Inteligența artificială ajută grupul Renault în România să facă o mentenanță predictivă și să optimizeze traseele și gradul de încărcare, a declarat Cecilia Tudor, Managing Director Renault South Eastern Europe, într-un podcast realizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie în România (CCIFER).
„Inteligența artificială nu e o noutate pentru grupul Renault. Inteligența artificială este folosită de foarte mult timp și aș numi două activități care sunt primordiale în esența grupului. În fabricație, toate uzinele grupului, inclusiv uzina Dacia de la Mioveni, sunt conectate între ele. Avem un sistem care colectează – vă dați seama de dimensiunea datelor pe care le colectează, de la toate uzinele din lume – apoi le procesează cu IA, cu celebra machine learning, și reușim să facem o mentenanță predictivă, în sensul că, din prelucrarea acestor date reiese dacă piesele sunt disponibile. Reușim ca funcționarea uzinelor să fie una lină și să anticipăm orice posibilă acțiune care ar putea să ducă la oprirea sau încetinirea unei uzine. A doua activitate ar fi zona de supply chain, de logistică, unde programarea și încărcarea, indiferent că vorbim de piese de schimb sau de vehicule, se face cu ajutorul IA pentru a optimiza traseele și gradul de încărcare (…) IA nu mai e cumva un deziderat, un loc în care ne dorim să ajungem, ci, dimpotrivă, este un ajutor, o unealtă care, la un moment dat, cred că va sta la baza tuturor activităților în cadrul grupului”, a declarat Cecilia Tudor.
Reprezentanta Renault a declarat că, în cadrul grupului, tocmai pentru a facilita accesul și utilizarea IA, de la finalul anului trecut s-a lansat un amplu proiect de formare prin care toți angajații companiei vor urma cursuri foarte aplicate de inteligență artificială.