Analiză „la cald”. Ce impact vor avea taxele vamale americane pentru România?

Carmen Radu apr. 3, 2025 0 comentarii 1597 vizualizări
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425 Foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Tarifele anunțate de Donald Trump vor avea efecte și asupra economiei României, consideră specialiști consultați în această dimineață de Economedia. Este vorba, spun ei, de efecte indirecte ale acestei decizii, însă, chiar și în aceste condiții, România s-ar prea confrunta cu o recesiune anul acesta, ținând cont de situația fiscală deja dificilă în care se află, care va fi agravată de taxele vamele anunțate de SUA. Investitorii sunt îngrijorați că industria auto din România va încasa un impact semnificativ, iar din retail vin reacții care îndeamnă, totuși, la negocieri.

* Acest articol este actualizat constant cu reacții de la analiști, economiști, organizații de afaceri, pe măsură ce le primim

Risc de recesiune mai ridicat

Adrian Codirlașu, președinte al Asociației Chartered Financial Analyst (CFA) România, a explicat pentru Economedia că „tarifele sunt mari și au potențialul de a duce atât economia SUA cât și UE în recesiune”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„România va fi afectată în special indirect, prin partenerii săi comerciali principali (Germania, Franța, Italia). Însă și în România avem risc de recesiune. Eu am tot spus, ca la deficitele pe care le avem, avem nevoie și de noroc. În condițiile normale de piață le putem finanța. Însă acum condițiile de piață încep să nu mai fie normale și pare ca norocul nostru începe să se termine. Recesiunea este posibilă chiar în acest an. Pe lângă factorii externi, avem și factori interni: incertitudine fiscală, risc de downgrade, risc politic. Lucruri care pun investitorii în expectativă”, a precizat Codirlașu.

Impact indirect pentru industria auto

Adrian Sandu, secretar general al Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), a explicat pentru Economedia cine va avea de suferit din industria auto din România din cauza tarifelor anunțate de Donald Trump.

„Nu avem export direct de mașini către SUA, drept urmare automobilele fabricate în România nu sunt afectate. Exportăm însă componente auto direct către Statele Unite. Ele vor fi afectate automat, dat fiind faptul că exporturile directe sunt taxate și sunt ceva componente care se exportă direct către SUA. Mai este problema cu exporturile indirecte, prin alte state, precum Germania sau Franța. România exportă componente în Germania sau alte țări, apoi se montează în subansamble mai mari și apoi aceste subansamble sunt exportate în SUA pentru montaj în SUA, deci sunt exporturi indirecte. Vor fi afectați producătorii de componente din România. Vor fi afectate și companiile care exportă software tech pentru zona auto. Este un impact semnificativ, dar nu putem să spunem valoric care va fi acesta”, a spus Adrian Sandu.

Impact fără precedent pentru schimburile comerciale

Putem vorbi despre “o schimbare nemaivăzută” în istoria comercială a SUA din ultimii 100 de ani, care va avea un impact major la nivel global, spun economiștii din echipa Romanian Economic Monitor, proiect de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

„Per total, aceste măsuri aduc o schimbare nemaivăzută în istoria comercială a SUA din ultimii 100 de ani, rata efectivă a tarifelor pe importuri crescând astfel de la 2,3% la un nivel record de 22-23%. Această decizie fără precedent pentru comerțul mondial va avea cu siguranță un impact major asupra economiilor vizate, dar și asupra economiei SUA, precum și asupra schimburilor comerciale mondiale”, au transmis reprezentanții echipei Romanian Economic Monitor pentru Economedia.

În sectorul agro-alimentar, se adaugă unei situații deja complicate

O reacție a venit și din partea Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Orice creștere de tarife și de taxe nu poate fi o veste bună nici pentru operatori nici pentru consumatori, mai ales că acestea se adaugă unor situații deja complicate și complexe care influențează functionarea lanțului de aprovizionare și a economiei în general. Sperăm totuși că varianta negocierilor nu este complet închisă și impactul final va fi unul cât mai redus în desfășurarea relațiilor comerciale”, au transmis reprezentanții AMRCR pentru Economedia.

Se scumpesc anumite bunuri

Cristian Tudorescu, analist economic, a declarat pentru Economedia că taxele vamale anunțate ieri ar trebui semnificativ ajustate pentru a evita riscul recesiunii, inclusiv în România. El precizează că aceste tarife se vor vedea mai degrabă indirect pentru România, prin scumpirea bunurilor de folosință îndelungată, prin scumpirea echipamentelor, chiar dacă ele sunt produse în țară sau importate. În plus, analistul economic mai susține că vor exista în continuare riscuri pe anumite industrii, cum ar fi cea a oțelului vizată deja de taxe, unde România deja are capacități în dificultate.

„Modul în care au fost determinate tarifele impuse de alte țări sau continente pe produsele din SUA este cel puțin chestionabil. Se face referire în tabelele prezentate de administrația americană că Europa ar impune 39%, Coreea de Sud 50%, Taiwanul 64% și așa mai departe. Nu găsim nicio informație care să certifice aceste cifre, mai degrabă știm despre tarife de ordinul 5-10%, iar pe anumite categorii, foarte nișate, de 15-20%, în unele țări.

Posibil ca următoarea săptămână să fie o fereastră de negociere sau repoziționare a unor tarife, deja Israel anunțase că va renunța la unele dintre ele, deci nu știm cum vor arăta formele finale.

