Azi importăm gaze din toate direcțiile și am rămas doar cu un singur export, cel direct către Republica Moldova, însă și acesta s-a redus mult. Aducem din Bulgaria, pe două fire, Negru Vodă și Giurgiu, 10,9 milioane metri cubi, mai aducem și din Ungaria 3,2 milioane de metri cubi. În total, marcăm un import total de 14,1 milioane metri cubi, adică peste 50% din cât producem intern – 24,1 milioane metri cubi și mai și scoatem din depozite peste 19 milioane metri cubi. Consumul intern este de 53,5 milioane de metri cubi, cel mai mare din această iarnă.
Este de precizat că în continuare exportăm gaze către Republica Moldova, însă acesta s-a diminuat semnificativ față de zilele trecute. De la 6 – 6,1 milioane de metri cubi pe care-i trimiteam zilnic pe sub Prut, acum am ajuns doar la 3,8 milioane, pentru că trebuie mai mult și pentru intern, având în vedere episodul de ger prin care trecem.
Mai este de precizat că depozitele de gaz au ajuns la sub 40% grad de umplere una dintre cele mai rele situații din toate țările UE, după cum arată datele operatorilor de înmagazinare al spațiului comunitar, un fapt despre care Economedia.ro a mai relatat.
Recent, directorul Transgaz, Ion Sterian, preciza că depozitele noastre de gaz se vor goli la sfârșitul lunii viitoare, un fapt unic în ultimele decenii, rău din punct de vedere al următorului sezon rece, dar bun pentru furnizori, cărora nu prea le convine crearea acestor stocuri, pentru că acest gaz este mai scump – purtând și tariful de înmagazinare, deci necompetitiv în piață.
Suntem în 12 februarie și mai avem încă cel puțin 50 de zile până la finele sezonului rece gazier. Cu importuri masive și extracție masivă din depozite, așa arată Sistemul nostru de Gaze.
În octombrie 2024, ministrul Energiei Sebastian Burduja spunea că nu vom avea probleme în aprovizionarea cu gaze și că putem trece iarna doar cu resurse interne “cu brio”, cu ceea ce are înmagazinat și cu ceea ce poate extrage.
„În ceea ce privește stocurile de gaze, noi suntem în supraplin, adică am depășit 100%, suntem la 103,27%, este ca atunci când mergem la PECO și umplem până la bușon. Avem înmagazinată în acest moment o cantitate de 3,280 de miliarde de normal metri cubi, cu 77 de milioane normal metri cubi mai mult decât anul trecut, când oricum ne-a fost foarte bine. Asta înseamnă că, deși pe timpul sezonului rece producția zilnică scade, de exemplu acum sunt undeva la 25 de milioane de metri cubi producție, cu ceea ce avem înmagazinat și putem extrage, acoperim cu brio consumul,. La 21-22 octombrie, producția în sine, fără a extrage gaz din depozite, acoperă consumul, deci ne așteptăm că, având în vedere cantitățile înmagazinate, să putem trece iarna doar cu gaz românesc”, spune Burduja, la Digi24.