Scăderea prețului țițeiului, care a început săptămâna trecută, s-a prelungit și în această săptămână, pe măsură ce temerile actorilor de pe piață cu privire la o recesiune globală se adâncesc, scrie oilprice.com.
În această dimineață, petrolul Brent se tranzacționa la puțin sub 64 de dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate se tranzacționa la 60,54 de dolari pe baril, ambele în scădere cu peste 2% față de închiderea de vineri.
Săptămâna trecută, prețul țițeiului a scăzut cu 7% după ce China a anunțat tarife de retorsiune pentru importurile din SUA, egalând rata americană de 34% pe lângă taxele existente. Măsura a fost considerată în general ca fiind negativă pentru țiței, de unde și efectul asupra prețurilor.
„Principalul motor al scăderii este îngrijorarea că tarifele vor slăbi economia globală”, a declarat pentru Reuters analistul Satoru Yoshida de la Rakuten Securities. „În plus, o creștere planificată a producției de către OPEC+ contribuie, de asemenea, la presiunea de vânzare”, a mai spus Yoshida.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Analiștii de mărfuri ai ING au remarcat decizia OPEC+ privind producția ca fiind un factor major pentru evoluțiile recente ale prețului petrolului, atribuind decizia respectivă la trei motive: unul, acțiunea de sancționare a SUA împotriva Venezuelei și Iranului; presiunea SUA asupra Arabiei Saudite pentru a scădea prețul petrolului; și dorința de a pedepsi supraproducătorii precum Irak și Kazahstan.
Banca olandeză a procedat la fel ca Goldman Sachs în revizuirea prețului petrolului pentru acest an, așteptându-se acum ca țițeiul Brent să ajungă la o medie de 72 de dolari pe baril în 2025, față de 74 de dolari pe baril anterior, a declarat Warren Patterson, șeful strategiei de mărfuri al ING.
Yoshida de la Rakuten Securities, pe de altă parte, preconizează că WTI ar putea scădea până la 50 de dolari pe baril dacă panica de pe piața bursieră se prelungește.
Goldman Sachs și-a redus vineri previziunile privind prețul petrolului, așteptându-se acum ca țițeiul Brent să ajungă la o medie de 69 de dolari pe baril în 2025, iar WTI la o medie de 66 de dolari pe baril.