Romaltyn Mining, companie minieră înființată pentru a extrage aur și argint la Baia Mare, dar fără activitate și cu pierderi de 210 milioane de lei, și-a solicitat insolvența

Romaltyn Mining, Uzina Romaltyn Sursa: MiningWatch

Compania Romaltyn Mining, înființată în urmă cu 19 ani la Baia Mare pentru a extrage aur și argint din deșeurile miniere, a cerut să fie pusă sub protecția legii insolvenței, scrie 2mnews.

Romaltyn Mining nu a prestat deloc activitate din cauza interdicțiilor Uniunii Europene și a interdicțiilor autorităților locale de a-și desfășura activitatea extractivă în interiorul orașului. De asemenea, până la finalul anului 2023, firma a înregistrat pierderi de aproximativ 210 milioane de lei.

Solicitarea a fost înregistrată pe 14 aprilie 2025 și va fi soluționată de instanța de judecată județeană din Maramureș. Firma nu este inclusă în niciun diferend economic în instanțele din România și a cerut să fie judecată în regim de urgență, în termen de 10 zile, în camera de consiliu și fără citarea părților. Totuși, cererea nu îndeplinește toate cerințele legale și nu sunt depuse toate documentele, conform 2mnews.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Firma a avut o cifră de afaceri de circa 41 de mii de lei, pierdere financiară de circa 397 de mii de lei și datorii de 260 de mii de lei, în anul 2023.

„Romaltyn Mining este deținută în acte de Romaltyn Limited, care este înregistrată în Seychelles, țară din Africa de Est. Cei care controlează și Romaltyn Mining din Baia Mare au deținut firma printr-o societate cu denumire similară, Romaltyn Limited, înregistrată în paradisul fiscal din Insulele Man, însă în septembrie 2021 firma din paradisul fiscal din Insulele Man a cedat în totalitate părțile sociale unei alte firme Romaltyn Limited înregistrată în Seychelles, un arhipelag din Oceanul Indian, fostă colonie a Regatului Unit. Tranzacția poate induce senzația falsă că firma și-a schimbat sediul social, în fapt proprietarul în acte a devenit altul. Tot în acte, beneficiarul direct al Romaltyn Mining din Baia Mare ar fi kazahul Abulov Kosbol, prin noua Romaltyn Limited din Seychellnes.

Faptic, investigația arată că societatea este controlată de kazakh Kenes Rakisev. Noul proprietar al firmei din Baia Mare, Romaltyn Limited, își are sediul într-o clădire de birouri și magazine care găzduiește numeroase alte firme, numită Oceanic House și e localizată în Mahe, cea mai mare insulă din arhipelagul Seychelles”, potrivit sursei citate.

Noua firmă care deține Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration din Baia Mare este reprezentată în fața autorităților române de seychellezul Alexander Xavier Neil Chang Sam, proprietarul unei firme de consultanță în afaceri (fondată în septembrie 2021 împreună cu Yogesh Jeebaun), cu câteva zile înaintea înregistrării tranzacției capitalului social deținut de Romaltyn Limited din Insulele Man. În 2022, firma a fost licențiată de Autoritatea pentru Servicii Financiare de Secyhelles. 

Traseul calendaristic al aurului din haldele de steril din zona Băii Mari și a parcursului Romaltyn Mining, făcut de 2mnews

9 mai 1990: Regia Autonomă a Plumbului și Zincului (actuala Companie Remin Baia Mare) și Geomin București au semnat acordul de principiu al proiectului Aurul, care consta în construirea unei uzine de retratare a reziduurilor miniere. 

31 martie 1992: Este finalizat Studiul de fezabilitate a uzinei de retratare, coordonat de firma Lyco Resources din Australia, iar proiectul de retratare a reziduurilor miniere este aprobat de Agenția Română de Dezvoltare, Ministerul Industriilor și Ministerul Mediului. 

4 aprilie 1996: Este înființată firma româno-australiană Aurul. Firma era deținută de societate australiană Esmeralda în proporție de 50%, Remin în proporție de 44,8%, Geomin în proporție de 5%, Uzina de Utilaj Minier și Reparații Baia Mare în proporție de 0,1% și Institutul de Cercetare și Proiectare Baia Mare 0,1%.

1996-1999: Se obțin avize și se demarează construirea uzinei de retratare a sterilului minier.

