Hotelierii români ar putea primi despăgubiri de la Booking, după ce platforma de rezervări online a derulat practici care au obligat hotelurile să practice aceleași prețuri și pe platformă, dar și pe propriile site-uri. Mai mulți hotelieri germani au primit o decizie favorabilă la Curtea Europeană de Justiție în această speță, iar acum aceștia fac apel la toți hotelierii europeni, inclusiv cei români, să li se alăture într-un proces.
Booking a fost acuzată că a impus o clauză de paritate a tarifelor, care a limitat hotelurile din Europa în stabilirea unor prețuri avantajoase și competitoare pe propriile lor site-uri. Astfel, hotelurile au fost forțate să mențină aceleași prețuri pe toate canalele de distribuție.
Markus Luthe, CEO-ul German Hotel Association (IHA), a declarat că hotelierii din Germania au contestat aceste practici și, ulterior, instanțele din Germania au dat dreptate hotelierilor. Iar în septembrie 2024, Curtea Europeană de Justiție a decis că acesta este comportament anticoncurențial. Urmează ca instanțele din Amsterdam și Berlin să stabilească cum va fi aplicată această decizie.
Drept urmare, hotelierii germani vor să ceară acum despăgubiri de la Booking și fac apel către hotelierii europeni, inclusiv cei români, să se alăture acestei mișcări, deoarece și ei au fost afectați de clauza de paritate.
„Invităm fiecare cetățean european să se alăture acestei campanii și să își asume responsabilitatea. Cunoașteți cazul german. Toate celelalte sunt paralele. Noi suntem încă în viață, suntem încă optimiști. Îi invităm pe toți să facă la fel. Având în vedere că dispunem de avocat și că avem deja infrastructura necesară, site-ul web, experiența, modul de gestionare, facem o ofertă tuturor hotelurilor europene de a își uni forțele și de a acționa împreună”, a spus el.
Luthe a subliniat că hotelurile care se alătură procesului vor primi 70% din despăgubiri, iar 30% vor reveni finanțatorilor litigiului și că individual, hotelurile nu ar avea nicio șansă să obțină aceste sume.
„Credem că despăgubirile ar trebui să reprezinte 30% din toate comisioanele plătite începând cu anul 2006, plus o rată a dobânzii de 9%, ceea ce ar putea dubla suma finală”, a spus Markus Luthe, CEO-ul German Hotel Association, în cadrul conferinței „Transformarea industriei hoteliere: Creșterea competitivității în noul context strategic din turism”, organizată în București de Federația Industriei Hoteliere din România.
Luthe îi încurajează pe hotelieri să își descarce facturile de comision de pe Booking.com, pentru a fi pregătiți, și atrage atenția asupra lecțiilor din Germania. După spusele lui, doar 2.000 din 21.000 de hotelieri germani au avut curajul să acționeze, dar temerile privind represalii nu s-au confirmat.
„Procesele durează de ani de zile. Sunteți în siguranță atunci când vă ridicați. Nu sunteți în siguranță dacă nu vă ridicați”, a spus Luthe, subliniind că această inițiativă poate oferi hotelurilor sprijin real în lupta cu Booking.com.