Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat că pregătește cu actorii din piața de energie măsuri, pentru eventualitatea în care există riscul de dezechilibru în sistemul energetic de Paște. Economedia a scris anterior că sistemul energetic european ar putea fi pus la încercare în perioada Paștelui, deoarece atât sărbătoarea ortodoxă, cât și cea catolică vor fi celebrate simultan, iar consumul va fi mic, în timp ce producția va fi mare. Și Șeful Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul companiei, Virgiliu Ivan, a declarat recent că se iau măsuri de pregătire pentru această situație.
Ministrul Energiei afirmă că „nu există niciun risc la adresa sistemului energetic”. Potrivit lui, în acest moment, consumul național instantaneu este sub 4000 MW, iar săptămâna următoare, odată cu sărbătoarea Paștelui la creștinii ortodocși și catolici, instituția se așteaptă ca SEN să fie tot pe excedent. De exemplu, anul trecut, în prima zi de Paște, consumul național s-a situat sub 3000 de MW, un record, cel puțin pentru ultimii 30 de ani. În acele zile de minivacanță, panourile fotovoltaice au fost prima sursă de energie în țara noastră.
Conform lui, anul trecut nu a existat nicio problemă de adecvanță în sistem, totul funcționând în parametri normali și la fel va fi și acum.
El a mai transmis că la Ministerul Energiei „ne asigurăm din timp, și de data aceasta, că nu vom fi luați prin surprindere și că vom ține permanent lumina aprinsă în casele românilor. Mai ales de Paște”.
Conform ministrului, din datele de până la această oră de la Transelectrica, producătorii de energie și operatorii de distribuție, nu există niciun risc de apariție a unor probleme de adecvanță în sistemul energetic național în contextul sărbătorilor pascale.
În cazul în care consumul va fi foarte mic, se poate limita producția de energie pe zona hidroenergetică (până la 0), se pot limita grupurile pe cărbune de la CE Oltenia și să se funcționeze doar cu două grupuri (o producție de 150 MW/grup), ELCEN poate opri total producția de energie electrică (asigurând doar apa caldă și căldura pentru bucureșteni), energia eoliană si fotovoltaică poate fi controlată prin mecanismele pieței. Cele două reactoare de la Cernavodă vor funcționa la capacitate normală, asigurând energia în bandă la 1400MW, a transmis ministrul Energiei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Acesta este unul dintre scenarii, iar marți va fi revizuit în cadrul următorului comandament energetic pe care l-am convocat. Vom face o nouă sesiune de analiză adaptată pe prognoza meteo actualizată”, a declarat Sebastian Burduja.
Economedia a scris anterior că sistemul energetic european ar putea fi pus la încercare în perioada Paștelui, deoarece atât sărbătoarea ortodoxă, cât și cea catolică vor fi celebrate simultan, pe 20 aprilie. În cazul unui cer senin, producția fotovoltaică va atinge niveluri ridicate, în timp ce consumul va scădea drastic, generând un dezechilibru semnificativ. Operatorii de transport și sistem din Europa, inclusiv România, pregătesc măsuri pentru a gestiona această situație.
Virgiliu Ivan, șeful Dispecerului Energetic Național, anunță că la nivel european s-a format o grupă specială pentru gestionarea echilibrului energetic.
„Ne pregătim și căutăm soluții adecvate. Având în vedere suprapunerea datelor atât pentru creștinii ortodocsi, cât și pentru creștinii catolici pentru sărbătorile Pascale, la nivel european s-a format o grupă dedicată pregătirii funcționării Sistemului Electroenergetic interconectat care implică toți operatorii de transport și sistem din Europa și la nivelul ENSTO-E (asociația operatorilor de sistem din Europa-n.red”, a declarat Virgiliu Ivan – Directorul Dispecerului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, la evenimentul „Tendințe Economice 2025”.
Ce scenarii sunt luate în calcul
Se anticipează că în duminica de Paști consumul de energie ar putea să scadă sub 4.000 de MW, în timp ce producția din regenarabile să atingă niveluri foarte ridicate (energie fotovoltaică și energie eoliană) asistând astfel la un excedent pe care sistemul nu ar avea cum să-l gestioneze, explică energymagazine.ro
O situație asemănătoare s-a înregistrat anul trecut de Paștele Catolic, cân consumul a fost de 3.980 MW, acesta fiind cel mai mic consum întregistrat de România începând din 2016.
Anul acesta, este luat în calcul scenariul ca nivelul de consum să scadă la un minim de 2.000 MW, a spus şeful DEN, precizând că puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW.
„Vă ofer o cifră spre analiză, în contextul scenariului anterior, la nivelul României va fi un consum minim de 2.000 MW. De exemplu, anul trecut în prima zi de Paște am avut 2.700 MW consumul minim, iar anul acesta ne așteptăm la un consum mai redus în condițiile în care puterea instalată la prosumatori a crescut cu aproximativ 1.000 MW. În acest sens, avem în vedere toate aspectele și scenariile posibile și ne pregătim pentru această perioadă, printr-o strânsă colaborare atât cu instituții și entități din România, cât și la nivelul rețelei interconectate europene.”, a explicat șeful DEN la același eveniment.