Mai 1999: Se finalizează construcția uzinei sub coordonarea firmei australiene Lycopodium, cu costuri de 28 de milioane de dolari. A fost proiectată cu un cost estimat de înlocuire de aproximativ 40 de milioane de dolari. De aici aflați de ce Romaltyn a refuzat soluția propusă de autoritățile din Baia Mare de a reloca uzina în marginea orașului. Începe producția. 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

30 ianuarie 2000: Are loc accidentul ecologic de la Iazul de decantare de la Bozânta. Circa 100.000 de metri cubi de apă contaminată cu zeci de tone de cianură și metale grele s-au deversat în râul Săsar, ajungând în final pe Tisa și Dunăre. Ungaria a cerut despăgubiri de 100 de milioane de dolari  pentru pagubele suferite. De plătit, a plătit statul român, firma româno-australiană fiind amendată cu 150 de dolari, pentru că a raportat accidentul cu întârziere.

7 noiembrie 2001: Firma Aurul își schimbă denumirea în Transgold, iar acțiunile deținute de Esmeralda sunt transcrise în acte unei firm eînființate în paradisul fiscal din Insulele Bermude, Eurogold Holdings Bermuda Limited. 

Februarie 2006: Transgold intră în faliment, după ce australienii au refuzat să asigure finanțarea procesului de prelucrare a metalelor neferoase rezultate în urma extragerii minereurilor. Explicația australienilor a fost că linia de steril a înghețat și nu au mai fost disponibile fonduri suficiente pentru a remedia problema. Firma din Baia Mare româno-australiană avea la acel moment datorii înregistrate de circa 20 de milioane de lei. De ce au refuzat australienii să mai finanțeze afacerea din Baia Mare, vedeți mai jos. 

30 aprilie 2006: Eurogold Holdings Bermuda Limited a semnat printr-o filială a sa, Eurogold Limited, cu firma Oxus Gold Plc., deținută de Oxus Holdings Limited din Malta, un acord de vânzare a activelor de minereuri aurifere deținute de australieni în Ucraina, Saulyak Gold Project. Ulterior, acordul a fost reziliat de Oxus, dar aceasta a plătit firmei australiene daune în valoare totală de 7,95 milioane de dolari (formate din 6,78 milioane de dolari în numerar și 1,17 milioane de dolari în acțiuni Oxus, astfel că australienii, deveniți acționari în Oxus, s-au reîntors la matca din Baia MAre, dar fără a avea ca partener statul român, ci o firmă privată din Kazahstan). Ulterior, în iulie 2007, Eurogold vândut în activele sale miniere de aur din Ucraina către Resource Invest LLC pentru 5 milioane de dolari, conform lui Peter Gunzburg, președintele CA al Eurogold. O afacere „double win” pentru australieni.

26 noiembrie 2006: Asocierea KazakhGold Group Limited (Kazakhstan, controlat de Kanat Assaubayev) și Oxus Gold (Marea Britanie) a anunțat că a cumpărat cu 6,99 de milioane de dolari, activele proiectului aurifer deținute de firma româno-australiană Transgold, intrată în lichidare în 2006. Suma declarată de partea română este de 4,5 milioane de euro. Diferența dintre suma declarată de cumpărătorii kazahi și cea declarată de vânzătorii români este echivalentă cu circa 960.000 de euro la vremea aceea. La momentul tranzacției, noii proprietari au estimat că uzina poate fi repornită în 6 luni ptrintr-o investiție de circa 5,25 milioane de dolari și poate trata aproximativ 2 milioane de tone de steril în primul an, generând venituri de 19 milioane de dolari pe an. Strategia noilor proprietari era să încredințeze proiectul de repornire lui MAED Ltd, un grup internațional de inginerie condus de John Cutler și specializat în proiectarea, construcția și exploatarea instalațiilor de procesare pentru un spectru larg de metale. 

27 mai 2008: Firma Transgold, fosta Aurul, este radiată din Registrul Comerțului.

August 2009: Firma rusă Polyus Gold a finalizat achiziţia a 50,1% din acţiunile KazakhGold. care deţinea şi Romaltyn Limited, care deţinea firmele Romaltyn din Baia Mare. Polyus Gold este cel mai mare producător de aur din Rusia şi una dintre cele mai mari companii miniere de aur din lume în ceea ce priveşte capitalizarea bursieră, baza rezervelor minerale şi producţia. Portofoliul de active al companiei include zăcăminte din regiunile Krasnoyarsk, Irkutsk, Magadan şi Amur, Republica Sakha (Iakutia). Compania produce circa 80 de tone de aur/an şi era controlată la acea vreme de Said Kerimov, fiul politicianului multi-miliardar Suleyman Kerimov (acesta este unul dintre oamenii de legătură/liănţi între Vladimir Putin şi liderul cecen Ramzan Kadyrov) – ulterior, în aprilie 2022, după introducerea sancţiunilor economice Rusiei, din cauza războiului cu Ucraina, Kerimov junior şi-a vândut participaţia majoritară (76,34%) la Polyus Gold contra sumei de 6,3 miliarde de dolari (o parte a fost vândută Acropol Group LLC a lui Akhmet Palankoev şi o parte, 46,35%, a fost vândută Fondului de sprijinire a fundaţiilor islamice din Rusia – după un an şi Palankoev şi-a anunţat ieşirea din acţionariatul Polyus Gold, iar compania a devenit „over-the-counter” – nelistată/cu capital privat, acţiunile sale nefiind listate pe o piaţă de capital publică). Alt acţionar principal al firmei ruse era un alt oligarh apropiat de Putin: Mihail Prokhorov.

