După aderarea Dublinului la reforma fiscalității mondiale, cu o rată de impozitare de 15%, giganții tech care au ales Irlanda ca sediu european, din cauza ratei reduse de taxare, se confruntă o schimbare radicală a situației, potrivit Le Figaro.
„Irlanda a făcut din stabilitatea regimului său una dintre atracțiile pentru investitorii străini”, a explicat Seamus Coffey, profesor de economie la University College Cork (UCC). „Nu cred că această stabilitate și aceste certitudini pot fi considerate garantate acum”, a declarat acesta, pentru AFP.
Din 2003, Irlanda menține rata de impozitare pentru companii la 12,5%, una dintre cele mai reduse din lume, iar criticii au asimilat-o cu un paradis fiscal. Țara s-a opus ferm reformei în curs negociată sub egida OECD, dar a sfârșit prin a se ralia acordului.
În momentul în care statele caută fonduri pentru a-și redresa finanțele publice afectate puternic de pandemie, această reformă are în vedere combaterea evitării plății impozitelor de către marile multinaționale, în mare parte americane, care își înregistrează sediul în state cu o impozitare redusă.
Acordul istoric anunțat în iulie este aplicabil multinaționalelor care au o cifră de afaceri de cel puțin 750 de milioane de euro, multe dintre ele din industria tech și care au sediul european în Irlanda.
Semnând acest compromis, Dublinul afectează sensibil modelul său economic. Potrivit unui sondaj comandat de The Irish Times, o mare parte a irlandezilor se pronunța pentru menținerea unui impozit de 12,5%, care a permis insulei să cunoască o creștere economică rapidă în ultimii 20 de ani.
Pentru moment, Facebook, Google și Apple își mențin vastele birouri în Irlanda, țară unde sectorul digital reprezintă 13% din PIB, cu 210.000 angajați, potrivit grupului sectorial Technology Ireland.
Boom-ul industriei tech este vizibil în special la Dublin, unde clădirile din metal și sticlă ale Google și Facebook domină peisajul în «Silicon Docks».
Coffey consideră că o majorare cu 2,5 puncte a impozitului pentru companii nu ar trebui să declanșeze un exod pe termen mediu și scurt.
Cu toate acestea, profesorul a remarcat că maniera în care presiunile internaționale ale OECD și ale marilor puteri din G7 au determinat Dublinul să-și schimbe politica ar putea determina companiile să se gândească de două ori înainte de a se instala sau investi în Irlanda.
Unii se tem că, prin pierderea avantajului fiscal, Irlanda va ceda teren în fața unor țări cu populație mai mare. Dar faptul că Irlanda se alătură acestui acord semnat de o majoritate de țări oferă o altă formă de certitudine.
Cu atât mai mult cu cât ministrul Finanțelor Paschal Donohoe a subliniat că Dublinul a obținut o concesie esențială, prin eliminarea mențiunii „cel puțin” 15% din acord, ceea ce înlătură amenințarea unor majorări ulterioare a acestui prag.
Acordul în curs de a fi finalizat sub egida OECD include și alte prevederi legate de plata impozitelor acolo unde sunt realizate profiturile, o componentă care va avea consecințe mai vaste pentru companiile digitale.