Firma globală de consultanță în management Boston Consulting Group a identificat cinci provocări cu care se pot confrunta liderii afaceriști în anul 2025, potrivit raportului „Five Dynamics That Will Test CEOs in 2025”.
- Tarife, competitivitate și ascensiunea Sudului Global
Lanțurile de aprovizionare, accesul la piețe și costurile companiei vor fi afectate de creșterea tarifelor comerciale în anul 2025. Președintele american Donald Trump vizează creșterea tarifelor, ducând la niște bariere economice de ambele părți. Pentru a menține competitivitatea pe piață, liderii trebuie să fie atenți la impactul avut asupra strategiilor lor.
Sudul Global, format din 133 de economii emergente din India, Asia de Sud-Est și Africa, își consolidează influența economică, oferind noi oportunități de creștere pe aceste piețe.
- Inteligența Artificială
Inteligența artificială, în special modelele generative, sunt priorități strategice pentru 75% dintre liderii de afaceri. De asemenea, AI se află pe lista obiectivelor în cadrul companiilor. Pentru a fi benefică utilizarea inteligenței artificiale în activitățile companiilor, e nevoie de implicarea directă a liderilor. Deocamdată sunt investiții foarte mari în acest AI, însă nu este bine definit avantajul financiar pe care îl oferă. Pentru a maximiza impactul, BCG recomandă concentrarea pe un număr redus de inițiative cu potențial ridicat și adaptarea companiilor la schimbările necesare, ceea ce poate duce la o implementare de 2,3 ori mai efcientă și un ROI superior
- Costul în creștere al inacțiunii climatice
Treapta către reducerea emisiilor și adaptare la schimbările climatice reprezintă, încă, un punct de trecere dificil. UE, Japonia și China accelerează tranziția verde, însă SUA relaxează reglementările în ceea ce privește energia regenerabilă. În lipsa unor măsuri sustenabile, companiile riscă să reducă EBITDA-ul global (venituri înainte de scăderea dobânzii, a taxelor, a deprecierii și a amortizării) cu 25% în următorii 25 de ani și să aibă parte de pierderi financiare, din cauza dezastrelor naturale.
- Managementul costurilor ca motor al creșterii
Dintre liderii intervievați, 67% dintre aceștia sunt de părere că economiile trebuie să fie reinvestite în inovație și creștere. 40% se simt nepregătiți pentru un șoc economic în 2025, din cauza că nu reușesc să reducă costurile. Pentru o gestionare bună a costurilor, BCG recomandă găsirea unor soluții pe termen lung, nu pe termen scurt și slab analizate.
- Rolul de unificator
„Modul în care liderii vor gestiona aceste schimbări va fi definitoriu pentru viitorul lor, influențând decisiv succesul sau declinul afacerii în anii următori”, spune Laszlo Juhasz, Managing Director și Senior Partener la BCG.