Mai 2010: UE iniţiază demersurile pentru interzicerea prelucrării minereurilor prin cianurare.

Iulie 2010: Firma rusă Polyus Gold şi-a majorat participaţia la 65% din acţiunile KazakhGold, care deţinea şi firmele Romaltyn din Baia Mare, prin compania Romaltyn Limited înregistrată în Insulele Man.

Iulie-august 2010: Guvernul Republicii Kazakhstan şi-a retras aprobările emise anterior pentru tranzacţiile care implică acţiunile KazakhGold, împiedicând astfel continuarea preluării acesteia de Polyus Gold. Motivul a constat într-un dosar penal avansat de Agenţia pentru Crime Economice şi de Corupţie a Republicii Kazahstan în faza de urmărire împotriva a trei membri ai Consiliului de Administraţie al KazakhGold (Evgeny Ivanov, German Pikhoya şi Alexey Teksler).

10 aprilie 2011: Ministerul Industriei şi Noilor Tehnologii al Republicii Kazakhstan aprobă preluarea contra sumei de 100 de milioane de dolari a KazakhGold de către Altyngroup Holdings KFT, un vehicul de achiziţie al AltynGroup (holding din Kazakhstan) – se dorea astfel ca firma să rămână sub control kazah. La scurt timp, situaţia se schimbă total: cei trei directori ai KazakhGold sunt absolviţi de orice vină, iar kazahii dau liber la achiziţia holdingului de către ruşii de la Polyus Gold.

26 iulie 2011: Se finalizează tranzacția dintre Polyus Gold și KazakhGold Group Limited, al cărei denumire e schimbată în Polyus Gold International Limited, iar la conducere este desemnat Alexey V. Chernushkin.

20 aprilie 2012: Polyus Gold International Limiteda vândut cu 20 de milioane de dolari firmele Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration către compania kazahă SAT&Company, controlată de Kenes Rakishev. Tranzacția s-a făcut pentru firma lui Rakishev printr-o firmă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Mark Global Corporation. Rakishev este fiul fostului președinte al Camerei de Comerț și Industrie a Kazahstanului și ginerele fostului prim-ministru Imangali Nurgaliuly Tasmagambetov

12 februarie 2013: Fondul de Investiții Fribourg Investments, controlat de fostul premier moldovean Ion Sturrza, a preluat 49% din capitalul Romaltyn, anunțând o investiție de 20 de milioane de doalri pentru porniruea uzinei de retratare a deșeurilor miniere. Participația lui Sturza în Romaltyn a fost achiziționată prin Millenium International Resources Corporation Limited din Seychelles.

Noiembrie 2016: Sturza se retrage din Romaltyn, Rakishev rămâne acționar unic.

17 ianuarie 2018: BTA Bank, bancă controlată de Kenes Rakishev, anunță preluarea în totalitate a firmei Romaltyn Limited din Insulele Man, care deține Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration din Baia Mare. Bta Bank a primit în proprietate Romaltyn drept „rambursare a datoriilor de la împrumutat”. În raportul anual al BTA Bank, valoarea investiției Romaltyn a fost de circa 74 de milioane de dolari în cursul de schimb de la acea vreme. În doar 12 luni de la preluarea Romaltyn, în raportul anual al BTA Bank, activele Romaltyn s-au depreciat cu 40%, adică ce a cumpărat Rakishev cu banii băncii mai valora 44,4 milioane de dolari, iar la finalul anului 2020 valoarea Romaltyn era înscrisă cu 0. Dacă această valoare declarată de bancă este reală, înseamnă că Rakishev a transferat un minus de 74 de milioane de dolari dintr-o firmă de a sa, într-o bancă pe care o controlează și a căror venituri sunt acoperite de mai mulți investitori. De ce a acoperit Rakishev prin BTA Bank sute de milioane de dolari înregistrate ca fiind pierderi în diferite firme pe care le controla? Pentru că aceste pierderi se estompează prin diseminare la vânzarea sucursalelor naționale deținute de BTA Bank din Kazakhstan. Astfel a vândut deja BTA Kîrghistan și BTA Bank din Ucraina. 

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.