Autostrada A9 Timișoara – Moravița / Grindeanu: Mă aştept ca în luna mai să terminăm licitaţiile pentru cele două loturi de la Timişoara la Moraviţa

Autostrada A9 Timișoara - Moravița

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în luna mai să fie încheiate licitaţile pentru cele două loturi din autostrada Timişoara – Moraviţa.

”Mă aştept ca în această primăvară, undeva în luna mai, să terminăm licitaţiile pentru cele două loturi de la Timişoara spre Moraviţa, ştiţi că sunt în licitaţie. Sper ca lucrurile să meargă bine şi să putem să avem câştigătorii şi tot ceea ce ne-am propus şi anume inclusiv Timişoara – Moraviţa, dincolo de centura de vest, unde am semnat deja contractul, să putem să punem în aplicare”, a declarat, vineri, Sorin Grindeanu, la Timişoara, transmite News.ro

La finele lui februarie, Compania de Drumuri a anunțat că a primi 10 oferte de la constructori din România, Italia, Bulgaria, Turcia și Ucraina pentru construcția Lotului 2 (33,49 km) al autostrăzii A9 Timişoara – Moraviţa, cu o valoare de maximum 4,23 miliarde lei (fără TVA). Autostrada A9 Timișoara – Moravița este al doilea proiect de infrastructură din Timiș, județul „de baștină” al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, care are un parcurs „fulger”, după Centura Timișoara Vest. Licitația a fost lansată la numai o lună de la punerea în dezbatere și aprobarea în Guvern.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Ofertele depuse:

– PORR Construct SRL (Romania)
– Asocierea Strabag SRL – Construcții Erbașu SA (Romania)
– WeBuild SPA – Milano (Italia)
– Asocierea Automagistral Pivden SRL (lider) – Precon Transilvania S.R.L. (Ucraina – Romania)
– Asocierea Danlin XXL SRL (lider) – Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL –– Groma Hold EOOD – Evropeiski Patisha AD (Romania – Bulgaria)
– Asocierea Drumuri și Poduri Banat S.R.L. – Maxagro Center SRL (Romania)
– Kalyo INSAAT Sanayi VE Ticaret A.Ş. (Turcia)
– Kolin INSAAT Turizm Sanayi VE Ticaret A.S. (Turcia)
– Asocierea Makyol INSAAT Sanayi Turizm VE Ticaret A.S. (lider) – CBI Construcții, Turism & Investiții S.R.L. (Turcia – Romania)
– Asocierea MAPA INSAAT VE Ticaret A.S. (lider) – Gunal INSAAT Ticaret VE Sanayi A.S. (Turcia)

„Noul lot de autostradă, dintre Jebel și Moravița, va avea o lungime de 33,49 km, iar pe traseu se vor construi inclusiv:

– un pod (560 m) peste CF124 Timișoara-Reșița și DN 58B;

– două Spații de servicii;

– două parcări de scurtă durată;

– un Centru de Întreținere și Coordonare (CIC);

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

– două noduri rutiere (Nod rutier DN 58B Voiteg și Nod rutier Moravița).

Spațiile de servicii și parcările vor fi dotate cu infrastructura necesară montării unor stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice.

Valoarea contractului este de 4,23 miliarde de lei (fără TVA), iar finanțarea este asigurată prin Programul Transport 2021-2027.

Câștigătorul licitației, pentru care s-au depus 10 oferte, va avea la dispoziție 36 de luni pentru construcția celui de al doilea lot al Autostrăzii Timișoara-Moravița (12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru faza de execuție)”, a transmis ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

Contractul prevede inclusiv construcția pe traseul noului lot de autostradă a 19 structuri, printre care un pod de peste CF124 (Timișoara-Reșița și DN58B), în lungime de 560 de metri, a precizat directorul CNAIR Cristian Pistol.

Pentru Lotul 1 Remetea Mare – Jebel al Autostrăzii A9 Timișoara – Moravița au fost depuse nouă oferte, tot în februarie. Construcţia Lotului 1 (Remetea Mare – Jebel) are alocată o sumă de 5,65 miliarde de lei, fără TVA (sumă asigurată prin PT) şi o perioadă de 48 de luni (12 luni proiectare şi 36 de luni, execuţie).

Licitația pentru construcția Lotului 1 Remetea Mare – Jebel al Autostrăzii A9 Timișoara – Moravița, un segment cu o lungime de aproape 36 km și o valoare de 5,65 miliarde lei, a fost lansată pe 25 septembrie.

Autostrada A9 Timișoara – Moravița este al doilea proiect de infrastructură din Timiș, județul „de baștină” al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, care are un parcurs „fulger”, după Centura Timișoara Vest. În luna august, proiectul abia fusese lansat în dezbatere și imediat pus pe masa Guvernului.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru Autostrada A9 Timișoara – Moravița a fost pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor joi, 22 august. Pe 28 august, proiectul era deja aprobat de Guvern, la numai 5 zile de la publicarea proiectului și înainte de a se încheia dezbaterea publică. Spre comparație, pe „lotul Meseș” de pe Autostrada Transilvania, cel mai scump lot de autostradă” din România, ofertele se evaluează de un an, după cum atrage atenția Asociația Pro Infrastructură.

Economedia i-a solicitat, la vremea resctivă ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu să explice de ce anumite proiecte de infrastructură au un parcurs „fulger”, precum Autostrada A9 Timișoara – Moravița, în timp ce licitații precum cea pentru Lotul Meseș de pe Autostrada Transilvania nu au încă un câștigător desemnat după un an de la lansarea licitației.

„Fiecare proiect are specificul ȘI ritmul lui. La Timișoara – Moravița este vorba doar de aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultați din Studiul de Fezabilitate. Nu este vorba despre proceduri care implică clarificări sau contestații. Faptul că doar instituțiile statului au fost angrenate în acest proces a făcut posibil un parcurs mult mai eficient în aprobarea acestor indicatori”, a declarat Sorin Grindeanu pentru Economedia.

Autostrada A9 Timișoara – Moravița va avea un cost estimat de 14 miliarde lei și execuția va dura 4 ani. O potențială explicație pentru costul ridicat este faptul că pe traseu vor fi construite 46 de poduri și pasaje. De asemenea, exproprierile vor viza zona metropolitană a Timișoarei, o zonă cu terenuri scumpe.

Pe de altă parte, Grindeanu a precizat vineri 04 aprilie la Timișoara, că se lucrează intens şi la sectorul de autostradă de la Margina la Holdea.

”Lucrurile merg bine şi pe descărcarea de la Sânandrei. Ne aşteptăm undeva în vară să fie finalizată. Progresul e cam la 50 şi ceva la sută, deci undeva în august cred că se va finaliza. Iar celebra bucată lipsă de la Margina la Holdea se lucrează cu peste 500 de muncitori. Sunt vreo 200 de utilaje, se lucrează 24 din 24 astfel încât anul viitor, conform contractelor şi să putem să dăm în circulaţie şi această bucată lipsă de la Margina la Holdea”, a declarat ministrul Transporturilor.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.