Nou record la consumul și importul de gaze. Ungurii profită că prețurile lor sunt mai mici și cererea la noi mare și cresc puternic livrările. Am limitat exporturile către Republica Moldova

Pe scurt

  • România înregistrează un record de importuri de gaze de 16,8 milioane metri cubi din Bulgaria și Ungaria, pentru sezonul rece.
  • Consumul intern de gaze a crescut la 54 milioane metri cubi, exporturile către Moldova fiind reduse la jumătate.
  • Gazele importate din Ungaria sunt mai ieftine decât cele interne.
  • Depozitele de gaze din România sunt sub 35% umplere, astfel necesită importuri masive pentru reumplere până în octombrie.
Articolul integral continuă mai jos
Gaze-aragaz Sursa foto: Pexels

Înregistrăm azi un nou record al cantităților de gaze importate pentru actualul sezon rece, 16,8 milioane de metri cubi intrând în țară din mai multe direcții, pe fondul gerului care a venit peste România.

Aducem 11,5 milioane metri cubi din Bulgaria, pe două rute, Negru Vodă și Giurgiu, și 5,3 milioane metri cubi din Ungaria, pe la Arad. A crescut față de ieri (precedentul record de consum și import al actualei ierni) cu 50% importul din Ungaria pentru a alimenta consumul intern. Acesta este azi de 54 de milioane de metri cubi, cu 10% mai mare ca ieri.

Pentru că avem nevoie la intern de mai multe gaze, am înjumătățit exportul către Republica Moldova la 3,7 milioane metri cubi (zilele trecute livram peste 7 milioane de metri cubi), în ciuda faptului că vecinii au ca singură sursă de gaze România, după ce importul din Rusia via Ucraina s-a sistat, de la 1 ianuarie, prin decizia Kievului.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Revenind la importul din Ungaria, creșterea lui cu 50% se poate pune pe seama nu numai a unei cereri mai mari de la noi, dar mai ales pe baza faptului că este mai ieftin. Gazul din Ungaria are referința Baumgarten, Viena, hub-ul pentru Europa Centrală și Estică, unde el costă 50 euro/MWh. În România, la Bursa Română de Mărfuri, gazul costă azi 300 de lei/MWh, adică 60 de euro. Cum gazul ungurilor este mai ieftin cu 10 euro – deci mai competitiv în piață iar vecinii au cantități disponibile, livrează în România, unde este cerere, din ce în ce mai mult.

Producția locală se menține constantă, la 24 milioane metri cubi, extracția din depozite, și ea, la 17 milioane de metri cubi. Depozitele noastre au scăzut sub 35% grad de umplere, la cel puțin 40 de zile de ieșirea din actualul sezon rece gazier, din datele operatorilor de înmagazinare.

Practic mai avem doar 1 miliard de metri cubi în depozite, de la 3,1 miliarde, cu cât am intrat în sezonul rece. Acest lucru nu este doar riscant în perspectiva securizării în aprovizionarea cu gaze până la sfârșitul acestui sezon rece, încă departe de noi, dar și pentru că furnizorii vor avea reale probleme în umplerea depozitelor în sezonul cald.

Dacă, așa cum spune directorul Transgaz, Ion Sterian, depozitele se vor goli la sfârșitul lunii martie, atunci ele vor trebui umplute până în 31 octombrie, volumele necesare fiind considerabile, imposibil de asigurat din intern.

Așadar, acest an ne va aduce importuri masive de gaze. Ca să avem un ordin de comparație, anul trecut ieșisem din iarnă cu depozitele pline la 50% și am reușit să le umplem la 100%. Acum, cu depozitele mai mult goale, efortul de a le umple va fi incomparabil mai dificil.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.