedura de licitaţie pentru închirierea echipajelor ce vor opera pe aeronavele ce vor zbura sub brandul Air Oradea.
„Acesta este un proiect strategic important pentru Oradea şi Bihor, pentru că asigurând conexiunea aeriană cu Capitala şi cu câteva huburi europene, se va pune Oradea pe harta globală a dezvoltării, astfel încât să fim mult mai atractivi pentru investiţii în anii următori şi pentru a oferi mai multe oportunităţi, salarii mai bune şi o mai bună calitate a vieţii”, a declarat Bolojan.