Românii investesc tot mai mult în titlurile de stat Tezaur și Fidelis, dar acest lucru poate avea “efecte nu neapărat pozitive”, crede Horia Braun, CEO Erste Asset Management.
Titlurile de stat Fidelis și Tezaur au devenit tot mai atractive datorită randamentelor, mai bune decât ale dobânzilor bancare.
La conferinţa “Piaţa fondurilor de investiţii se apropie de 1 milion de investitori. Previziuni şi provocări în 2025”, organizată de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF), Braun a atras atenția că se poate ajunge și la afectarea lichidității pe piața secundară.
“Din punctul meu de vedere, aceste programe Fidelis își îndeplinesc rolul lor în strategia de finanțare a datoriei publice și, probabil, și în atragerea de investitori noi pe piața de capital, dar pe de altă parte, de la un punct încolo, se pare că pot adânci două fenomene care nu sunt neapărat pozitive. Unul este acela de dezintermediere financiară, pentru că în momentul în care populația investește în titluri de stat, acesta este un flux de investiții care ocolește investitorii investitorii instituționali. Populația ar fi putut investi în același tip de instrumente fie apelând la piața secundară, fie investind în fonduri de investiții care la rândul lor, plasează pe piața de titluri de stat. În momentul în care aceste fluxuri ocolesc investitorii instituționali sunt mai puțini bani care circulă în partea asta de intermediere și asta se poate afecta în timp, la scară mai mare, și finanțarea economiei reale, pentru că fondurile de investiții oferă o posibilitate de diversificare.”, a spus Horia Braun.
Șeful Erste Asset Management a mai avertizat că dacă se perpetuează situația și pe piața titlurilor de stat, s-ar putea ca, pe termen lung, această se ne afecteze pe plan intern, ca țară.
Trebuie să ai o piață de titluri de stat lichidă pentru a atrage cât mai mulți investitori noi, investitori străini în special, și să poți să emiți la niște randamente care să țină cont de riscul de lichiditate, pentru că, atunci când nu există această lichiditate, emitentul trebuie să emită cu o primă suplimentară care să acopere acest risc de lichiditate.
De asemenea, el a atras atenția și asupra faptului că ar putea apărea probleme cu lichiditatea pe piața secundară.
Al doilea fenomen este segmentarea pieței titlurilor de stat, până la urmă, pentru că avem un program Fidelis, un program Tezaur, avem piață interbancară de titluri. Piața interbancară de titluri este cea care ar trebui să fie cea mai lichidă și care antrenează o serie de jucători de anvergură: fonduri de pensii, fonduri de investiții, fonduri internaționale, investitori străini.
Dacă aceste fluxuri de capital care veneau din partea populaţiei vor ocoli acestă piaţă secundară de titluri de stat, s-ar putea ca la un moment dat, nu neapărat acum, să afecteze lichiditatea pe piaţa secundară.
O nouă ediție de titluri de stat Tezaur, lansată luni, 10 februarie. Ministerul Finanțelor a majorat din nou unele dobânzi
Ministerul Finanțelor a anunțat că luni, 10 februarie, debutează o nouă emisiune de titluri de stat Tezaur și oferă unele dobânzi mai mari.
Noile titluri de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, oferă dobânzi anuale de 6,95%, 7,65% și, respectiv, 7,95%. În ianuarie, dobânzile anuale se ridicau la 7%, 7,5% și, respectiv, 7,8%
Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată.
Prima ediție Tezaur din 2025, desfășurată în perioada 13 ianuarie – 7 februarie, a marcat un record istoric, cu 5 miliarde de lei investiți de către români.
Unde și cum pot fi cumpărate titlurile de stat:
- Între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesați Ghid Tezaur online și Tezaur online;
- Între 10 februarie 2025 – 7 martie 2025 de la sediul unităților Trezoreriei Statului;
- Între 10 februarie 2025 – 6 martie 2025 în mediul urban și 10 februarie 2025 – 5 martie 2025 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale C.N. Poșta Română S.A.
Ghid pentru cei care vor să economisească prin intermediul Tezaur.
Avantajele investiției în Programul Tezaur
Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.
Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.
Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia sunt publicate la secțiunea Titluri de stat pentru populație și pe website C.N. Poșta Română S.A.
Reamintim că în această perioadă, între 7-14 februarie, este în derulare și prima ediție a Programului Fidelis din 2025, cu dobânzi atractive și beneficii suplimentare pentru donatorii de sânge.
În plus, Fidelis are, începând din acest an, emisiuni lunare și noi parteneri.
‘