Industria IT reprezintă 8% din PIB-ul României, iar Edward Crețescu, președintele Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii, speră ca domeniul să reprezinte 10-12% din PIB, în următorii ani.
„Înțeleg că unele companii nu sunt în cea mai bună formă acum și există anumite probleme, inclusiv pentru juniorii noștri, dar și pentru industrie.”, a declarat Edward Crețescu, la ANIS International Summit.
Edward Crețescu atrage atenția că domeniul IT este „printre cele mai dinamice industrii din Europa” și trebuie să avem perspective pe termen mediu, pentru a nu întâmpina diverse pericole.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Există foarte multe oportunități pe care, dacă reușim să le valorificăm, atunci într-adevăr o să atingem un punct și mai mare pentru industria noastră în România, dar dacă nu reușim să le valorificăm, atunci o să avem o problemă semnificativă. Aici nu mă refer exclusiv doar la inteligența artificială, care bineînțeles poate să aibă un impact major și din punct de vedere economic sau social”, spune el.
Acesta punctează că industria IT este un motor al economiei în România, cu oameni bine pregătiți și cu facilități fiscale care pot fi accesate. Totodată, consideră că următorii 3-5 ani sunt importanți și determină felul în care va arăta industria IT din României.
Edward Crețescu crede că, dacă nu „vom reuși să valorificăm oportunitățile existente în prezent”, există riscul unor pericole legate de probleme cibernetice. Menționează că până la sfârșitul anului 2025, se vor clarifica direcțiile înspre care se îndreaptă dezvoltarea, atât la nivel industrial, cât și european.
„Noi avem calitatea, noi avem oameni care sunt foarte bine pregătiți. Tehnic avem din ce în ce mai mulți bani disponibili în industrie, da, bineînțeles cu anumite probleme.”, spune președintele ANIS.