Consilierii generali ai Capitalei urmează să dezbată în şedinţa de miercuri două proiecte de hotărâre, introduse pe ordinea de zi suplimentară, referitoare la situaţia STB, care are restanţe către ANAF şi trebuie să plătească penalităţi către Electroputere Paşcani.
Informaţiile au reieşit din şedinţa de marţi a Comisiei economice, buget, finanţe şi credite externe. Având în vedere că deocamdată nu au fost înaintate membrilor Comisiei cele două proiecte de hotărâre, a fost convocată o nouă şedinţă a Comisiei Economice pentru miercuri, la ora 9.00. De la ora 10.00 urmează să aibă loc şedinţa Consiliului General al Capitalei.
Consilierul municipal PSD Marian Artimon declară că situaţia STB a fost prezentată membrilor Adunării Generale a Acţionarilor, luni, în cadrul primei întâlniri a AGA, recent constituită. Potrivit acestuia, STB plăteşte penalităţi de 20.000 de euro pe zi, după ce instanţa a decis că societatea trebuie să finalizeze procedura de achiziţie demarată în 2019, prin cumpărarea 40 de tramvaie de la Electroputere VFU Paşcani. De asemenea, STB are de achitat o rată restantă către ANAF.
“La momentul acesta, STB plăteşte 20.000 de euro pe zi penalitate pentru situaţia cu Paşcani, pentru că s-a scos la licitaţie (achiziţia celor 40 de tramvaie, n.r.), iar când să facă licitaţia, au spus că nu mai vor tramvaie. Instanţa a hotărât că STB trebuie să plătească şi este foarte probabil că poate să treacă la 100.000 de euro pe zi penalitatea. Asta înseamnă falimentul STB. Iar cealaltă problemă este cea cu ANAF. Şi la prima (problemă, n.r.) s-a găsit soluţia – după ce au fost cele trei propuneri, cu majorarea de capital, pe care a respins-o Primăria, că nu se poate – s-a ales această variantă, pentru a putea să îi chemăm pe cei de la Paşcani la dialog, ca să putem să încetăm aceste penalităţi. Iar a doua, cu ANAF-ul, este să garanteze primăria cu autobuzele Otokar, astfel încât să nu fie blocat de către ANAF STB-ul”, a precizat reprezentantul PSD.
Consilierul general Ovidiu Zară (AUR) a declarat că proiectele de hotărâre ar fi trebuit să fie deja finalizate, având în vedere cuantumul sumei pe care STB este obligată să o plătească. El a subliniat că la discuţiile de miercuri ar trebui să fie prezenţi primarul Capitalei, Nicuşor Dan, directorul general STB, reprezentanţi ai direcţiilor de achiziţii din STB şi din PMB. El a menţionat că este o problemă “extrem de spinoasă”, iar decizia luată va afecta bugetul STB pe parcursul mai multor ani.
Zară a criticat şi faptul că din dosarul depus în instanţă ar fi dispărut un document în care erau prezentate motivele pentru care primarul general a considerat că nu este oportună achiziţia tramvaielor de la Electroputere VFU Paşcani.
“La un moment dat, STB a emis o adresă către PMB, în data de 23.12.2020, cu referire la obiectivul de investiţii ‘Achiziţie de tramvaie din gama de 18 metri, cu podea coborâtă’. La această adresă, PMB a răspuns, în sensul că primarul general nu considera oportună această investiţie. Se enumerau şi motivele. Era criticat de asemenea şi preţul unui tramvai de 18 metri. Acel document, răspunsul primarului general şi adresa STB au fost depuse la dosar, în instanţă – adresa în care STB cerea chemarea în garanţie a PMB şi a Consiliului General. Însă, spre stupefacţia mea, acel document a dispărut de la dosar. Iar în lipsa lui Curtea de apel Bucureşti a decis să respingă solicitarea de chemare în garanţie a PMB şi a CGMB. Eu zic că dacă această hârtie ar fi ajuns pe masa judecătorilor, poate că alta ar fi fost decizia”, a mai spus el.
Răzvan Niţu (PUSL) a apreciat la rândul său că membrii comisiilor de specialitate ar trebui să aibă la dispoziţie mai mult timp pentru a analiza proiecte de hotărâre cu un astfel de impact bugetar. El a susţinut soluţia majorării capitalului social la STB, apreciind că este “singura legală” în această situaţie.
“Într-un interval de o oră, înaintea şedinţei de Consiliu General, ne va fi foarte greu să avem cunoştinţe despre ceea ce se doreşte a se face. Am plecat de la ideea că mergem pe o majorare de capital social, în baza testului investitorului privat. Ieri aflăm că, de fapt, într-un grup restrâns s-a găsit o altă soluţie. Păi, această soluţie ar trebui să ne fie prezentată spre analiză, nu doar cu o oră înainte”, a spus el.