România riscă să fie suspendate două apeluri de proiecte cu o valoare totală de 1,1 miliarde de euro, care permit gospodăriilor să își instaleze fotovoltaice, baterii și să îmbunătățească eficiența energetică a locuințelor, avertizează Organizația European Business Leaders.
Organizația semnalează o situație critică cu potențial de blocaj sistemic în derularea a două dintre cele mai importante investiții din cadrul Componentei C16 – REPowerEU a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Fondurile puse în pericol:
– I4: Schema de acordare a voucherelor pentru accelerarea instalării de capacități de energie regenerabilă în cadrul gospodăriilor individuale (alocare totală: 610.762.268 EUR), în două etape:
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
- I4A – Vouchere de 10.000 EUR pentru instalare panouri fotovoltaice (Etapa 1 în derulare, buget 300.000.000 EUR);
- I4B – Vouchere de 5.000 EUR pentru baterii (acumulatori), buget 100.000.000 EUR;
- Etapa a doua este așteptată cu restul bugetului disponibil (aproximativ 210.762.268 EUR).
– I7: Schema de acordare de vouchere pentru îmbunătățirea eficienței energetice în cadrul gospodăriilor individuale (alocare totală: 559.651.395 EUR, pentru renovare, izolare, acoperișuri și integrarea surselor regenerabile).
Organizația de business semnalează că, în urma unei interpretări eronate a metodologiei de punctare din Ghidul Solicitantului pentru apelul I4B, un număr de cel puțin 8 firme – cu proiecte perfect eligibile – au fost depunctate discriminatoriu, ceea ce le-a plasat nejustificat pe lista de așteptare. Această eroare rezultă din aplicarea greșită a unei formule matematice clare, care prevede explicit plafonarea raportului financiar C/D la valoarea 1, și nu nulificarea punctajului, cum s-a produs în mod abuziv, arată organizația.
Conform acesteia, toate aceste companii sunt în proces de formulare a unor cereri în instanță pentru suspendarea apelului I4B – cu extensie și asupra I4A și I7 – până la soluționarea contestațiilor. Demersul are potențialul de a bloca temporar implementarea tuturor apelurilor active din REPowerEU.
Riscuri și implicații:
- Întârzierea implementării proiectelor pentru tranziția energetică;
- Pierderea fondurilor europene în cazul în care termenele PNRR nu pot fi respectate (termen-limită implementare: septembrie 2025);
- Compromiterea credibilității instituționale privind evaluarea corectă și obiectivă a proiectelor;
- Impact negativ direct asupra beneficiarilor gospodării care nu vor mai putea accesa echipamente vitale pentru reducerea consumului energetic.
Organizația European Business Leaders solicită astfel Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) să intervină de urgență și să corecteze eroarea de interpretare din procesul de evaluare, pentru a preveni un blocaj judiciar care poate afecta peste 1 miliard de euro în alocări PNRR în cadrul apelurilor I4 și I7.