Tehnologia ne dă astăzi șansa de a rămâne conectați oriunde ne-am afla. Cu sprijinul Europei, o putem implementa la scară largă.
La începutul acestui an, premierul italian Giorgia Meloni a semnalat lipsa unei „alternative publice” la serviciile unui operator american, pentru a răspunde nevoilor de comunicații prin satelit ale Italiei.
În realitate, Europa are deja la dispoziție câteva soluții sigure în acest sens.
De ceva timp, Vodafone trimite deja echipe dedicate de voluntari în zone afectate de dezastre pentru a ajuta la restabilirea conectivității utilizând punctele de acces Wi-Fi prin satelit. O astfel de echipă a fost alături de serviciile de urgență din Valencia, salvând vieți în timpul inundațiilor devastatoare din regiune.
Împreună cu Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), folosim deja conexiunile prin satelit pentru a conecta școlile din taberele de refugiați din Africa, unde rețelele mobile sunt depășite. Chiar și în Ucraina, partenerul Vodafone a folosit tehnologia satelitară pentru a restabili rapid o formă de conectivitate după atacurile rusești asupra infrastructurii civile.
Aceste soluții tehnice există de ani de zile și sunt folosite cu succes, în special pentru a ajuta cetățenii în situații de urgență sau dezastre naturale.
Există, însă, câteva limitări. În primul rând, toate aceste soluții se bazează pe dispozitive dedicate, antene, terminale sau telefoane special concepute pentru a oferi conectivitate prin satelit. Și în al doilea rând, funcționează mult mai bine într-o zonă geografică clar definită, cu mobilitate adesea limitată.
Dacă asta a vrut să spună premierul Meloni, are dreptate.
Sau, mai degrabă, avea dreptate.
Pentru că în luna ianuarie a acestui an a avut loc primul apel video din lume dintr-o zonă fără acoperire, folosind telefoane obișnuite și sateliți comerciali construiți pentru o experiență completă de conectivitate mobilă. Vodafone a realizat această premieră în parteneriat cu AST SpaceMobile.
Începe, așadar, o etapă importantă în dezvoltarea capabilităților Europei de a furniza în viitor servicii de bandă largă mobilă prin conectivitate completă la sateliții de pe orbita joasă a Pământului (LEO) – mai exact direct-to-device.
Această soluție este unică. Înseamnă că toți clienții de telefonie mobilă din Europa pot rămâne conectați, indiferent unde se află, iar telefoanele lor actuale vor comuta automat între rețelele spațiale și cele terestre.
La o scară și mai largă, reprezintă noua frontieră în cursa actuală de a valorifica mai bine spațiul în beneficiul cetățenilor.
Imaginați-vă ce ar putea însemna acest lucru în scenarii precum cel cu care s-a confruntat Irlanda în timpul furtunilor record de acum câteva săptămâni, care au eliminat peste 900 de site-uri mobile și au lăsat peste un milion de locuitori fără acoperire mobilă.
Sau în timpul inundațiilor din Germania din 2021, al celor din Polonia, România, Cehia și Slovacia din toamna trecută sau al incendiilor din Grecia din 2023-24, dacă ar fi să dăm doar câteva exemple.
Odată cu actuala criză climatică, aceste evenimente devin, din păcate, din ce în ce mai frecvente și au impact asupra unor zone geografice mult mai mari. Conexiunea prin satelit direct-to-device va transforma modul în care sunt gestionate comunicațiile în timpul acestor dezastre, conectând mult mai rapid organizațiile de salvare și comunitățile afectate.
Acest tip de soluție are potențialul de a elimina odată pentru totdeauna punctele fără acoperire mobilă ale Europei, în special în zonele rurale. Va revoluționa noțiunea de reziliență la nivel național, diminuând decalajul digital pentru milioane de cetățeni europeni care nu au acoperire mobilă, cu un impact profund asupra economiei și societății.
Raportul Draghi a evidențiat, pe bună dreptate, conexiunea satelitară drept un factor cheie pentru stimularea competitivității Europei și pentru sectoare critice, inclusiv transportul, energia regenerabilă, apărarea și Internet of Things (IoT).
Nu există nicio îndoială că tehnologia prin satelit va contribui enorm la atingerea obiectivelor Uniunii Europene pentru Deceniul Digital 2030. Suveranitatea tehnologică a Europei este în joc, iar aceasta este soluția optimă pentru a deține controlul asupra viitorului conectivității spațiale.
Și pentru că soluția realizată de Vodafone împreună AST este integrată cu rețelele de telecomunicații terestre, serviciul va respecta în totalitate reglementările actuale de securitate și telecomunicații ale Europei. Nu va fi nevoie de noi reguli personalizate sau derogări pentru comunicațiile prin satelit.
Acest lucru contează enorm. Deși ar putea fi o rezervă vitală pentru infrastructura terestră, soluțiile satelitare de tip direct-to-device ar putea provoca interferențe semnificative dacă nu sunt proiectate și integrate corespunzător în ecosistemul de telecomunicații pe care se bazează deja majoritatea europenilor în viața de zi cu zi.
Fără o implementare corectă și rapidă a acestor soluții, performanța rețelelor mobile s-ar deteriora, iar asta contravine scopului inițial de a dezvolta tehnologia satelitară.
Prin urmare, autoritățile de reglementare din Europa trebuie să formuleze un cadru de politici clare pentru gestionarea acestei oportunități cât mai rapid, în baza a două principii importante.
În primul rând, pentru a permite inovația în acest domeniu, operatorii de telecomunicații ar trebui să poată partaja frecvențele mobile cu partenerii lor de satelit la nivel național, așa cum se procedează în Statele Unite. Comisia Europeană ar putea, de asemenea, să accelereze implementarea prin armonizarea regulilor privind partajarea spectrului la nivelul UE, încurajând statele membre să emită licențe de testare, așa cum a făcut autoritatea de reglementare din Marea Britanie.
În al doilea rând, pentru a mimimiza riscurile, guvernele europene ar trebui să se asigure că serviciile prin satelit direct-to-device îndeplinesc aceleași standarde de siguranță, securitate cibernetică, reziliență și conformitate ca și rețelele terestre.
Lipsa condiților echitabile de competiție între operatorii prin satelit și cei de telecomunicații ar putea crea o serie întreagă de provocări, de la interferență la îngreunarea aplicării legii, refuzul serviciului sau riscuri de protecție a datelor. Revizuirea de către Comisia Europeană a Codului European al Comunicațiilor Electronice, ce va avea loc anul acesta, este o oportunitate de a pune acest lucru în aplicare.
La Vodafone, deși mai sunt multe de făcut, suntem optimiști că acest salt uriaș pentru accesul tuturor cetățenilor UE la conectivitate poate fi susținut de Comisia Europeană și de autoritățile naționale de reglementare.
Credem în potențialul de transformare al conexiunii prin satelit și, prin parteneriatele noastre, suntem hotărâți să aducem această tehnologie inovatoare către tot mai mulți oameni.
Pe baza testelor realizate în această primăvară, ne propunem să introducem progresiv un serviciu de bandă largă direct-to-device prin satelit pe piețele din Europa până la sfârșitul acestui an și la începutul lui 2026.
Împreună, putem asigura o infrastructură europeană de comunicații sigură și rezilientă, folosind tehnologia de conectivitate prin satelit furnizată de operatorii europeni pentru a îmbunătăți capabilitățile europene deja existente.