Mai mulți români pot opta de acum pentru voucherele dedicate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat extinderea termenului pentru depunerea dosarelor de finanțare destinate reabilitării locuințelor și instalării panourilor solare. Persoanele vulnerabile care dețin locuințe unifamiliale pot aplica pentru aceste vouchere până pe 3 martie 2025.
Vouchere de la stat: Guvernul oferă două tipuri de sprijin financiar
Potrivit MIPE, voucherele sunt destinate persoanelor vulnerabile și acoperă două tipuri de finanțare:
- 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinței și montarea de panouri solare.
- 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare și baterii pentru stocarea energiei.
Ministrul Marcel Boloș a explicat că această prelungire a fost necesară pentru a permite accesul unui număr cât mai mare de beneficiari.
„Am decis să prelungim termenul de depunere a dosarelor pentru voucherele destinate reabilitării locuinţelor şi instalării panourilor solare, pentru că ne dorim ca acest sprijin să fie accesibil cât mai multor beneficiari”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Dosarele trebuie depuse la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică (GUEE), unde firmele specializate vor asista persoanele vulnerabile în întocmirea documentației.
Fondurile pentru aceste vouchere provin din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 16 – REPowerEU. MIPE estimează că până la finalul anului, programul va fi implementat complet.
Pașii necesari pentru obținerea finanțării
Solicitanții trebuie să pregătească un set de documente pentru a accesa fondurile disponibile.
Pentru a primi 10.000 de euro pentru instalarea de panouri solare și baterii, solicitanții trebuie să depună: actul de identitate, extrasul de carte funciară și documente pentru clarificarea inadvertențelor.
Pentru finanțarea de 20.000 de euro pentru reabilitarea locuinței și panouri solare, este nevoie de următoarele documente:
actul de identitate al beneficiarului;
documente privind dreptul de proprietate;
expertiza tehnică a clădirii;
raportul de audit energetic;
certificatul de performanță energetică inițial și alte documente necesare clarificării situației.
Operatorii economici aprobați de MIPE vor întocmi dosarele, le vor depune la GUEE și, ulterior, le vor încărca pe platforma PNRR pentru aprobare. Autoritățile locale se vor ocupa de verificările necesare privind amplasarea clădirilor.
Termenele de reținut:
- 3 martie 2025 – termen final pentru depunerea dosarelor la GUEE.
- 31 martie 2025 – finalizarea verificării dosarelor.
- 3 aprilie 2025 – depunerea cererilor de finanțare de către operatori.
Pentru întrebări, beneficiarii pot contacta MIPE la adresa helpdesk.repower@mfe.gov.ro.