Salariul mediu net din România a crescut cu 11% în interval de un an și a ajuns la 5645 de lei în decembrie 2024

Redacția feb. 13, 2025 1 comentarii 1223 vizualizări
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Câştigul salarial mediu net din România a ajuns în decembrie 2024 la 5.645 lei, în creştere cu 257 lei (+4,8%) față de luna noiembrie 2024 și cu 11% față de aceeași lună din 2023. Cele mai mari salarii medii erau în IT și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și în domeniul HoReCa.

  • În luna decembrie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 9251 lei, cu 426 lei (+4,8%) mai mare decât în luna noiembrie 2024.
  • Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%
  • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (12141 lei) și în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (11860 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (3129 lei) și în hoteluri şi restaurante (3325 lei).

Decembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%. Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum Indicele câştigului salarial real a fost 105,7% în luna decembrie 2024 față de luna decembrie 2023 și de 104,5% față de luna noiembrie 2024.  Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 267,7%, cu 11,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2024.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Decembrie 2024 comparativ cu Noiembrie 2024

În luna decembrie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna noiembrie 2024, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanțe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), conform INS. De asemenea, creșterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, pe domenii:

• cu 25,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;

• între 17,0% și 23,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea țițeiului, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), industria metalurgică;

• între 10,5% și 14,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea altor mijloace de transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), colectarea şi epurarea apelor uzate, captarea, tratarea şi distribuţia apei, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe);

• între 6,0% și 9,0% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor textile, alte activităţi de servicii, activităţi de editare, industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal (exclusiv maşini, utilaje şi instalaţii), cercetare-dezvoltare, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice.

Scăderile câștigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2024 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net:

• cu 9,3% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.;

• între 1,5% și 2,5% în alte activităţi industriale n.c.a., activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea de mobilă, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

În sectorul bugetar în luna decembrie 2024, câştigul salarial mediu net a înregistrat uşoare creşteri comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+1,3%), respectiv în sănătate şi asistență socială (+1,1%). În învăţământ, câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,5%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce intelege din acest articol Dorel daca va fi demis:
    Ca legal s-a mi creat o obligatie a statului roman care curge de la 01.01. 2026.catre cei 4,9 milioane de pensionari.
    Indexarea punctului de pensie neindexat cu inca 9,9%.😵
    Valoarea punctului de pensie pe 2025 trebuie sa fie conform legii de 12,3% iar indexarea pe anul 2026 trebuie sa fie 9.9%.😫
    Astfel valoarea punctului de pensie pentru 2025 trebuie sa fie 92 de lei.
    Iar tot cf legii valoarea punctului de pensie pentru 2026 trebuie sa fie 101 de lei.
    Pas cu pas baieti si calculati:
    Pensionari furati cu 20 de lei la punctul de pensie:
    Două indexari a punctului de pensie
    – 12,3% pentru 2025,
    – 9,9% pentru 2026.
    Adică 20 de lei la punctul de pensie!
    Minunat tovarasi!
    Vedeti cum va iese votul la 18 mai!😡

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.