Platformă de recrutare: Piața muncii a încetinit în acest început de an față de 2024/ Tinerii sunt cei mai activi candidați, iar IT-ul oferă în continuare cele mai mari salarii

Pe scurt

  • Tinerii reprezintă 53% dintre candidații de pe piața muncii în 2025
  • Piața muncii a încetinit în 2025 față de 2024, din cauza incertitudinilor economice globale și naționale.
  • Utilizatorii folosesc AI în recrutare:
  • Domeniile cu cele mai multe joburi și salarii mari: IT&C, Medicină, Management și inginerie.
Articolul integral continuă mai jos
tineri joburi IUF- The International University Fair tineri joburi IUF- The International University Fair

În primele 3 luni din 2025, piața muncii din România a încetinit comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, arată datele portalului de locuri de muncă bestjobs. Specialiștii spun că incertitudinile economice, mai ales în contextul politic global și local, au avut un impact major asupra planurilor de dezvoltare și strategiilor de recrutare ale companiilor.

Pe bestjobs au fost publicate 52.000 de locuri de muncă, care au generat peste 2,4 milioane de înscrieri. Cei mai activi candidați provin din categoriile de vârstă 25-34 de ani, urmați de 18-24 de ani, cele două categorii fiind împreună responsabile de 53% dintre CV-urile trimise.

Candidații sunt mai activi, iar tehnologia joacă un rol tot mai important în procesul de recrutare, arată o analiză a portalului de locuri de muncă. În primul trimestru, 60.000 de CV-uri noi au fost create pe bestjobs, în 42% dintre acestea fiind folosite recomandările generate cu ajutorul Asistentului AI bestjobs, reflectând interesul tot mai crescut pentru soluțiile digitale în angajare.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Cu toate acestea, companiile ramân selective, contactând pentru interviu candidați cu un grad mare de compatibilitate, de peste 80%. Această tendință creează provocări pentru candidați, în special în sectoarele tehnologiei și serviciilor financiare, unde competiția pentru locurile de muncă rămâne intensă, mai ales în cazul rolurilor specializate, de seniori”, arată reprezentanții bestjobs.

Cele mai mari salarii, dar nu și cele mai multe joburi

IT&C rămâne lider detașat în topul domeniilor cu cele mai mari salarii: un AI Engineer în București câștiga până la 4.500€ net, iar un Full Stack Engineer, remote, până la 3.900€ net. Pe locurile următoare din punct de vedere al nivelului salarial se află rolurile din Medicină/Sănătate, cele de management și coordonare, Agricultura/Zootehnia și Ingineria, sectoare în care cererea de specialiști rămâne ridicată.

În ceea ce privește oferta de locuri de muncă, marile centre economice continuă să atragă cele mai multe oportunități profesionale. Județele cu cele mai multe locuri de muncă au fost București & Ilfov, Timiș, Cluj, Brașov și Iași. Piața a fost dominată de rolurile white collar, locuri de muncă pentru specialiști, tehnicieni, roluri în management și angajați care lucrează la birou, acestea reprezentând 53% din totalul ofertelor disponibile. Domeniile cu cele mai multe joburi au fost Vânzări & Retail (16.000), Financiar/Contabilitate (6.700), Inginerie (5.800), Management (5.500) și Producție/Logistică (5.100).

„Piața muncii trece printr-o transformare accelerată, modelată de tehnologie și de noile modele de muncă. Astfel, 2025 marchează un punct de cotitură din multe puncte de vedere, adopția  AI și dezvoltarea de competențe digitale fiind esențiale atât pentru candidați, pentru a rămâne relevanți pe piața muncii, cât și pentru companii, ca strategie de creștere într-un mediu tot mai competitiv”, spune Andrei Frunză, CEO bestjobs

Munca hibridă, unul dintre cele mai importante beneficii

Flexibilitatea locului de muncă rămâne unul dintre beneficiile pe care candidații le apreciază cel mai mult. Companiile care au încercat să impună revenirea integrală la birou au întâmpinat rezistență, ceea ce a dus la integrarea opțiunii de lucru remote pentru atragerea și retenția specialiștilor. 28% dintre ofertele de angajare pe bestjobs includ ca beneficiu un program hibrid. Angajații din generațiile Z și Millennials, majoritari pe piața muncii, sunt cei care își doresc cel mai mult flexibilitate, iar modelul hibrid a devenit punctul de echilibru între nevoile angajaților și cele ale angajatorilor.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.