Dacă lucrurile ar rămâne așa cum le vedem, cu 20% pentru Europa și 25% pe auto, riscurile pentru România sunt mai degrabă indirecte. Bunurile de folosință îndelungată s-ar scumpi, echipamentele s-ar scumpi, indiferent dacă le producem în România sau le importăm din Europa. Plus că am avea în continuare riscuri pe anumite industrii, vedem ce înseamna taxele pe oțel, noi având capacități siderurgice care erau deja în dificultate înainte să apară acest război tarifar care nu știm până unde va escalada.

Pentru a evita recesiuni atât în SUA cât și în Europa, inclusiv România, imaginea prezentată ieri ar trebui semnificativ ajustată”, a spus Cristian Tudorescu.

Cerere redusă pentru serviciile IT românești

Industria de IT din România, deși nu este inclusă explicit printre sectoarele direct afectate de noile tarife ale lui Donald Trump, nu este complet ferită de efectele indirecte și tarifele ar putea reduce cererea pentru serviciile IT românești, a declarat pentru Economedia Corina Vasile, Director Executiv al Asociației Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS). Industria IT din România, deși nu este inclusă explicit printre sectoarele direct afectate de noile tarife, poate fi afectată indirect.

„Chiar dacă IT-ul nu se află între sectoarele industriale tradiționale, industria noastră nu este complet ferită de efectele indirecte ale acestor măsuri, având în vedere integrarea în lanțurile globale de aprovizionare și riscul de fragmentare a pieței internaționale”, a declarat Vasile.

Ea a adăugat că industria IT furnizează servicii și soluții tehnologice pentru companii din sectoarele direct afectate (ex. automotive, echipamente industriale, retail).

„O eventuală scădere a cererii de produse europene pe piața americană poate conduce la o diminuare a investițiilor în digitalizare și inovare din partea acestor industrii, afectând în mod indirect și sectorul IT”, explică directorul executiv al ANIS.

Corina Vasile mai spune că SUA reprezintă un partener important pentru sectorul IT românesc, atât prin exportul de servicii, cât și prin colaborările în proiecte tehnologice.

„Tarifele impuse ar putea influența negativ investițiile americane în tehnologie și ar putea reduce cererea pentru serviciile IT românești, mai ales în contextul interconectării piețelor și al potențialelor măsuri de retorsiune din partea Uniunii Europene.”

Ea consideră că este esențială o colaborare strânsă, la nivel public și privat, dar și cu partenerii europeni, pentru a identifica soluții comerciale echilibrate care să atenueze efectele acestor măsuri asupra economiei naționale, precum și măsuri de sprijin pentru sectoarele afectate.

„În același timp, companiile din sectorul IT ar trebui să exploreze diversificarea piețelor și portofoliilor de clienți, să identifice noi oportunități de colaborare pentru a-și asigura stabilitate pe termen lung și, mai important ca oricând, să investească în inovare pentru a-și menține competitivitatea globală”, a mai spus reprezentanta ANIS.

Impact pentru utilaje și mașini agricole, componente

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a declarat pentru G4Food, că nu crede că noile taxe vamale impuse de Trump vor afecta industria alimentară românească, pentru că România importă cantități insignifiante.

Piața americană este o piață mare, dar cantitățile pe care noi le exportăm la ei, sunt minore. Cât despre mâncarea procesată, vă pot spune același lucru, că importăm neglijabil.

Un oarecare impact ar putea fi când vorbim de porumb sau de soia, de cereale. Lovitura acestor taxe poate, însă, să vină din altă parte. Și mă refer aici la utilaje, mașini, piese pentru părțile tehnice, componenente pentru calculatoare.

Cât despre piața românească, s-ar putea spune că vor fi tentative de scumpiri, ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor pascale. Părerea mea sinceră este că nu mai pot exista scumpiri de prețuri, ci doar discounturi, pentru că piața este foarte proastă. Iar într-o piață proastă, șansele de majorări de prețuri sunt, practic, zero. Asta este realitatea. Consumul a scăzut, iar vânzările sunt foarte, foarte slabe. Este o scădere de consum care nu este de ieri de azi și care continuă”, a explicat președintele Romalimenta.

Impact indirect în auto, mobilă, oțel, cauciuc, industrial, alimentar

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a declarat că aceste tarife vor afecta negativ economia României, pentru că este puternic legată de cea a Uniunii Europene.

„România a beneficiat semnificativ de pe urma comerțului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către administrația Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră. Prima reacție a pieței locale în urma informațiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea bursei de la București, care a fost pe roșu. Investitorii, cum era de așteptat, sunt îngrijorați și vor sa vada următoarele evoluții, incertitudinea fiind deocamdată cuvântul cheie.

Deși exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, impactul indirect poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale. Vom fi asadar afectați masiv pe canalul comerțului cu țările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către țări UE), iar partenerii europeni au relații comerciale directe mai ample cu SUA.

Urmează negocieri între partenerii comerciali și urmărim cu atenție evoluțiile pentru a putea identifica mai bine efectele asupra economiei românești. Așteptăm să vedem cum va reacționa piața internațională și cum vor răspunde celelalte state membre ale Uniunii Europene. Este important să existe coordonare intre țările membre UE.

În acest moment, la Concordia, avem discuții interne cu membrii noștri pentru a calcula impactul acestor tarife. Partea bună a lucrurilor este că suntem membri UE, o piață uriașă pentru noi”, a spus Burnete.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.