Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a dat luni la Paris primele detalii despre noua strategie a Uniunii Europene pentru a pentru a concura cu SUA și China: vrea să lanseze ”giga-fabrici” de Inteligență Artificială.
Von der Leyen nu a dat prea multe detalii despre noua inițiativă, dar a spus că marți va prezenta in extenso noua strategie.
”Deoarece inteligența artificială necesită o capacitate de calcul masivă, următorul pas va fi lansarea gigafabricilor de inteligență artificială. Infrastructuri foarte mari de date și de calcul pentru a antrena modele foarte mari. Proiecte similare au fost anunțate și în SUA, de către jucători importanți din domeniul IA. Dar, cu Gigafabriciile noastre europene, puterea de calcul nu va fi monopolul câtorva. Va fi un serviciu accesibil tuturor”, a spus Ursula von der Leyen la Artificial Intelligence Action Summit, eveniment major organizat la Paris de președintele Emmanuel Macron.
Șefa Comisiei Europene a adăugat că nol proiect e practic un upgrade la proiectul precedent care prevede lansarea celor 12 ”fabrici AI” în UE.
”Am înființat un număr record de 12 fabrici de inteligență artificială în doar câteva luni. De fapt, aceasta este cea mai mare investiție publică în inteligența artificială din lume, iar intenția noastră este ca aceasta să se dezvolte și să se multiplice”, a spus ea.
Ursula von der Leyen a anunțat că e nevoie de implicarea sectorului privat.
”Cu ceva timp în urmă, am lansat ideea unui CERN al inteligenței artificiale, pentru a marca asemănările cu un model de cooperare de succes. CERN a permis nenumărate inovații revoluționare, inclusiv World Wide Web. Desigur, există și diferențe. Pentru IA, avem nevoie ca sectorul privat să fie pe deplin implicat în gigafabriciile noastre. Și avem nevoie de mai mult capital pentru a realiza acest lucru. Vom discuta despre acest lucru mâine.
Dar astăzi doresc să subliniez abordarea noastră de a oferi cercetătorilor și întreprinderilor nou-înființate o oportunitate unică de a accesa infrastructura de calcul de top. Aceasta va permite industriilor să coopereze și să își federalizeze datele. Va permite – de exemplu – spitalelor să antreneze în siguranță modele bazate pe imagini și date genomice pe care le dețin. Va permite progrese fără precedent în știința fundamentală și în modelarea climei. La fel ca CERN, care atrage oameni de știință din întreaga lume, gigafabriciile noastre vor fi deschise pentru cele mai bune talente. Deoarece Europa este, în general, deschisă colaborării.
Dezvoltarea IA pentru binele public necesită nu doar concurență, ci și colaborare. Europa are o tradiție lungă și de succes în ceea ce privește punerea în comun a cunoștințelor, partajarea cercetării”, a spus ea.