Erste a revizuit în scădere estimările privind creșterea PIB-ului României în acest an, la 2%, de la 2,8%
Este estimează ca majorarea PIB-ului să se accelereze în toate țările Europei Centrale și de Este, conform CEE Growth Navigator,raport în care prezintă revizuirile prognozelor pentru 2025. Acesta vine după recentele lansări ale estimărilor rapide din Trimestrul IV și ale datelor privind performanța economică pentru 2024.
“În general, ne așteptăm ca în 2025 creșterea PIB-ului să se accelereze în toate țările ECE, cu excepția Croației și Slovaciei. Din păcate, redresarea nu va fi la fel de puternică precum ne așteptam la sfârșitul anului 2024, deoarece am revizuit în scădere previziunile de creștere pentru întregul an în mai multe țări din ECE. În timp ce în România și Serbia revizuirile PIB 2025 au fost mai substanțiale (la 2% de la 2,8%, și, respectiv, la 3,8% de la 4,5%), în Cehia și Slovenia ajustările au fost mai marginale”, se arată în raport.
Au fost revizuite și estimările privind inflația.
“În ceea ce privește perspectivele privind inflația și rata dobânzii, am revizuit în creștere previziunile noastre privind inflația în 2025 într-o parte a regiunii și, în cele din urmă, considerăm că există mai puțin spațiu pentru relaxarea monetară în 2025. În majoritatea țărilor, este probabil ca aceasta să aibă loc mai târziu decât ne așteptam inițial (Polonia și Serbia) sau ca reducerile ratelor să fie mai puțin ample (Ungaria)”, arată raportul.
Acesta face referire și la contextul internațional. SUA și Rusia au purtat marți negocieri în capitala Arabiei Saudite, Riad, cu angajamentul de a numi echipe la nivel înalt pentru a lucra „la o cale de a pune capăt conflictului din Ucraina cât mai curând posibil, într-un mod care să fie durabil, sustenabil și acceptabil pentru toate părțile”, potrivit Departamentului de Stat al SUA. “Factorii globali, precum cel menționat mai sus, susțin monedele ECE în opinia noastră. EUR-HUF este la 400, în timp ce EUR-PLN a atins 4,15. Acțiunile au crescut în Varșovia și Budapesta. Mai mult, bancherul central polonez Kotecki consideră că există spațiu pentru reducerea ratelor dobânzilor cu cel puțin 50 de puncte de bază și sugerează trimestrul al treilea ca cel mai probabil moment pentru relaxarea monetară. În Ungaria, pentru a pune capăt situației sale de deficit excesiv până anul viitor, guvernul ar trebui să urmeze planul fiscal pe termen mediu care a fost propus și aprobat de UE”, arată specialiștii Erste.